REDATELJ: Jeffrey Nachmanoff
GLAVNE ULOGE: Keanu Reeves, Alice Eve, John Ortiz, Emjay Anthony
NAZIV ORIGINALA: Replicas
TRAJANJE: 95 minuta

 

Ostalo je nešto više od dva mjeseca do premijere trećeg filma iz serijala o Johnu Wicku. Keanu Reeves odnosno njegov John Wick ostali su jedni od rijetkih (uz Ethana Hunta) akcijski junaci koji se u kino svijetu i na kino blagajnama suprotstavljaju superjunačkom akcijskom svijetu Marvela i DC-a. Najave  za “Parabellum” (takav je dodatak u naslovu trećeg poglavlja o Johnu Wicku) sve su češći i glasniji. Sudeći prema trailerima treći film donosi žešću i spektakularniju akcijsku priču od prethodnih nastavaka. U očekivanju Wicka na programu kino dvorana našao se još jedan film u kojem je glavni glumački adut Keanu Reeves. Za razliku od Wicka “Replike” je, žanrovski, potpuno drugačiji film…

William Foster je naučnik koji u istraživačkom centru negdje na teritoriju Puerto Rica radi na projektu oživljavanja mrtvaca. Foster, zajedno sa suradnicima, pokušava ljudski mozak ugraditi u sintetičko tijelo i produžiti život, točnije ponovo oživjeti ljude koji su pokojni. Nakon zadnjeg u nizu pokušaja oživljavanja projekt je ozbiljno kompromitiran, prijeti mu gašenje. Razočaran rezultatima Foster odlazi na vikend (o sudbini projekta konačna odluka dolazi tek nakon odmora, idući tjedan) – s obitelji odlazi na izlet, odmor. Kako nesreća nikada ne dolazi sama obitelj Foster doživjet će prometnu nesreću s tragičnim posljedicama i William svoja znanstvena istraživanja usmjerava prema članovima vlastite obitelji….

Snimanje filma završilo je 2016 godine – u američke kino dvorane “Replike” stiže tek početkom ove godine. Razlozi zbog kojih se premijera dogodila više od dvije godine nakon završetka snimanja nisu poznati, ali ništa loše za ljubitelje filma ne bi se dogodilo da je premijera odgođena na neodređeno vrijeme. Najbolju dijagnozu filma postavio je američki kritičar David Ehrlich napisavši kako je “riječ o filmu Frankensteinu napravljenom od dijelova, boljih uspješnijih i zanimljivijih filmova”. Ehrlich je pogodio u sridu – film redatelja Nachmanoffa doista je posudio detalje iz mnogih filmova (“Ja, Robot”, “Specijalni izvještaj”, “Uzvišenost” samo su neki od primjera) i stvorio film koji će sigurno ući, bez obzira na to što je prošlo tek dva mjeseca 2019, u konkurenciju za izbor najgorih kino naslova godine.

Jedino vrijedno kada su “Replike” u pitanju su ideje (mada ni ona nije originalna) koje se pokušavaju obraditi u filmu. Kloniranje i zamjena tijela od krvi i mesa s kibernetičkim oklopom u cilju produženja života zanimljive na više razina. Međutim, svaka zanimljivost ovdje nestaje – priča filma prepuna je nevjerojatnih scenarističkih propusta, mana i zapravo je priča filma toliko kaotična da ostavlja dojam kako je scenarij namjerno  loše napisan. Naravno, namjere nema, ali “Replike” su izgubljene u algoritmima, jednadžbama i istraživanjima Williama Fostera.

Nije problem samo u priči – specijalni efekti su na razini ispodprosječnog televizijskog filma. Scena nesreće u kojoj stradaju članovi Fosterove obitelji napravljena je na toliko jeftin i naivan način- teško će, bez obzira na tragediju, vezati gledatelja za protagoniste filma i njihove sudbine. Nakon slabašno režirane nesreće, film tone u obiteljsku SF/dramu s detaljima trilera u kojoj nema emocija, napetosti – ostaje tek puno neodgovorenih pitanja. Zašto onih 17 dana do potpunog oživljavanja? Kako je moguće da nitko ne primijeti kako 17 dana nema čitave obitelji? Zašto je Foster ukrao silne akumulatore kada je mogao pričekati jutro i nabaviti sve što je potrebno, bez rizika? Ovo su samo neka pitanja koja ostaju bez odgovora u tankoj i nedorečenoj radnji filma.

U filmu u kojem gotovo ništa ne funkcionira posebno poglavlje zaslužuje gluma i interakcija između likova. Keanu Reeves nikada nije bio (pre)veliki majstor glumačkih transformacija, ali je odlično funkcionirao u projektima gdje se ne očekuju velika glumačka ostvarenja (“Brzina”, “Matrix”, “John Wick”). S obzirom na radnju filma, Reeves je morao nešto i pokušati odglumiti – rezultat je iznimno loš. Fosterovo naricanje nad mrtvim članovima obitelji podsjeća na najbolje trenutke televizijske serije “Krim Tim 2” – čitavo vrijeme Reeves se bori s ulogom i nikako ne uspijeva ostaviti barem malo uvjerljivosti. Ista glumačka priča ponavlja se u trenucima kada je Foster u istim scenama s pomoćnikom Edom ili voljenom Monom – bez emocija, umjetno, drveno i neuvjerljivo.

“Replike” je jedan od onih filmova koji se nije trebao dogoditi u domaćim kinima. Film koji ne funkcionira niti na jednoj razini ozbiljno je istaknuo kandidaturu za jedan od najslabijih kino filmova godine. Bez obzira na činjenicu da je godina još uvijek mlada.


OCJENA: 2

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)