Naslovnica Akcija HELLBOY (2019)

HELLBOY (2019)

692
0
Photo: Mark Rogers

REDATELJ: Neil Marshall
GLAVNE ULOGE: David Harbour, Milla Jovovich, Ian McShane, Sasha Lane, Brian Gleeson
TRAJANJE: 120 minuta

Kada je 2008 završeno snimanje “Zlatne vojske”, druge priče o Hellboyu koju je režirao Guillermo Del Toro, pitanje je bilo hoće li Del Toro i glavni glumac Ron Perlman nastaviti suradnju, snimiti još jedan film i zaokružiti trilogiju. Del Toro svojom maštovitom režijom i Perlman nenadmašnom interpretacijom junaka iz Pakla (malo je filmskih likova koji su unaprijed određeni da ih interpretira točno određeni glumac kao što je bio slučaj s Hellboyem i Perlmanom) osvojili su mnoge ljubitelje filma, ali i dobili palac gore od fanova stripa prema kojem su “Hellboy” filmovi snimljeni. Glasine o trećem filmu kružile su sve dok Del Toro i Perlman nisu izjavama (iako su početkom 2017 ozbiljno razmišljali o trećem filmu) službeno potvrdili da, do daljnjega, trećeg filma serijala biti neće. Međutim, odlazak glumca i redatelja nije obeshrabrio čelnike “Milleniuma” koji su povukli rizičan potez – ponovno pokretanje serijala s novim glumcem i redateljem. Redatelj koji će uskrsnuti dječaka iz Pakla postao je Neill Marshall (“Centurion”, “Dog Soldiers”) dok je David Harbour (šerif iz televizijske serije “Stranger Things”) odabran za novog Hellboya.

Photo: Mark Rogers

Radnja filma nas vraća u srednji vijek, godinu 571. Kralj Arthur i Merlin pobijedili su zlu Nimue – Krvavu Kraljicu. Kako bi zauvijek sahranilo vješticu kralj je raskomadao njeno tijelo i dijelove zakopao na različite lokacije. Stoljećima kasnije u današnje vrijeme opasnost od vještice se ponovo nadvila nad čovječanstvo. Netko skuplja dijelove njenog tijela i ako uspije svijetu prijeti Sudnji dan. Jedini koji Zemlju može zaštititi je Hellboy i njegovi pomoćnici….
Dobro je zvučala vijest kako je novi Hellboy dobio R predikat. Pretpostavka je bila kako bi više brutalnog nasilja (Hellboy je opak igrač – takvo mu nasilje i pristaje) i žestoki rječnik mogao donijeti nešto ovo i(li) ublažiti nostalgiju za Perlmanom i Del Torom. Pogrešno – oznaka R tek je pokušaj očajnika da spasi što se spasiti može u projektu u kojem gotovo ništa ne funkcionira.
Priča filma, bez obzira na fantastiku, nadnaravno, kaotična je i besmislena. Nakon uvoda radnja se vraća u, recimo, sadašnjost. Tijuana je mjesto gdje se događa epizoda potpuno nevažna za ostatak filma (epizoda koja je, čini se, trebala poslužiti kao dokaza da i Hellboy plače). Nakon povratka iz Meksika počinje bitka za spas svijeta (Hellboy će dobiti pomoćnike) u kojoj se zapravo ne događa ništa uzbudljivo i(li) napeto. Netko će (očekivano) poginuti, pravda pobjeđuje u beskrajno dugom nizanju bezličnih scena. Spomenuti R predikat važan je samo zato što je fuck vrlo važna riječ za razumijevanje priče te za nekoliko raskomadanih tijela ljudi i čudovišta. “Hellboy” je film koji ne donosi uživanje u pokretnim slikama nego, kako minute filma odmiču, postaje naporan za gledanje.
Novi je “Hellboy” izvrstan primjer kako izgleda film u kojem je CGI odnosno efekti svih vrsta važniji od priče i protagonista filma.

Photo: Mark Rogers

Za razliku od Del Tora koji je filmove držao uravnoteženima koristeći efekte kako bi izgradio maštovite likove i(li) svjetove, Marshall efekte koristi kako bi pokušao impresionirati gledatelja i zakrpati rupe u događajima siromašnoj priči. Rezultat je histerična i pretjerano nabrijana cjelina u kojoj su likovi utopljeni u efektima i takvi, većinom, nezanimljivi (stvari nije uspjela popraviti niti Baba Jaga).
No Perlman, no party – takav je dojam što se Harboura kao Hellboya tiče. Novi je Hellboy umjetan, Harbour se bori s interpretacijom glavnog protagonista. Neuvjerljiv – posebno kada pokušava biti duhovit. Milla Jovovich odnosno Nimue izgleda poput stroge, zločeste učiteljice nižih razreda osnovne škole dok je jedina svjetla glumačka točka filma mlađahna Sasha Lane – svjetla koliko je moguće u filmu kakav je “Hellboy” (Sashu Lane pamtimo u vrlo dobrom debitantskom nastupu u filmu “American Honey”).
Eksperiment s ponovnim pokretanjem filmske priče o Hellboyu nije uspio. Redatelja Del Tora i glumca Perlmana zamijenili su Neill Marshall i David Harbour. Rezultat je kaotična cjelina s neurednom pričom natopljenom svim vrstama efekata, ispunjena nezanimljivim protagonistima koja traje previše minuta. Film za brzi zaborav.

OCJENA: 3

Prethodni članakIGRA PRIJESTOLJA
Sljedeći članakOPSADNO STANJE
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime