SYLVESTER STALLONE: 10 ODABRANIH

 

1. ROCKY (1976)
Trademark: “You’re gonna eat lightnin’ and you gonna crap thunder”

Na svim razinama ključan i najvažniji film Stalloneove karijere. Priča o “Rockyju” počinje 24.03. 1975 godine. Tada je održan meč između Muhammada Alija i Chucka Wepnera. Prvak, za mnoge najbolji boksač u povijesti protiv nepoznatog boksača koji je u vrijeme borbe imao 35 godina. Većina je očekivala Wepnerova pad u uvodnim rundama, ali boksač je nokautiran tek krajem posljednje, petnaeste runde. Priču je Stallone iskoristio kako bi napisao scenarij koji je uspio prodati u posljednji trenutak. Koliko je Stallone bio u teškoj financijskoj situaciji svjedoči i prodaja psa – kasnije je otkupio Butkusa koji je nastupio u filmu. “Rocky” je osvojio tri “Oscara”, Stallone nije uspio osvojiti nagradu iako je bio nominiran u dvije kategorije (glumac i scenarij). Međutim, osvojio je “Rocky” publiku, ostvario izvrsnu zaradu na kino blagajnama i Stalloneu širom otvorio vrata filmskog svijeta. Snimljeno je pet nastavaka u kojima je Rocky prešao put od uzvrata protiv Creeda preko SSSR-a i Ivana Drage do boksačkog trenera.

 

2. RAMBO – 1982
Trademark: “They drew first blood, not me.”

Prva krv prolivena je davne 1982. godine u filmu redatelja Teda Kotcheffa. Uz nedodirljivog Rockyja, John Rambo je drugi filmski lik koji je obilježio karijeru Sylvestera Stallonea. Iako se Rambo pamti kao akcijska ikona (on takvu reputaciju zaslužuje) prvi film serijala sadrži ozbiljan podtekst. Priča o ratnom veteranu koji nakon trauma rata u Vijetnamu dolazi u posjet prijatelju priča je o mnogim ratnicima koji društvu i državi više nisu važni kada ratova nema. Šerif Teasle želi istjerati nepoznatog uljeza iz svojeg grada, ali to je greška. Velika greška.
Prvi film je temeljen na književnom predlošku Davida Morrella – iako su neki filmovi serijala pretjerano nabrijani hladnoratovskim sukobom velikih sila (zanimljivo je vidjeti Ramba i talibane u borbi protiv Sovjeta) filmska priča o veteranu rata u Vijetnamu koji nikako ne može pobjeći od ratovanja jedan je od najpoznatijih filmskih serijala s glavnim protagonistom koji je obilježio Stalloneovu karijeru.

 

3. COBRA (1986)
Trademark: “You’re disease and i’m the cure”

Amerika je zagađena kriminalom – poruka je koju “Cobra” šalje u uvodnim sekundama filma. Lijek protiv kriminalaca su ljudi poput Cobre, policajca iz Los Angelesa. Marion Cobretti postaje zaštitnik svjedokinje ubojstva koju žele uhvatiti banda luđaka, kriminalaca pod vodstvom Night Slashera…
Kritika je, većinom, sasjekla Cobru, ali policajac iz Los Angelesa osvojio je publiku. “Cobra” je akcijski triler uz dodatak horora koji prikazuje tamnu stranu SAD-a osamdesetih godina prošlog stoljeća. Američku svakodnevicu koja ne izgleda optimistično.. Uz Stallonea u filmu nastupa i njegova tadašnja supruga Brigitte Nielsen – lik Cobrettija napravljen je po uzoru na Harryja Callahana. Šibica umjesto cigarete zaštitni je znak policajca iz Los Angelesa. Šibica koja će odigrati važnu ulogu u finalu filma…

 

4. CLIFFHANGER (1993)
Trademark: “I must say, you’re real peace of shit.”

Rocky Mountains, torba puna novca, kriminalci i Gabe Walker odnosno Sylvester Stallone u potrazi za iskupljenjem i pravdom. “Cliffhanger” je akcijski triler na visokoj nadmorskoj visini redatelja Rennyja Harlina (Harlin je prije “Cliffhanger” u filmografiji imao hvaljeni četvrti filma serijala o Freddyju Kruegeru i “Umri muški 2” – nakon “Cliffhangera” stigao je kobni “Cutthroat Island” od kojeg se redatelj dugo oporavljao) ispunjen atraktivnim akcijskim scenama. Posebno se pamti scena s početka filma – Stallone odnosno Walker ima opakog protivnika kojeg interpretira John Lithgow. U glumačkoj ekipi su i Janine Turner (tv serija “Život na sjeveru”) i Michael Rooker. “Cliffhanger” je akcijska atrakcija kakva se ne propušta.

 

5. BIJEG U POBJEDU (1981)
Trademark: “This frigging game is ruining my life.”

Inspiriran istinitim događajima američki filmaš John Houston (“Malteški sokol”, “Blago Sierra Madre”, “Key Largo”, “Afrička kraljica”…) spojio je nešto što je izgledalo nespojivo – glumačke zvijezde poput Maxa Von Sydowa, Stallonea i Michaela Cainea s  nogometnim zvijezdama u vrijeme kada je film nastao (Pele, Bobby Moore, Osvaldo Ardilles, Paul Van Himst). Rezultat? Više nego dobar. Priča prati skupinu savezničkih zarobljenika koji sastavljaju momčad kako bi odigrali utakmicu protiv reprezentacije Njemačke. Obje strane su zainteresirane za utakmicu iz razloga koji nisu samo sportski – Nijemci nastoje utakmicu iskoristiti u propagadne svrhe dok se saveznici spremaju za bijeg. Stallone je Amerikanac i baš ne razumije nogomet – stat će Robert Hatch na gol i  postati ključni čovjek utakmice.

 

6. COPLAND – 1997
Trademark: “All the best girls was taken.”

Al Pacino ima Serpica, Stallone Freddyja Heflina. Heflin je dobroćudni šerif zemlje policajaca – dijela New Jerseya u kojem živi veliki broj policajaca i detektiva. Zbog problema sa sluhom Freddy nije mogao napredovati u službi i živi rutinske policijske dane. Stvari se mijenjaju kada istraga o korupciji u policiji stigne na njegov teren…
Nastup u filmu redatelja Jamesa Mangolda (“Logan”, “Hod po rubu”) važan je komadić Stalloneove karijere. Potvrdio je Stallone dobru formu u dramskim ulogama u društvu poznatih kolega kojima su projekti poput Mangoldova filma obilježili karijeru (uz Stallonea u filmu nastupaju Robert De Niro, Ray Liotta, Harvey Keitel…). Teško se oteti dojmu da je “Cop Land” zaslužio više pažnje – riječ je o pomalo podcijenjenom filmu.

 

7. CREED (2015)
Trademark: “Time takes everybody out – time is undefeated”

Serijal o Rockyju Balboi završio je 2006 godine šestim filmom serijala. Činilo se da je Rocky zauvijek u mirovini no 2015. godine Stallone je ponovo postao Rocky i stigao do nominacije za Oscara. Uloga trenera i mentora sina  Apolla Creeda, najdražeg protivnika Rockyja Balboe, pun je pogodak iz više razloga. Uloga je prilagođena Stallonevoj dobi, Rocky je sporedna uloga, ali dominira u svakom trenutku pojavljivanja. “Creed” je jedan od rijetkih primjera kako se popularni serijali iz prošlih vremena mogu ponovo pokrenuti na pravi način.

 

8. TANGO & CASH
Trademark: “Rambo? Rambo is a pussy”

Jedan ne skida odijelo, pazi na izgled u javnosti. Drugi izgleda poput kvartovskog corner boya. Prvi je Ray Tango, drugom je ime Gabriel Cash. Različiti, ali slični – Tango i Cash su policajci, efikasni u poslu. Strah i vječita prijetnja kriminalcima. Spletom okolnosti Tango i Cash morat će raditi zajedno kako bi se suprostavili moćnom gangsterskom šefu…
“Tango & Cash” pravi je predstavnik buddy akcijskih komedija. Film nabijen akcijom i humorom u kojem se Stallone i Russell odlično nadopunjuju. Uz njih u filmu nastupaju kućanica i bond djevojka Teri Hathcer, Jack Palance i Brion James.

 

9. NOĆNI JASTREBOVI (Nighthawks) – (1981)
Trademark: “I’m not gonna sing any operas.”

“Noćni jastrebovi” ne spominje se često u filmskim razgovorima o Stalloneu – radnja akcijskog trilera snimljenog početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća prati Dekea DaSilvu. DaSilva je policajac starog kova, nemilosrdan prema kriminalcima. Zbog uspjeha u borbi protiv kriminala DaSilva zajedno s kolegom Foxom prebačen je u antiterorističku jedinicu. Njihov cilj je eliminacija opakog terorista Wulfgara…
Izgled i styling Stallonea podsjeća na Pacina u De Palminu “Carlitovom načinu” – koliko je film izdržao nalet godina trebalo bi provjeriti. Ako je su i godine smanjile uvjerljivost filma brige nema – razloga za gledanje  je dovoljno. Jedan od njih je glumačka ekipa u kojoj nastupaju Stallone, Billy Dee Williams i Rutger Hauer.

 

10. IZA BRAVE (Lock Up) – (1989)
Trademark: “Your body has to be here, but your mind can be anywhere.”

Nema prave akcijske zvijezde koja nije završila u zatvoru (u filmovima naravno – u redu, neki su zatvor osjetili i kada je riječ o privatnom životu). Nije “Iza brave” jedini film u kojem je Stallone zatvorenik, ali je najbolje od glumca kada je u pitanju zatvorska tematika. Stallone glumi Franka kojem je ostalo nekoliko mjeseci do odsluženja kazne. Frank ne izaziva nevolje, želi izaći što prije i zbog voljene osobe koja čeka. Stvari se mijenjaju kada upravljanje zatvorom preuzima Warden Drumgoole. Novi upravitelj učinit će sve kako bi Frank zauvijek ostao u zatvoru…
Zatvorska drama uz dodatak trilera u kojoj se Stallone nadmeće s Donaldom Sutherlandom uz asistenciju Toma Sizemorea.

 

 

…još nekoliko filmova koje vrijedi spomenuti

 

  • F.I.S.T
  • Demolition Man
  • Ubojice
  • Oscar je kriv za sve

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)