Naslovnica Aktualno RECENZIJA: ČUDOVIŠTE IZ MOČVARE

RECENZIJA: ČUDOVIŠTE IZ MOČVARE

1643
0
Photo: Warner Bros

 

AUTORI SERIJE: Gary Dauberman, Mark Verheiden

GLAVNE ULOGE: Crystal Reed, Virginia Madsen, Andy Bean, Derek Mears, Jennifer Beals, Will Patton

TRAJANJE: Jedna sezona, 10 epizoda

NAZIV ORIGINALA: Swamp Thing

“Močvara mijenja stvari.”

Turbulentna je i nevjerojatna sudbina serije “Čudovište iz močvare”. U redu, postoje određene serije koje su otkazane iako kvalitetom i(li) brojem obožavatelja otkazivanje zaslužile nisu (npr. “Hannibal” i “Almost Human”), ali “Čudovište iz močvare” je otkazana i prije nego što se prikaz. Iako su kritike onih koji su imali prilike pogledati uvodne epizode većinom bile pozitivne, serija je otkazana zbog kompliciranih odnosno nepredviđenih problema s budžetom. Bez obzira na problema nevjerojatno je kako vijest o otkazivanju nije pričekala završetak sezone već je objavljena prije početka prikazivanja. Otkazivanje prije početka moglo je dodatno naštetiti gledanosti projekta koji je od početaka u problemima (prva sezona je trebala imati 13, ali je skraćena na 10 epizoda, trajanje većine epizoda također je skraćeno). Unatoč svim problemima kod realizacije i nakon završetka snimanja “Čudovište iz močvare” je pristojan televizijski proizvod…

Početak serije nas vodi u Demokratsku Republiku Kongo – Abby Arcane radi za Obavještajnu službu za epidemije. Misije u Kongu tek što nije završila i Abby dobiva poziv s nove lokacije. Ime mjesta je Marais, država Louisiana – u tijeku je epidemija nove, nepoznate bolesti. Nitko ne zna uzrok i lijek te Abby kreće u novu misiju. Dolazak u Marais bit će najteži i najzahtjevniji zadatak u njenoj karijeri. Razlog nije samo misteriozna epidemija već i činjenica kako je Marais grad u kojem je Abby odrasla. Grad u kojem su ostali mračni duhovi njene prošlosti…

Respektabilna se ekipa okupila na realizaciji ekranizacije DC stripa nastalog u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća – kao izvršni producent potpisan je James Wan (“Aquaman”, “Prizivanja”) jedan od autora serije je Gary Dauberman (scenarij za “Ono”) dok su četiri epizode serije režirali Len Wiseman (“Umri muški 4.0”) i Deran Serafian (22 epizode serije “Dr. House”). Respektabilna ekipa nije uspjela projekt izvući iz financijske močvare, ali je močvaru i njeno čudovište vrlo uvjerljivo prenijela u televizijsku seriju.

Photo: Warner Bros

 

“Čudovište iz močvare” je, između ostalog, priča o ekologiji, čovjekovom odnosu prema prirodi, ali i trenutku kada priroda uzvraća udarac. S obzirom na sveprisutno, višegodišnje ljudsko destruktivno i neodgovorno ponašanje prema okolišu i uništavanju prirodnog poretka, kruga života “Čudovište iz močvare” temom je aktualna serija bez obzira na to što je temeljena na liku iz stripa objavljenom daleke 1975. godine.

“Ovo je tek početak.” govori čudovište koje je nastalo kada je močvara prigrlila sjećanja i tijelo nekonvencionalnog znanstvenika Alexa Hollanda. Holland je pozitivac koji istražuje misteriozne događaje u močvari blizu Maraisa, gradića u kojem je buknula epidemija. Nekoliko dana prije preobrazbe Holland će upoznati Abby Arcane koja koristi rezultate njegova istraživanja. Spominjanje početka u navedenom citatu odnosi se na sile mraka, gnjev prirode zbog ljudi i načina na koji pojedinci djeluju protiv prirode odnosno mjesta na kojem žive. Jedan od takvih je lokalni moćnik Avery Sunderland.

Sunderland je uzrok poremećaja u močvari – on je produžena ruka moćne korporacije. Angažirao je znanstvenika kako bi ostvario zaradu remećenju prirodne ravnoteže. Stvari izmiču kontroli, Sunderland traži izlaz, ali kaos koji nastaje i pojava čudovišta neće promijeniti njegov mentalni sklop. Njegov kraj je zapravo početak novog lika kojeg, vjerojatno, nikada gledati nećemo. Zapravo vidjeti nećemo sudbine i priče mnogih zanimljivih likova koji se pojavljuju u seriji (vještica Madame Xanadu, Phantom Stranger, Blue Devil…). Da, serija je imala potencijala za više sezona.

Photo: Warner Bros

Iako su neke glumačke izvedbe skromne većina važnih protagonista nisu jednodimenzionalni. Bore se s prošlošću, prihvaćanjem i otkrivanjem smisla vlastitog postojanja i(li) pomoći voljenim osobama. Izgled i ugođaj serije dobro su pogođeni,posebno trenuci kada se radnja odvija u močvari. Neke scene su iznimno žestoke i brutalne – pokazuju koliko čovjek može biti nemilosrdan prema drugačijem (obdukcija čudovišta). Uz poruku koju serija šalje, efekti svih vrsta kao i izgled čudovišta najbolji su segment serije.

Glumačka ekipa zanimljiva je i raznolika. U seriji možemo gledati Willa Patona i pomalo zaboravljenu Jennifer Beals (“Flashdance”) kao i Iana Zieringa poznatog po ulozi Stevea iz serije “Beverly Hills”. Glumačke izvedbe su neujednačene – uspjele i malo manje uspjele interpretacije otkrit ćete tijekom gledanja serije.

Otkazana prije nego je prikazana – sudbina je serije “Čudovište iz močvare”. Iako je prva i jedina sezona skraćena, riječ je o zanimljivom i korektno napravljenom žanrovskom koktelu (drama, znanstvena fantastika, horor, akcija) koji, kroz različite ljudske sudbine, progovara o ljudskom odnosu prema okolišu u kojem živi.

Prethodni članakDVOBOJ: PSIHO vs KAD JAGANJCI UTIHNU
Sljedeći članakRECENZIJA: NOŽ U LEĐA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime