PAD ANĐELA

REDATELJ: Ric Roman Waugh
GLAVNE ULOGE: Gerard Butler, Morgan Freeman, Nick Nolte, Danny Huston, Piper Parabo
NAZIV ORIGINALA: Angle Has Fallen
TRAJANJE: 121 minuta

 

Ponekad se filmskim studijima Hollywooda dogode blizanci – filmovi koji premijeru imaju u razmaku od nekoliko mjeseci sa sličnom idejom i(li) pričom. O razlozima možemo samo nagađati – slučajnost, nedostatak ideja ili prepisivanje od konkurencije neki su od mogućih odgovora. Takav se slučaj dogodio i 2013 godine s filmovima “Pad Olimpa” i “Misija: Bijela kuća”. Oba su filma prikazali napad na Bijelu kuću –  pobjedu je odnio “Pad Olimpa”. Iako je zarada “Olimpa” bila nešto manja u odnosu na “Bijelu kuću” film redatelja Antoine Fuque (“Dan obuke”, “Pravednik”….) bitno je zanimljiviji u odnosu na Rolanda Emmericha (“Dan nezavisnosti”, “Dan poslije sutra”). Glavni razlozi? Za razliku od Emmericha, Fuqua je uspio kontrolirati patetiku i dosadno, agresivno promoviranje američkog patriotizma. Drugi je razlog Gerard Butler koji je uvjerljivi i zanimljivi u akcijskom izdanju od Channinga Tatuma. “Misija: Bijela kuća” i Cale su otišli u povijest dok je Mike Banning (ima agenta kojeg Butler glumi) postao glavni protagonist trilogije. Nakon “Olimpa” pao je London da bi nakon Londona stigao “Pad anđela”.

“Pad anđela” počinje, otprilike, ovako: Mike Banning i dalje je čovjek od povjerenja predsjednika Trumbulla. U trenucima kada predsjednik i Banning pregovaraju o njegovom imenovanju na novu dužnost dogodio se napad -18 agenata je ubijeno, predsjednik je u komi. Jedini preživjeli je Banning – istraga pokazuje da je upravo on organizator napada. Banning bježi iz pritvora i kreće u potragu za istinom….

Zaplet je sličan prethodnim filmovima – zavjera oko američkog predsjednika i mračne sile koje žele…ha, teško je zaključiti što oni stvarno žele i precizno odrediti njihove motive. Razlika je u činjenici da se Banning pretvara od lovca u lovinu (on je glavni osumnjičeni) da bi, kako minute filma prolaze, ponovo postao lovac. Banning je prikazan kao produžena ruka Rusa koji se petljaju u američku nacionalnu sigurnost i unutarnje stvari, ali redatelj odnosno scenaristi filma odustaju od Rusa kao negativaca (u finalu možemo vidjeti zajedničku fotografiju Vladimira Putina i američkog predsjednika Trumbulla). Obrati kojima nas filma želi iznenaditi ne uspijevaju – “Pad anđela” je stravično predvidljiv film u kojem iznenađenja nema. Priča završava onako kako završiti mora i kako su slične filmske priče Hollywooda do sada završavale.

Radnja izgleda poput filmskog koktela u kojem se nalaze “Bjegunac” Harrisona Forda, televizijska serija “24”, “Umri muški. U odnosu na prethodne filmove agent Banning ima znatno više problema. Fizičkih. Zdravstvenih. Banninga muče migrene, ima problema s nesanicom i doktori su vrlo oprezni kada je u pitanju zdravlje agenta u godinama koje dolaze. Takav ljudski prikaz glavnog protagonista Banninga je trebao približiti gledatelju, radnju približiti realnosti. Problemi nastaju nakon dvadesetak minuta filma – ranjiviji i gledatelju bliži Banning kreće u seriju obračuna koji traju do kraja filma. Brz i efikasan kao uvijek. Navedeni problemi nestaju kao da ih nikada nije bilo….

Atraktivna i aktualna scena napada dronova na predsjednika najefektniji je i najzanimljiviji detalj filma. Efikasnost dronova je zastrašujuća, bespilotne letjelice su već moderno sredstvo ratovanja i(li) terorizma. “Pad Anđela” odlično prikazuje dronove u akciji.

Bilo kakav društveni komentar ili dublji prikaz naše stvarnosti redatelj nije želio dati. Tijekom filma izgladio je probleme s Rusima i nije se upuštao u bilo kakve dublje priče o recentnim političkim igrama. U redu, “Pad anđela” je, prije svega, zamišljen kao akcija, ali idiličan i romantiziran prikaz Banninga, predsjednika Trumbulla te odnosa između njih je rutinsko odrađivanje posla.

Svaki novi film o agentu Banningu lošiji je od prethodnika. Nakon uspjelih misija u Bijeloj kući i Londonu Banning mora spasiti samog sebe u predvidljivom ostvarenju gdje vrijedi izdvojiti tek nekoliko atraktivnih akcijskih scena koje su nedovoljne da bi film dobio (barem) prolaznu ocjenu.

OCJENA: 4

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)