Naslovnica Filmovi ZAVEDI ME AKO MOŽEŠ

ZAVEDI ME AKO MOŽEŠ

732
0
Photo: Screenshot

REDATELJ: Jonathan Levine
GLAVNE ULOGE: Charlize Theron, Seth Roge, Bob Odenkirk, Andy Serkis
TRAJANJE: 125 minuta
NAZIV ORIGINALA: Long Shot

Njeno ime je Charlotte Field. Ona je lijepa i šarmantna državna tajnica uspješna u poslu koji radi. Politički život SAD-a nemoguće je zamisliti bez nje – Charlotte je jedna od najvažnijih predsjednikovih suradnica. Bez obzira na visoku funkciju Field želi više – više će, ako je suditi prema predsjednikovim riječima i dobiti. S obzirom na to da se neće kandidirati za novi mandat predsjednik Chambers je odabrao državnu tajnicu za kandidatkinju koju će podržati. Njen uspjeh ima i drugu stranu – Charlotte Field gotovo da i nema privatni život. Čitave dane je zauzeta poslom i navečer iscrpljena sruši se na pod od umora. Nije stilska figura – državna tajnica doslovna je zaspala na podu.
Fred Flarsky je novinar bez dlake na peru. U svojim tekstovima napada i kritizira sve, bez obzira da li je riječ o političarima ili tajkunima. Flarsky prezire vlast, ne voli Republikance – u svakom trenutku u njegovim se džepovima može pronaći nekoliko vrsta droge. Saznao je nekonvencionalni novinar kako su novine u kojem piše upravo postale vlasništvu novinarskog tajkuna Parkera Wembleya. Novi vlasnik – nova politika: Chambers donosi odluku o otkazu mnogim zaposlenicima, ali Freda želi zadržati pod uvjetom da malo korigira stavove u svojim tekstovima. Flarsky daje otkaz, postaje nezaposlen. Navečer Flarsky u društvu najboljeg prijatelja odlazi na koncert gdje susreće Charlotte. Susret koji će promijeniti njihove živote…

Prethodne rečenice kratak su uvod u novi film redatelja Jonathana Levinea (“Topla tijela”, “50/50”..). Iz zapleta se može zaključiti kako je riječ o jednoj od onih (romantičnih) komedija u kojima se suprotnosti privlače. Ona je visokopozicionirana, ambiciozna političarka – državna tajnica koja želi postati više. On je novinar koji vrh sustava (kojem Charlotte pripada) duboko i iskreno prezire. Ne voli konvencije i zapravo je jedan od onih koji odbijaju odrasti. Ne treba puno filmskog iskustva kako bi se zaključilo kako je riječ o klišejiziranoj, mnogo puta viđenoj priči s očekivanim završetkom. Uz sve navedeno “Zavedi me ako možeš” zapravo je sadržajem velika bajka prepuna detalja koji se nikada dogoditi neće i više služe za romantiziranje stvari nego kao važna odredišta radnje filma. Ako Vam klišeji i bajkovitost ne smetaju možda će Vas komedija Jonathana Levinea zabaviti.

Jedan od producenata filma i glavna muška uloga je Seth Rogen. Pratitelji Rogenova filmskog izričaja znaju kakav humor mogu očekivati. Njegov je humor u “Zavedi me ako možeš” kombiniran s konvencionalnim trenucima kakve možemo vidjeti u romantičnim komedijama made in Hollywood. Zapravo teško se oteti dojmu da je u film ubačeno različitih vrsta humora kako bi svaki gledatelj pronašao nešto za sebe. Trenutke koji će izazvati osmijeh na licu. Čini se da Levine u tome uspio – “Zavedi me ako možeš” pogledao sam u društvu ljubitelja filma različitih generacija i svatko je pronašao neki trenutak za smijeh. Neki od gledatelje nisu se prestajali smijati čak i dok je na platnu nestajala odjava filma.

Poigrava se redatelj različitim vrstama humora – od očekivanih romantičnih trenutaka preko seksa, droge i politike (ušlagirana državna tajnica rješava međunarodni incident) do trenutaka u finalu kada detalj (bitan za rasplet filma) podsjeća na trenutak iz “Svi su ludi za Mary”. Trenutak kada Cameron Diaz u kosi umjesto gela ima nešto drugo. Nešto što je kod Freda Flarskog završilo… bolje ne otkrivati tako važan detalj radnje. Gledatelji koji su film gledali znaju o čemu je riječ – oni kojima to učinili nisu nema smisla pokvariti iznenađenje.
Osim ljubavne priče “Zavedi me ako možeš” bavi se politikom i političarima. Politiku i političare Levine ponekad ismijava, ali tijekom filma i suosjeća s njima (najviše s Charlotte) jer nije im lako podnijeti takav pritisak. Ne zanima ih ono što govore već kako izgledaju, s kim se druže i slični detalji privatnog života. Levine progovara o toleranciji i lažnom moralu (spomenuta scena iz finala filma gdje redatelj pogađa u sridu) kao i sveameričkom pomirenju simpatizera republikanaca i onih drugih. Da, puno je politike i političara u filmu koji je, prije svega, romantična komedija.

Dragulj filma, njegova najveća vrijednost i razlog za gledanje je Charlize Theron. U redu, nije novo da je Theron prva glumačka liga, ali kao Charlotte Field blista. U manje od godinu dana potvrdila je glumica raskoš glumačkog talenta u potpuno različitim ulogama – “Tully” i “Zavedi me ako možeš” žanrovski su različiti filmovi s različitim životnim pričama glavnih protagonistkinja, ali zajedničko im je jedno. Charlize Theron – izvrsna u obje uloge.
Nije Levineov film mogao proći bez spominjanja filmova i serija – neki od njih su stariji, neki noviji (da, “Igra prijestolja” spominje se nekoliko puta). “Zavedi me ako možeš” ima zanimljiv i atraktivan soundtrack.

U filmu se pojavljuju Andy Serkis, Alexander Skarsgard (kanadski premijer – ne treba biti previše mudar da je Skarsgard sredstva za ismijavanje Justina Trudeaua) te Bob Odenkirk u efektnoj sporednoj ulozi predsjednika SAD-a.
“Zavedi me ako možeš” romantična je komedija koja nemoguću ljubavnu priču pokušava spojiti s političkim i društvenim pitanjima. Najveći razlog za gledanje filma u koji je svašta natrpano je Charlize Theron koja dominira u ulozi državne tajnice.

OCJENA: 6

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime