Naslovnica Akcija PLIJEN

PLIJEN

1711

REDATELJ: Alexandre Aja
GLAVNE ULOGE: Kaya Scodelario, Barry Peper, Ross Anderson
TRAJANJE: 87 minuta
NAZIV ORIGINALA: Crawl

Uzbuna na Floridi – približava se uragan Wendy. Nadležne službe procjenjuju da će uragan doseći najveću, petu kategoriju – naređena je evakuacija stanovništva ugroženih područja, policija nastoji onemogućiti ulaz svima koji pokušaju doći do ugroženog područja. Haley je upravo završila s treningom i kreće u srce oluje. Ne, nije Haley lovac na uragane – njen otac ne odgovara na telefonske pozive. Bez obzira na to što je očeva kuća na području gdje bi prirodna katastrofa trebala udariti najvećom snagom, Haley zaobilazi policijske blokade i kreće u potragu. Vjetar i kiša postaju sve snažniji, ali ubrzo će Haley shvatiti da Wendy nije najveća opasnost koja prijeti…
“Plijen” je novi projekt francuskog filmaša Alexandra Aje. Ljubitelji filma koji detaljnije prate horore Aju poznaju po filmovima “Zrcala”, “Brda imaju oči” te “Krvavoj romansi” kako glasi domaći prijevod filma “Haute Tension”. Iako i dalje koketira s hororom Aja se posljednjih godina posvetio i drugim žanrovima. “Rogovi” i “9. Život Louisa Draxa” redateljev su izlet u dramu, triler, fantastiku…”Plijen” je povratak hororu uz dodatak obiteljske priče i filma (prirodne) katastrofe.
Okupio je Aja zanimljivu ekipu – jedan od producenata filma je Sam Raimi (“Zla smrt”, “Spider-Man”, “Darkman”) dok je glavnu žensku ulogu povjerio Kayi Scodelario (trilogija “Labirint”, “Krajnje izopačen, nepojmljivo zao i opak”) i Barryju Pepperu – ne smije se zaboraviti Sugar psić koji igra važnu ulogu u filmu. Okupio ekipu i počeo snimanje u Beogradu…

Pedantni gledatelji koji su osjetljivi na uvjerljivost događaja prikazanih u filmovima mogli bi ostati razočarani “Plijenom”. Koliko je smrtonosan ugriz predatora – glavnih negativaca filma, brzina plivanja glavne junakinje te (pre)ispitivanja oko gubitka krvi dijelovi su priče o kojima pisac ovih redaka nije tražio opširnije informacije (neki od gledatelja spomenute detalje koriste kako bi “Plijen” opisali kao besmislenim filmom). S obzirom na to da “Plijen” nije inspiriran istinitom pričom i ne želi biti pretenciozan odnosno ništa više (ali ni manje) od ljetne kino zabave (jer i horor elementi ponekad mogu biti zabava – posebno u sparno i dosadno ljetno poslijepodne) prepustio sam se redateljevom uraganu i predatorima. 
Film na programu multipleksa, kino dvorana koji traje nešto više od 80 minuta često je loša vijest. Riječ je o ostvarenjima koja su kratka sa scenarijem ili su, zbog različitih razloga, nakon završetka snimanja izbačene scene. “Plijen” sadrži manje od 90 minuta, ali problema nema – film traje koliko treba, nema razvlačenja scena i fokusiranja priče na sporedne, za radnju nebitne detalje. Aja je konkretan – rezultat je film kojeg krasi napetost i neizvjesnost.
Anksiozan i tjeskoban ugođaj filma pojačan je utrkom s vremenom i prijetnjom aligatora u zatvorenom prostoru. Borba za opstanak od glavnih protagonista traži akciju. Nivo vode raste, oluja pojačava i treba pronaći izlaz jer predatori ne opraštaju. Čekaju plijen.

U trenucima kada ne mogu doći do Haley i Davea, (ime oca) čekanje će aligatori skratiti lovom na ljudske primjerke koji oluju koriste za pljačku. Lešinari koji su došli pljačkati napušteno područje doživjet će bijes predatora i upoznati moć njihove potrebe za lovom. Nastradat će i oni koji rade svoj posao i pokušavaju pomoći, ali aligatori ne biraju žrtvu.
Preživljavanje u nemogućim uvjetima glavna je tema filma. Glavna, ali ne i jedina. Aja je, u pauzama između napetih scena borbe za život, dodao i obiteljsku priču (oca i kćer zbližit će dramatični događaji) te spomenuo kako je radnja filma zapravo borba predatora protiv predatora (tim je riječima otac nazvao Haley tijekom plivačkog natjecanja). Čovjek protiv zvijeri i sila prirode. U strogo kontroliranim uvjetima čovjek je gospodar no kada snaga uragana i krvoločnost zvijeri promijene uvjete tada čovjek postaje lovina. Plijen.

Petnaestak milijuna dolara nije veliki budžet u današnjim filmskim vremenima. Međutim, film izgleda kao da je snimljen za znatno više novaca – izgled aligatora, njihove kretnje izgledaju vrlo uvjerljivo. Akcijske scene izgledaju vrlo dobro kao i prikaz elementarne nepogode – uragana koji uzrokuje poplave.
“Plijen” je pravo filmsko osvježenje u ove tople dane. Kombinacija horora, akcije uz dodatak drame traje manje od devedeset minuta, ali u slučaju filma redatelja Aleksandra Aje nije nedostatak već prednost. Napet i nepredvidljiv, krvav i brutalan, “Plijen” je ugodno iznenađenje filmskog ljeta 2019.

OCJENA: 7

Prethodni članakPARAZIT
Sljedeći članakKRALJICE ZLOČINA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.