Naslovnica 10 Odabranih AL PACINO: 10 ODABRANIH

AL PACINO: 10 ODABRANIH

2271
0
Photo: Universal Pictures

 

1. TRILOGIJA KUM (The Godfather) – (1972,1974, 1980)

Trademark: “I know it was you Fredo, you broke my heart”

Michael je član obitelji Corleone koji se pojavljuje u svim filmovima trilogije. Čovjek koji nije želio postati dio obiteljskog posla, ali sudbinu je, ponekad, nemoguće prevariti. Michael Corleone je najvažniji dio Pacinove filmografije, ali malo je nedostajalo da Pacino ulogu ne dobije. Producenti i šefovi Paramounta nisu bili oduševljeni Coppolinim izborom – najviše je prigovora bilo zbog glumčevog niskog rasta (?!) i činjenice da je Pacino tada bio znatno manje poznato glumačko lice u odnosu na Nicholsona, Sheena i Hoffmana koji su bili u užem izboru za ulogu. Coppola je inzistirao na Pacinu čak i po cijenu napuštanja projekta. Ostalo je, znamo svi, povijest….

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

2. SERPICO (1973)

Trademark: “The reality is that we do not wash our own laundry – it just gets dirtier”

Frank Serpico je čuvar zakona kakav bi svaki policajac trebao biti. Ne želi primati mito, ne želi Serpico prekoračiti ovlasti kada su uhićenja u pitanju. Sve ono što ne želi Serpica čini omraženim kod kolega. Posebno kada počinje upozoravati na korupciju i tražiti od nadređenih pokretanje istrage…
Priča filma temeljena je na istinitoj priči – Frank Serpico bio je zbog odbijanja mita crna ovca među kolegama. Serpico je nekonvencionalan, ali pošten policajac – njegova priča otvara mnoga moralna i društvena pitanja (nominacije za Oscara za Pacina i scenarij). Film koji počinje na sličan način kao i idući na Goodtalking listi odabranih filmova Ala Pacina.

 

3. CARLITOV NAČIN (Carlito’s Way) – (1993)

Trademark: “Favor gonna kill you faster than a bullet”

Na suprotnim su stranama zakona, ali Carlito Brigante i Serpico imaju nešto zajedničko. Oni će stvari napraviti na svoj način. Bez obzira na cijenu. Brigante je legenda, čovjek koji je izašao iz zatvora. Zatvor je promijenio Carlita, želi pobjeći od starog načina života, ali ulica i način na koji on želi riješiti stvari su snažnije od bijega. Malo je nedostajalo, ali slabost koju je pokazao koštala je Carlita života.
“Carlitov način” briljantan je film na više razina – glumačka ekipa ostvarila je nezaboravne uloge. Osim Pacina izvrstan je Sean Penn u ulozi ljigavog odvjetnika te Luis Guzman i Penelope Ann Miller. U filmu Briana De Palme nastupa i Viggo Mortensen.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

4. PASJE POSLIJEPODNE (Dog Day Afternoon) – (1975)

Trademark: “Attica, Attica”

“Pasje poslijepodne” inspiriran je istinitim događajem opisanim u novinskom istraživanju. Novinski članak u scenarij je pretvorio Frank Pierson dok je režiju preuzeo Sidney Lumet. Rezultat je film o neobičnoj pljački u kojoj Pacino dominira rijetko viđenom glumačkom energijom. Pacino tumači Sonnyja koji kreće u pljačku banke. Operacija kreće u neželjenom smjeru, situacija se komplicira i Sonny traži način da izvuče novac, ali i izbjegne zatvor….
Pacino ima sjajnog partnera u liku prerano preminulog Johna Cazala. Glumcu je ponovo izmaknuo zlatni kipić – “Pasje poslijepodne” imao je nesreću da je snimljen iste godine kada i “Let iznad kukavičjeg gnijezda”. Velik film sjajnih glumačkih izvedbi koji je, između ostalog, i društveni komentar vremena u kojem je nastao.

 

5. LICE S OŽILJKOM (Scarface) – (1983)

Trademark: “I always tell the truth. Even when i lie”

De Palma – Pacino suradnja uz dodatak scenarija Olivera Stonea. Da, “Lice s ožiljkom” je film osuđen na uspjeh. Tony Montana vjerojatno je najpoznatiji široj filmskoj publici kada se govori o Pacino filmografiji. Priča o usponu i padu Kubanca kojeg je Castro poslao u Ameriku jedan je od najpoznatijih i najčešće spominjanih filmova u povijesti. Pacino je iskoristio crtu teatralnosti i glumačke bahatosti kako bi interpretirao primitivca s velikim mudima koji postaje prvi čovjek narko organizacije u Miamiju početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Surov i sirov film koji se pamti zbog Pacina, ali i mlađahne Michelle Pffeifer (godinama kasnije ponovo će zajedno nastupiti u filmu “Frankie i Johnny”) te Roberta Loggie. Film koji je ispunjen nasiljem i bijelim prahom – baš onakav kakav gangsterski film mora biti.

 

6. MIRIS ŽENE (Scent of a Woman) – (1992)

 

Trademark: “The day we stop lookin, Charlie, is the day we die”

Oscar je zaobilazio Pacina do 1993 godine. Tada više nije mogao – Pacino je bio nominiran u dvije kategorije – sporedna (“Glengarry Glen Ross”) i glavna muška uloga (“Miris žene”). Nagrada je osvojena za remake talijanskog filma iz 1974 godine (“Profumo di Donna”, redatelj Dino Risi) u kojem Pacino interpretira slijepog ratnog veterana Franka Sladea. Slade dobiva društvo za dane blagdana – studenta Charlieja Simmsa. Simmsu je potreban posao i pristaje se brinuti za Sladea iako je to neugodan posao. No, dani koje će provesti zajedno promijenit će život obojici – promijeniti i produžiti…
Nastupom u filmskoj priči o mladosti i iskustvu, prijateljstvu koje se, ponekad, može pronaći na mjestima i kod ljudi gdje nikada ne bi tražili Pacino je, konačno, skinuo pitanje Oscara s dnevnog reda. Nagradu je trebao dobiti ranije, ali bolje ikad nego nikad – u filmu nastupaju i Chris O’ Donnell, Gabriel Anwar i pokojni Phillip Seymour Hoffman.

 

7. PROBUĐENA SAVJEST (The Insider) – (1999)

Trademark: “I’m Lowell Bergman. I’m from 60 minutes”

Biografska priča o Jeffreyju Wigandu koji je razotkrio duhansku industriju. Otkrio je Wigand Lowellu Bergmanu producentu informativne emisije “60 minuta” pojedinosti o kancerogenim dodacima u cigaretama, ali objavljivanje i raskrinkavanje moćnih korporacija nije jednostavan posao…
Sjajna režija Michaela Manna i interakcija Wiganda i Bergmana odnosno Crowea i Pacina nose film (treba spomenuti kako su i sporedna glumačka imena poput Plummera, Phillipa Bakera Halla i Diane Venore odlični). Kompleksan i slojevit film koji pokazuje koliko korporacije mogu utjecati na informacije (izvrstan Pacinov monolog oko objavljivanja vijesti) kroz povlačenja novca za oglašavanje. Teško se oteti dojmu da je riječ o filmu koji je dobio puno manje pažnje nego što zaslužuje.

8. VRUĆINA (Heat) – (1995)

Trademark: “Who? Who? What are you, a fuckin owl?”

Ponovo Mann i Pacino uz dodatak De Nira, Kilmera, Treja, Sizemorea, Voighta Natalie Portman, Ashley Judd i Diane Venore. “Vrućina” je, prije premijere, pažnju izazivao zbog prvih zajedničkih scena De Nira i Pacina, ali one su tek dio priče velikog filma. Priča o grupi pljačkaša i policajaca moderni je i brutalan vestern smješten na ulice Los Angelesa. Pacino je Vincent Hanna, detektiv koji nema ništa osim posla – privatni je Vincentov život u kaosu sa rijetkim svjetlim trenucima. Hanna više cijeni šefa tima pljačkaša nego neke vlastite kolege, ali oni su na suprotnim stranama zakona i konačni je obračun neizbježan. Slojevit i napet film ispunjen odličnim glumačkim izdanjima i akcijskim scenama koje pripadaju među najbolje u povijesti filma.

9. NOĆNO KRUŽENJE (Cruising) – (1980)

Trademark: “What i’m doing is affecting me.”

Nastup u filmu “Noćno kruženje” (originalni naziv filma je Cruising) jedna je od najzahtjevnijih uloga Pacinovoj karijeri (u nekoliko intervjua Pacino je nastup u filmu opisao kao “komplicirano i traumatično iskustvo”). Pacino je Steve Burns, policajac koji zbog fizičkog izgleda postaje detektiv. Na meti serijskog ubojice su homoseksualci, sličnog su izgleda – Burns odgovara opisu žrtava i počinje raditi na slučaju. Seli iz stana i pokušava se ubaciti u homoseksualne krugove. Ubojstva se nastavljaju i Burns počinje pucati – posao ostavlja ozbiljne posljedice na njegov identitet…
Film redatelja Williama Friedkina (“Francuska veza”, “Exorcist”….) izazvao je brojne reakcije i kontroverze zbog scena nasilja kao i prikaza homoseksualne zajednice . Od dijela kritike i publike film je proglašen homofobnim- malo je redatelja koji su okrutni prema likovima filma kao što je Friedkin prema većini protagonista u “Noćnom kruženju” (bez obzira na seksualnu pripadnost). Pacino je prihvatio izazov i uspio izdržati Friedkina i njegov teror. 


10. GLENGARRY GLEN ROSS (1992)

Trademark: “You never open your mouth until you know what the shot is”

Temeljen na kazališnoj predstavi Davida Mameta (Mamet je napisao scenarij) “Glengarry Glen Ross” je rijetko viđen festival izvrsnih glumačkih ostvarenja. Članovi glumačke ekipe su, između ostalih, Kevin Spacey, Ed Harris, Alec Baldwin, Jonathan Pryce, Jack Lemmon i Al Pacino. Ne postoji loša glumačka karika filma čija priča počinje kada četiri prodavača stižu na sastanak s predstavnikom tvrtke u kojoj su zaposleni. Blake je ime predstavniku tvrtke koji upoznaje zaposlenike s novim pravilima igre – do kraja tjedna zaposlenik koji ostvari najbolje rezultate dobit će automobil, drugoplasirani komplet noževa. Za trećeg i četvrtog nagrada je – otkaz.
Film pršti izvrsno napisanim dijalozima te prikazuje kolika je cijena vječnog nadmetanja i visokog podizanja letvice koju neke kompanije često podižu vlastitim zaposlenicima.

Nešto kao Honorable Mention:

– Odvjetnik zla (The Devil’s Advocate) – (1997)
– Samo igra (Any Given Sunday) – (1999)
– Donnie Brasco (1997)
– More ljubavi (Sea of Love) – 1989
– …and justice for all (1979)
– Panika u parku droge (The Panic in Needle Park) (1971)….

Prethodni članakKRALJICE ZLOČINA
Sljedeći članakONO: DRUGO POGLAVLJE
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime