Naslovnica Drama DOMINO

DOMINO

REDATELJ: Brian De Palma
GLAVNE ULOGE: Nicolaj Coster-Waldau, Guy Pierce, Carice Van Houten
TRAJANJE: 89 minuta

“Mi smo Amerikanci, čitamo vaše poruke.” – Joe Martin

Od redatelja “Nemoguće misije” –  najava je kojom “Domino” želi privući publiku u kino dvorane. Mogla je najava ljubiteljima filma biti i privlačnija; npr. najava poput: od redatelja “Lica s ožiljkom”, “Carrie”, “Obučene da ubije”, “Nedodirljivih ili “Carlitovog načina”, ali pozivanje na prvi film serijala o Ethanu Huntu ima smisla – žanrovski “Domino” je najsličniji “Nemogućoj misiji”. Da, Brian De Palma ima novi film koji je, bez obzira na izvrsnu redateljevu filmografiju  iznenađujuće stigao u kino dvorane.
“Domino” je prema pisanju stranih filmskih portala imao velikih problema u produkciji i realizaciji filma. Prevedeno – problemi su bili financijske prirode, projekt je bio pred otkazivanjem, ali na kraju priče ova je koprodukcija (pet zemalja i 15 studija je sudjelovalo u realizaciji “Domina”) ipak završena. Film je u konačnici koštao između 7 i 8 milijuna dolara – bez obzira na skroman budžet i nedostatak novca teško je bilo predvidjeti da će “Domino” izgledati ovako loše.

Mjesto radnje je Kopenhagen. Gledamo Christiana i Larsa, prijatelje i poslovne partnere – oni su policajci, rade zajedno, ali se često druže kada smjena završi. Lars je oženjen, Christian nije. Tijekom jedne akcije, spletom nevjerojatnih okolnosti Lars je teško ranjen – Christian je preživio i kreće u potragu za krivcem…
“Domino” traje tek 85 nategnutih minuta. U kojoj mjeri su financijski problemi u realizaciji filma utjecali na dužinu trajanja samo redatelj zna, ali konačni proizvod lišen je karakterizacije glavnih protagonista kao i razumljivog, smislenog pripovijedanja. Protagonisti filma su bezlični, nezanimljivi i potpuno zbunjeni događajima koji ih okružuju (ili su glumci zbunjeni radnjom filma i takvo raspoloženje prenose na likove koje interpretiraju). Radnja je spora, bez dinamike – ništa protiv filmova sporijeg tempa koji imaju smisla, ali za špijunski triler uz dodatak akcije kakvim “Domino”, vjerojatno, želi biti spori, stilizirani prikaz događaja ubija neizvjesnost i napetost.

“Domino” je De Palmin pokušaj (ili želja, sasvim je svejedno) realizacije filma koji je radnjom aktualan. Mjesto, točnije mjesta radnje nalaze se u Zapadnoj Europi (koja izgledom ponekad podsjeća na Istočnu Europu za vrijeme Hladnog rata) – terorizam i obavještajno-policijske igre u prvom su planu. Međutim, statična radnja te redateljski rukopis De Palme (da, redateljev stil se može prepoznati u detaljima filma) u potpunoj su suprotnosti sa željom za aktualnošću filma. Najbolji primjer su događaji u finalu filma – lov na teroriste u potpunosti je uništen sporim nizanjem kadrova i redateljevim inzistiranjem da stilom pokuša sakriti nedostatak sadržaja.
Domino efekt radnje filma pokreće se u početku filma kada jedan od policajaca zaboravlja naoružanje (??!!) i odlazi u lov na terorista. Akcija Christiana i Larsa koja slijedi (ključna za zaplet filma) potpuno je promašena, ispunjena nelogičnim potezima glavnih protagonista. U redu, na filmu je sve moguće, ali akcija hvatanja kriminalca u kojoj dva policajca razmjenjuju, posuđuju  komad oružja bolno je neuvjerljiva i promašena. Kao i Larsovo čuvanje terorista dok Christian odlazi u stan gdje pronalazi leš….

CIA, teroristička prijetnja u Europi, policajac kojeg izjeda grižnja savjesti…. velike ambicije za malo minuta filma. Međutim, usred obavještajnih igara redatelj u radnju filma ubacuje potpuno nebitnu ljubavnu Larsovu priču. Detalj koji je uništio bilo kakvu nadu u napetost filma.
“Domino” je europski film u kojem je De Palma, većinom, angažirao europske glumce. Nicolaj Coster-Waldau i Carice Van Houten zajedno su nastupili u “Igri prijestolja” (Jaime Lannister, Melissandre – “Domino” je ponovo spojio njihove glumačke puteve, ali film sigurno neće ostaviti traga u njihovim filmografijama. Isto vrijedi i Guya Pearcea koji se iz tko zna kojih razloga pristao nastupiti u filmu.
Koliko god se trudio pronaći detalje zbog kojih bi “Domino” zaslužio prolaznu ocjenu nemoguća je misija pronaći razloge za pozitivnu ocjenu filma velikog filmaša. Brian De Palma zaslužan je za  veliki broj vrlo dobrih i odličnih filmova i to neće promijeniti činjenica da je “Domino” jedan od najslabijih filmova koji se pojavio u kino dvoranama godine 2019.

OCJENA: 3