REDATELJ: David Yarovesky
GLAVNE ULOGE: Elizabeth Banks, David Denman, Jackson A.Dunn, Matt Jones
TRAJANJE: 91 minuta

 

“Možda izgleda kao mi, ali on nije poput nas.” – Kyle Breyer

 

Nekoliko mjeseci mjeseci prošlo je od trenutka kada je James Gunn (“Čuvari galaksije”) dobio otkaz od čelnika “Disneya”. Iako je napisao scenarij i pripremao realizaciju trećeg filma serijala nekoliko tvitova starih desetak godina bili su povod otkaza. Ubrzo nakon otkaza Gunn je pretrčao u suparničku ekipu – odabran je za redatelja “Odreda otpisanih” (još uvijek nije jasno da li je riječ o nastavku ili ponovnom pokušaju pokretanja serijala). Nakon dogovora oko “Odreda otpisanih” uslijedio je pritisak glumaca i filmske ekipe koji su radili na “Čuvarima galaksije” koji su kroz medije jednoglasno poručili kako je Gunn najbolje rješenje za treći film. Potpis za DC i podrška glumaca omekšala je glavne ljude “Disneya” koji su vratili Gunna najuspješnijem projektu u karijeri. Sretan završetak za Disney i Gunna koji nastavljaju suradnju. Čitavo vrijeme trajanja previranja oko “Čuvara galaksije” Gunn nije bio bez posla. Ponovo je radio na projektu o superjunaku (kao producent) za kojeg su scenarij napisali njegovi bratići. Međutim, “Brightburn” je drugačiji film o superjunaku. Zapravo, Brandon Breyer nije junak – on je noćna mora….

Tori i Kyle Breyer pokušavaju dobiti dijete. Nikakve medicinske metode ne pomažu, prinova u obitelji ostaje želja. Velika želja. Sve do trenutka kada ispunjenje želje dolazi, doslovno, s neba. Sletio je na Breyer imanje NLO u kojem Tori i Kyle pronalaze bebu. Dječaka. Deset godina kasnije, obitelj Breyer trudi se živjeti normalnim životom. Roditelji skrivaju tajnu od dječaka, ali tajne će pronaći dječaka. Brandon se počinje mijenjati, shvaća da je drugačiji, moćniji, snažniji od ostalih ljudi koje poznaje. Genijalac u školi posjeduje moći koje ga čine superiornim u odnosu na ostale….

Ako Vam se priča čini poznata i podsjeća Vas na Supermana niste u krivu – “Brightburn” je suprotni pol filmova o Supermanu (Brightburn je ono što je Supermanu Smalville – mjesto, gradić na kojem glavni protagonist provodi djetinjstvo). Film polazi od zanimljive pretpostavke – kako izgleda superjunak sa sličnim moćima kao Superman koji je zao. Negativac, točnije negativac pod utjecajem neke nerazjašnjene vanzemaljske sile. Ako je mladi Clark Kent Dr. Jekyll onda je Brandon Breyer Mr. Hyde – klinac koji bilo kakav sukob ili neslaganje s okolinom rješava koristeći natprirodne moći. Brandon je nemilosrdan i bezosjećajan prema ljudima za koje smatra da trebaju biti kažnjeni. Njegov put prema apsolutnom zlu ne događa se odmah – on traje polako, sve do finala filma kada sumnje nema. Svijet je dobio opasnu prijetnju od koje se teško može obraniti.

Revidiranje superjunačkog svijeta odnosno Supermana kao jednog od najpopularnijih i moralno najispravnijih likova zanimljiva je i vrlo intrigantna ideja. Nije Brandon prvi (super)junak koji se bori s tamnom stranom, ali je vrlo zanimljiv. Vlastitu superiornost i moć počinje shvaćati i prihvaćati kao dječak (dojmljiva scena filma tijekom rođendanskog slavlja- kao dar za 12 rođendan Brandon je dobio pušku – pravu, ne igračku) te ih koristi na iznimno brutalan i nemilosrdan način. Prema svima koji stanu na put njegovoj volji i željama.

Film vrlo dobro funkcionira kada radnja ide u glavnom pravcu – Brandon i njegovo otkrivanje superjunačkih sposobnosti, zlo koje isijava iz dječaka snažno je i nezaustavljivo. Brandonovi obračuni sa svima za koje misli da nisu na njegovoj strani (kako film odmiče postaje jasno da su to svi pripadnici ljudske vrste) izazov su za gledatelja i pravi trenuci za sve ljubitelje horora. Međutim, “Brightburn” pati od površnosti i nerazjašnjenih detalja koji bi gledatelju dali potpuniju sliku priče o Brandonu (ili je možda ekipa filma toliko uvjerena u uspjeh filma i odgovore  za neke buduće “Brightburn” nastavke).

Najviše je nedorečenosti kod Brandona. Zašto je dječak sletio na Zemlju? Koji je njegov planet? Kakva je sila koja dječaka navodi na nasilje i osvajanje Zemlje? Pitanja koja se množe tijekom gledanja filma, ali odgovore na njih gledatelj neće dobiti. Pitanja koja nisu sporedna i nevažna – upravo suprotno, riječ o važnim detaljima koji bi objasnili lik Brandona i njegovo iskonsko zlo.

“Brightburn” vrlo dobro funkcionira u horor trenucima. Brandonove egzekucije su krvave, bez milosti, ali redatelj istodobno gradi i napetost. Koliko je “Brightburn” dobar u hororu toliko filmu nedostaje suptilnosti i redateljskog osjećaja za tragične trenutke filma. One trenutke kada roditelj pokušavaju ubiti voljeno dijete shvativši da je Brandon opasnost. Scene kojima nedostaje dubine, osjećaja za važnost s obzirom na tragične trenutke filma. Da, obračun majke i sina je spektakularan, ali više zbog nesreće koja se događa nego zbog tragičnosti situacije.

Najvažniji član glumačke ekipe nije podbacio – Jackson A.Dunn (pojavljuje se u filmu “Osvetnici: Završnica” kao mlađa verzija Scotta Langa) jezivo je uvjerljiv u ulozi dijaboličnog Brandona. Ostali članovi glumačke ekipe tek su pratnja Dunnu, korektno odrađuju posao.

“Brightburn” revidira i preispituje superjunački svijet – što bi bilo da je neki od (ili više njih, sasvim svejedno) od obožavanih superjunaka super, ali nikako junak. Brandon je na suprotnom polu od npr. Supermana – zao, nemilosrdan i brutalan svoje moći koristi za uništenje i smrt. Iako vrlo zanimljiva i intrigantna premisa nije dovoljno razrađena i detaljnije objašnjena (“Brightburn” bi mogao dobiti nastavak, ali i prednastavak odnosno prequel) riječ je o filmu koji unosi nešto novo, strašnije u superjunački svijet. Upravo zbog drugačijeg pristupa temi vrijedan je pažnje. Gledanja.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)