Naslovnica Drama POGREŠAN ODGOJ CAMERON POST

POGREŠAN ODGOJ CAMERON POST

478
0

REDATELJICA: Desiree Akhavan
GLAVNE ULOGE: Chloe Grace Moretz, Sacha Lane, Jennifer Ehle
TRAJANJE: 88 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Miseducation of Camero Post

“Vi nemate pojma što radite, zar ne?” – Cameron Post

Cameron živi tinejdžerske godine. Život nije bio mazio Cameron – rano je ostala bez roditelja, ali pronašla je novu obitelj i nastavila živjeti. Popularna u školi, pametna djevojka, izlazi s dobrim dečkom – idealna djevojka za malen grad i konzervativnu sredinu u kojoj živi. Bliži se kraj škole, ostaje tek maturalna večer. Cameron odlazi na večeru s pratiteljem, ali tijekom noći strast je prejaka i provodi dio večeri na zadnjem sjedištu nečijeg auta. Prepustila se Cameron strastima, ali ne s pratiteljem već s Coley, školskom kolegicom. Osobom u koju je zaljubljena. Ljubavnice su otkrivene i za Cameronove skrbnike dvojbe nema – djevojka ima problem kojeg treba izliječiti. Šalju Cameron u kršćanski kamp (komunu) za preodgoj osoba s pogrešnim seksualnim sklonostima. Mjesto na kojem bi Cameron, kako njeni skrbnici smatraju, promijeniti navike i ispraviti pogreške te krenuti pravim putem…
“Pogrešan odgoj Cameron Post” inspiriran je istoimenim romanom Emily Danforth. Film redateljice Desiree Akhavan osvojio je na festivalu nezavisnog filma u Sundanceu glavnu nagradu žirija (kategorija američki igrani film). Priča o tinejdžerici koja zbog lezbijskih sklonosti mora u izolaciju – liječenje (terapiju?) u kršćanski kamp zanimljiva je iz više razloga. Radnja filma smještena je u, ne tako davnu, 1993 godinu te otkriva da i danas u više američkih država postoje kampovi poput onog u koji je Cameron poslana.

Redateljica filma nije prvoloptaški, agresivno nagazila Crkvu odnosno one koji u Božje ime izvode suludi program preodgoja tinejdžera. Ona je, s puno razumijevanja, priču prikazala iz perspektive Cameron, njenih kolega u kampu (komuni, terapeutskoj zajednici – teško je precizno odrediti naziv programa ) te Lydie Marsh i njenog brata Ricka – (pre)odgajatelja koji će Cameron objasniti zašto i kako trebaju promijeniti seksualne sklonosti. Cameron je u početnim minutama zbunjena i potpuno zatvorena za sredinu u kojoj se nalazi. Zbunjenost kao reakcija na neprirodnu situaciju – tinejdžerki nije jasno zašto bi uopće trebala nekome objašnjavati svoje seksualne sklonosti.  Kako minute filma prolaze tako se produbljuju odnosi među protagonistima te priča dobiva sve ozbiljniji ton koji se pojačava sve do tragičnog raspleta. Dva se detalja posebno ističu tijekom trajanja filma – adolescentsko  dobar, istraživanje i prihvaćanje vlastite seksualnosti osjetljivo je za svakog tinejdžera. Upravo taj period života (pre)odgojitelji koriste kako bi Cameron i ostale uvjerili da su njihove emocije i seksualnost pogrešne. Nemoralne. Nenormalne.
Drugi detalj su perfidne, odvratne metode kojima se koristi Lydia kako bi izazvala sram i krivnju kod polaznika kampa. Čitavim trajanjem terapije ona tinejdžere uvjerava kako je njihova seksualnost pogrešna, bolest koja se može i mora izliječiti. Opasna je kombinacija takvih metoda s mladim godinama i preispitivanjem osjećaja tinejdžera. Završnica filma tome je dokaz.

“Pogrešan odgoj Cameron Post” nezavisan je mali film (s mnogim dobrim stvarima i različitostima koje nezavisnost nosi) s vrlo dobrim glumačkim izdanjima. Talent Chloe Grace Moretz nikada nije bio sporan – problem mlade glumice je izbor filmova u kojima će nastupiti (mada i kada izabere krivo, ona je rijetko najslabija karika filma). Ovog puta to nije bio slučaj – Grace Moretz je izvrsna u ulozi glavne protagonistkinje filma. Njeno lice izvrsno prenosi duševna stanja, raspoloženja tinejdžerke koja je kriva zbog zaljubljenosti u osobu istog spola. Vrlo dobra je i Sasha Lane (glumicu se može vidjeti u novom “Hellboyu2) koju pamtimo po vrlo dobrom debitantskom nastupu u filmu “American Honey”. Posljednje scene filmske priče o Cameron Post kao da su uvod u početak “American Honey”.

“Pogrešan odgoj Cameron Post” priča je o tinejdžerici koja je zbog svoje ljubavne veze sa školskom kolegicom poslana na terapiju. Poput ovisnice ili osobe koja je učinila nešto protiv zakona Cameron je suočena sa životom koji od nje traži da promijeni nešto za što krivnju osjećati ne bi trebala. Nezavisna filmska priča o ljubavi i tragičnim posljedicama pritiska na tinejdžere da se mijenjaju (od strane ljudi koji, kako Cameron mudro primjećuje, pojma nemaju) obilježena je izvrsnim nastupom Chloe Grace Moretz koja je jedan od glavnih razloga za gledanje filma. Ne i jedini.

OCJENA: 8

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime