Naslovnica Filmovi ONO: DRUGO POGLAVLJE

ONO: DRUGO POGLAVLJE

915
0

REDATELJ: Andy Muschietti
GLAVNE ULOGE: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Skarsgard, Bill Hader
TRAJANJE: 169 minuta
NAZIV ORIGINALA: It: Chapter Two

“Moramo ovo završiti. Zauvijek.” – Mike Hanlon

Ekranizacija jednog od najpoznatijih i najpopularnijih romana Stephena Kinga bila je očekivana i za obožavatelje poželjna. “Ono” je doživjelo ekranizaciju u formi televizijske mini serije 1990 godine kada je Tim Curry u ulozi Pennywisea mnogima zauvijek promijenio doživljaj klauna. S obzirom na to da je Hollywood u vječnoj potrazi za popularnim književnim predlošcima iznenađenje je da “Ono” nije ranije prebačeno na film . Čekao je Pennywise svoj film sve do 2017 godine kada su “New Line” i “Warner” odlučili krenuti u realizaciju. Iako je “Ono” iznimno popularan književni predložak veliki su upitnici bili oko uspjeha filma. Izbor Billa Skarsgarda za ulogu Pennywisea kod obožavatelja primljen je s rezervom, bez velikih očekivanja (Curry odnosno njegova interpretacija klauna strave postala je zaštitni znak serije i percepcije klauna). Siromašna i vrlo tanka ekranizacija iznimno popularnog Kingovog romana “Kule tmine” (The Dark Tower) doprinijela je smanjenim očekivanjima od novog Pennywisea. Međutim,  strah od promašaja bio je nepotreban i neopravdan – Skarsgard je vrlo dobar kao Pennywise, film je vrlo dobro prihvaćen kod publike (700 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima) i dijela kritike. Nastavak odnosno završetak priče nije dolazio u pitanje. Pennywise ponovo prijeti članovima Kluba Gubitnika. Godinama nakon događanja iz prvog filma….

Početak drugog poglavlja vraća nas u 1989. godinu – trenutak kada su članovi Kluba Gubitnika obećali kako će se vratiti u Derry u slučaju da se Pennywise ponovo pojavi. Nekoliko trenutaka kasnije radnja skače u budućnost – godina je 2016. Gubitnici više nisu u Derryju – u gradu je ostao samo Mike. Klinci su ponovo počeli nestajati i Mike će pozvati prijatelje iz djetinjstva. Ekipa  se okuplja (neće svi stići do Derryja) i ponovo kreće u borbu s demonima iz prošlosti….
Posteri iz filmova “Izgubljeni dječaci” (The Lost Boys) i “Imaš poštu (Tom Hanks i Meg Ryan), na kino programu peti film serijala “Strava u ulici brijestova”, “Streetfighter” igrica…. ne, nije riječ o televizijskoj seriji “Stranger Things”. Sve navedeno (i više od toga) možete vidjeti u drugom poglavlju – film kombinira djetinjstvo i odrasle dane glavnih likova te sadrži više posveta i podsjećanja na prošla vremena. Nisu reference toliko česte i brojne kao u spomenutoj seriji, ali postoje i zapravo su očekivane s obzirom na činjenicu da je riječ o trendu kojeg možemo pronaći u mnogim filmovima i televizijskim serijama. Posvete su ugrađene u radnju filma – dio su onih trenutaka iz prošlosti glavnih junaka koje nisu ispunjene traumama i ružnim stvarima. Gledateljima koji su spomenute naslove gledali u kinu podsjetnik na prošla vremena. Jesu li bila bolje ili lošija? Skrivaju li ona neke demone prošlosti? Svatko od nas ima neki svoj odgovor na prethodna pitanja….

Uspjeh prvog filma dao je ekipi filma vjetar u leđa – dvostruko je više dolara uloženo u nastavak. Trajanje filma je 169 minuta u kojima gledamo glumce iz prve hollywoodske lige. Publici poznatija glumačka imena (Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader….) interpretiraju likove čije su priče intrigantnije i čije je djetinjstvo obilježeno demonima najgore vrste. Protagoniste s nešto manje traumatičnim djetinjstvom tumače manje poznatija imena (Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone…). Razlika u statusu glumaca nije nikakav problem – svaki od glumaca dobio je dovoljno minuta, niti jedan lik filma nije zanemaren ili zapostavljen. Jessica Chastain (ponovo) je izvrsna -glumica  se snalazi u svakoj ulozi bez obzira na žanr (zanimljivo bi Chastain bilo vidjeti u punokrvnom akcijskom filmu), Bill Hader zadužen je za duhovite minute filma. Kroz nekoliko likova redatelj će tematizirati obiteljsko nasilje, nasilje nad ženama i homofobiju. Od svih strahova koje su (pre)živjeli u prošlosti zajednički i najveći je Pennywise (ponovo izvrsni, bolesno jezivi Bill Skarsgard).
Računalni efekti više se koriste nego u prvom filmu – s obzirom na priču ništa neočekivano. Ipak, teško se oteti dojmu da je demonstracija CGI efekata nepotrebno produžilo film. CGI je opravdan i nužan tijekom završnog obračuna, ali previše je minuta posvećeno završnom obračunu. Prva polovica filma napetija je, dinamičnija i donosi više straha. U drugom dijelu film pomalo gubi ritam, saznajemo detalje o Pennywiseu, ali manje je iznenađenja u scenama koje žele preplašiti gledatelja
Koliko je “Ono: Drugo poglavlje” stravičan film? Nemojte vjerovati naslovima i reklamama koje govore o najstrašnijem filmu godine jer ovaj film to nije. Klaun i strah kojeg proizvodi najbolje funkcioniraju kada se Pennywise pojavljuje iznenada, neočekivano. U nekim će trenucima film prestraviti gledatelja no film se bavi i strahom koji se nalazi u nama i oko nas.

Traume iz prošlosti proganjaju glavne protagoniste filma. Jedan od razloga zašto se gledatelj može povezati – svatko od nas ima neki strah (ili strahove), neugodne trenutke iz prošlosti koji određuju našu sadašnjost. Ako ništa drugo kao uspomena i(li) dio naše osobnosti. Bez pospremanja prošlosti iza sebe i suočavanja sa traumama iz prošlosti teško je živjeti sadašnjost i planirati budućnost.
U finalu filma, nakon obračuna s Pennywiseom, redatelj tematizira još jedan strah. Strah od okretanja nove stranice, strah od važnih životnih odluka, strah od početka nečeg novog, drugačijeg. Strah od novog života bez obzira na koji se segment našeg postojanja novi početak odnosi. Takav strah posljedica je neodlučnosti pojedinca, utjecaja okoline ili mogućeg neuspjeha. Vrsta straha koja paralizira pojedinca i onemogućava životnu radost, optimizam. Pobjeda nad takvom vrstom straha znači veće životno zadovoljstvo i optimizam. Da, iza stravičnog klauna i Kluba Gubitnika “Ono: Drugo poglavlje” skriva se priča o svakom od nas. O našim željama, nadama, prošlosti i budućnosti.

“Ono: Drugo poglavlje” nastavlja priču o Pennywiseu i Klubu Gubitnika. Nastavak je veći, minutama duži i tehnički raskošniji od prvog filma uz dodatak poznatih glumačkih imena (zanimljivosti radi treba spomenuti manje uloge redatelja Petera Bogdanovicha i Xaviera Dolana te maestra Stephena Kinga). Film govori o strahu, traumama iz djetinjstva, prijateljima koji ostaju prijatelji bez obzira koliko daleko bili. Drugo poglavlje nastavak je priče o klaunu koji je postao kultna horor figura. To nastavlja biti i nakon filmske ekranizacije najviše zaslugom histeričnog, jezivog i uvjerljivog Billa Skarsgarda.

OCJENA: 8

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime