Naslovnica (Top) liste NAJBOLJE FILMSKE TRILOGIJE

NAJBOLJE FILMSKE TRILOGIJE

Photo: Screenshot

Goodtalking Vam donosi 11 filmskih trilogija vrijednih gledanja. U obzir su došle samo trilogije (izuzetak je Mad Max), ne i serijali koji imaju više filmova (o najboljim serijalima uskoro opširnije na ovim stranicama). Ovo NIJE top lista najboljih trilogija (prva na listi najbolja, zadnja najmanje dobra) već je tekst pisan kao izbor najboljih trilogija. Jedanaest odabranih su:

 

1.VITEZ TAME TRILOGIJA (Dark Knight Trilogy) – redatelj Christopher Nolan

– Batman: Početak (Batman Begins) – 2005
– Vitez tame (Dark Knight) – 2008
– Vitez tame: Povratak (The Dark Knight Rises) – 2012 

 

Photo: Warner Bros

Nakon što je “Batman i Robin” osvojio većinu nagrada za najgori film 1997 godine te podbacio na svim razinama izgledalo je kako je filmska priča o Batmanu završena. Međutim, godine 2005 Christopher Nolan pokrenuo je novu Batman/Bruce Wayne priču i stvorio jednu od najpopulstnijih trilogija u povijesti filma. Drugačiji pristup glavnom (anti)junaku, revidiranje priče u potpunosti je uspjelo – Nolan je, osim superjunačke akcije, u filmove snažno ugradio komentar o svijetu u kojem živimo, dotaknuo se problema i prijetnja. Protagonisti filma su slojevito prikazani – Bruce Wayne nije ranjen samo zbog događaja iz djetinjstva već se muči s vlastitim identitetom, osjećajima i svrhom postojanja. Negativci serijala izvrsno su realizirani (Ledger, Hardy odnosno Joker i Bane…) kao i ostali likovi koji se pojavljuju u filmovima (Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman). “Dark Knight Trilogy” pripada najboljim ostvarenjima kada se je riječ o filmovima sa superjunačkom tematikom – vrijednost trilogije je, između ostalog, činjenica kako je osvojila mnoge gledatelje koji nisu pretjerano oduševljeni Batmanom i filmskim pričama o superjunacima.

 

2. GOSPODAR PRSTENOVA (Lord of The Rings) – Peter Jackson

Prstenova družina – 2001
Dvije kule – 2002
Povratak kralja – 2003

 

Photo: New Line Cinema

Dugo se čekala ekranizacija jedne od najpopularnijih književnih trilogija u povijesti. Tijekom godina mijenjali su se redatelji, glumci – sve do prvih godina stoljeća u kojem živimo kada je objavljeno da počinje snimanje. Za redatelja je odabran Peter Jackson, okupljena je zanimljiva glumačka ekipa (istina, manje zvjezdana nego što se očekivala – za ulogu Gandalfa dugo je bio programiran Sean Connery, ali je uloga, na redateljevo inzistiranje, pripala Ianu McKellenu) i avantura je počela. Rezultat je briljantna ekranizacija (pogledati redateljske verzije koje detaljnije nego kino verzije filma prate radnju književnog predloška), Jacksonovo životno djelo. Trilogija je punokrvna epska priča o borbi dobra i zla, prijateljstvu, ljubavi, časti i odanosti. Odabir glumaca je fantastično odrađen, scene bitaka i akcije spektakularne. Jackson je na impresivan način stvorio filmski svijet Međuzemlja. Na radost brojnih obožavatelja književnog predloška.

 

3. POVRATAK U BUDUĆNOST (Back To the Future) – Robert Zemeckis

Povratak u budućnost – 1985
Povratak u budućnost II – 1989
Povratak u budućnost III – 1990

“Povratak u budućnost” ne pripada isključivo najboljim filmskim trilogijama već se može uvrstiti među najbolje time travel filmove. Doc i Marty putuju u prošlost (prvi dio), zatim u budućnost (drugi dio) da bi na kraju priče završili u dalekoj prošlosti – na Divljem zapadu. Filmovi imaju šarm i energiju filmova osamdesetih zbog kojih se filmovi snimljeni u tom desetljeću često spominju u recentnim filmovima i serijama. Danas se kroz filmove i serije provlače posvete osamdesetima – redatelj Zemeckis je u prvom filmu serijala sličnu stvar napravio s pedesetim godinama prošlog stoljeća. “Povratak u budućnost” duhovita je i zabavna trilogija (od mnogih kritičara osporavan treći dio također je vrlo dobar) s izvrsnim glumačkim izdanjem Michael J. Foxa i nezaboravnim Christopherom Lloydom u ulozi otkačenog znanstvenika.

 

4. DOLARSKA TRILOGIJA, Sergio Leone

Za šaku dolara (Per un pugno di dollari) – 1964
Za dolar više (Per qualche dollaro in piu) – 1965
Dobar, loš, zao (Il buono, Il brutto, Il cattivo) – 1966

 

Photo: MGM

Nije znao engleski, nije prije i tijekom snimanja vidio američki Zapad, ali je ljubiteljima filma isporučio vesterne koji pripadaju najboljim filmovima žanra. Talijanski je maestro Sergio Leone inspiriran Kurosawom i “Tjelesnom stražom” (Yojimbo) snimio “Za šaku dolara”. Za glavnog glumca angažirao je tada zvijezdu u usponu, ne pretjerano poznatog Clinta Eastwooda – uspjeh prvog filma omogućio je Leoneu da nastavi s trilogijom te je uslijedio “Za dolar više” (Eastwoodu je dobio društvo u liku izvrsnog Lee Van Cleefa) te veliko finale “Dobar, loš, zao” (uz Clinta i Van Cleefa u filmu je nastupio sjajni Eli Wallach). Leone je dolarskom trilogijom promijenio izgled vesterna i Divljeg zapada. Likovi u njegovim filmovima su grublji, pokvareniji i brutalniji, nasilje je žešće i čitava priča izgleda puno realnije od većine idealiziranih vesterna koji su tada dolazili iz Hollywooda. Leone je briljantnim redateljskim rješenjima (Eastwood je više puta ponovio kako je Sergio njegov redateljski uzor) stvorio poseban ugođaj revolveraških obračuna. Sve navedeno uz antologijsku, neponovljivu glazbu Ennia Morriconea.

 

5. BEFORE TRILOGIJA, Richard Linklater

Prije svitanja (Before Sunrise) – 1995
Prije sumraka (Before Sunset) – 2004
Prije ponoći (Before Midnight) – 2013

 

Photo: Getty Images

Dvadesetak godina trajala je realizacija “Before…” trilogije redatelja Richarda Linklatera (ovo nije prvi filmašev dugoročni projekt – snimanje “Odrastanja” trajalo je 12 godina). Priča počinje prije svitanja, godine 1995 kada Amerikanac Jesse upoznaje Celine, djevojku iz Francuske. Jesse i Celine upoznaju se u Europi i odlučuju provesti zajednički dan u Beču. Dan u Beču početak je izvrsno napisane ljubavne priče, ispunjene izvrsno napisanih razgovora između zaljubljenih u kojima se preispituju muško-ženski odnosi, ljubav, obitelj…život. Trilogija prikazuje ljubavne uspone i padove, mladenačku zanesenost, otkrivanje vlastitog identiteta i želja kroz odnos s voljenom osobom. Realan i slojevit životni prikaz Celine i Jessea koje dojmljivo interpretiraju Julie Delpy i Ethan Hawke.

 

6. KUM (The Godfather) – (Francis Ford Coppola)

Kum I – 1972
Kum II – 1974
Kum III – 1990

Photo: Paramount Pictures

Može li se napisati nešto novo o trilogiji koja počinjem filmom koji je za mnoge najbolje ostvarenje u povijesti sedme umjetnosti ? Teško, ali može se ponoviti ono što već znamo – epska priča o mafijaškoj obitelji Corleone temeljna je lektira filmske umjetnosti, film s najbolje odabranim glumcima u povijesti (takvu je dijagnozu glumačke ekipe postavio Stanley Kubrick) temama aktualan i danas. Teško je izbrojati sve nagrade koje su “Kumovi” osvojili – niti jedna nije nezaslužena i(li) slučajna. Koliko je Brando bio uvjerljiv u ulozi mafijaškog dona svjedoče i stvarni pripadnici mafije koji su tvrdili kako su oni imitirali Vitu Corleonea, ne on nas. Iako je treći film nešto slabiji od prethodnih to ne znači da je riječ o lošem filmu – on je slabiji samo zato što su prvi i drugi dio briljantni. Odlične glumačke izvedbe Pacina i De Nira, ali i Jamesa Caana, Johna Cazale, Diane Keaton, Roberta Duvalla, Talie Shire i mnogih drugih. Mora se spomenuti i nezaboravna glazba Nina Rote.

 

7. MAD MAX TRILOGIJA – (George Miller, George Ogilvie)

Mad Max – 1979
The Road Warrior – 1981
Mad Max: Beyond Thunderdome – 1985

Serijal “Pobješnjeli Max” posljedica je političko-ekonomskih događaja sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Tijekom sedamdesetih svijetu se dogodio naftni šok – nestašica nafte. Posljedica je bila recesija, ekonomska kriza i redovi pred benzinskim crpkama. Gledajući redove i osluškujući nezadovoljstvo i nesigurnost stanovništva, George Miller liječnik iz Sidneya, počeo je pisati scenarij za film (asistirao mu je James McCausland). Kasnije je liječnik film i režirao, kao glavnog glumca, spletom okolnosti, odabrao mladića imenom Mel Gibson. Ostalo je povijest – “Mad Max” postao je ključni film za karijere Millera i Gibsona, ali i prijelomni trenutak australske kinematografije. Žestoka i nasilna osvetnička priča nastavila se stravičnim prikazom svijeta budućnosti u filmu “Road Warrior”. Vrijeme u kojem vladaju ulične bande i život ne vrijedi ništa. Treći dio nešto je slabiji, više komercijalniji (ulogu u filmu je dobila Tina Turner) no legenda o Maxu ostala je omiljena filmska priča čak i za gledatelje kojima akcija nije prvi žanrovski izbor.

P.S. – Iako je Fury Road dostojan nasljednik originalne trilogije on je jedna potpuno drugačija priča koja će dobiti nastavke i nije uzet u obzir.

 

8. STAR WARS TRILOGIJA – epizode IV, V i VI (George Lucas, Irvin Kershner, Richard Marquand)

Nova nada – 1977
Imperij uzvraća udarac – 1980
Povratak Jedija – 1983

Photo: Lucas Films

Šest je godina prošlo otkako je George Lucas prodao životno djelo Disneyju (cijena – 4 milijarde dolara – nešto u dionicama, dio u gotovini). “Ratovi zvijezda”, “Zvjezdani ratovi” ili “Star Wars” životni su projekt kojeg je Lucas započeo sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Iako je bilo malo onih koji su očekivali uspjeh prvog filma (epizode IV) ubrzo nakon premijere postalo je jasno da se dogodilo nešto veliko. “Nova nada” nije ostvarila samo veliki financijski uspjeh već je na prepad privukla ogroman broj obožavatelja Vadera, Skywalkera, Soloa i ostalih likova iz udaljene galaksije. Uslijedili su nastavci – “Imperij uzvraća udarac” za mnoge je najbolji film serijala te “Povratak Jedija” u kojem se dogodio, tada je izgledalo, konačni obračun dobra i zla. “Star Wars” trilogija jedna je od najvažnijih i najutjecajnijih u povijesti filma s nezaboravnim likovima koji su postali dio popularne kulture.

 

9. OSVETNIČKA TRILOGIJA (The Vengeance Trilogy) – (Chan-wook Park)

Simpatija za gospodina Osvetu (Symphaty for Mr. Vengeance) – 2002
Oldboy – 2003
Simpatija za gospođicu Osvetu – 2004

Photo: Tartan Films

“Oldboy” je jedan od filmova koji je širokoj filmskoj publici približio kinematografiju Južne Koreje. Mnogi su nakon “Oldboya” počeli pažljivije pratiti i istraživati filmsku ponudu azijske države prepunu vrlo dobrih i odličnih ostvarenja. “Oldboy” je središnji dio tzv. osvetničke trilogije koja je počela godine 2002 filmom “Simpatijom za gospodinom Osvetom”, a završila 2004 “Simpatijom za gospođicu Osvetu”. Tematski filmovi nisu povezani – zajednički motiv koji se provlači čitavom trilogijom. Osveta je u svim filmovima žestoka, nasilna i brutalna, motivirana različitim razlozima.

 

10. TRILOGIJA TRI BOJE (Krzystof Kieslowski)

Tri boje: Plavo (Trois couleurs: Bleu) – 1993
Tri boje: Bijelo (Trois couleurs: Blanc) – 1994
Tri boje: Crveno (Trois couleurs: Rouge) – 1994

Photo: Screenshot

Tri boje iz naslova filmova poljskog redatelja Kieslowskog odnosi se na boje francuske zastave. Takav je poredak filma – prvi dio je plavi, drugi bijeli, treći crveni. Riječ je o punokrvnim umjetničkim djelima koja, svaki na svoj način, prikazuju, promišljaju ljudsku prirodu, egzistenciju, uspone i padove. Filmovi trilogije zahtjevni su za gledanje – zbog tematike, ali i redateljskog izričaja. Ljudske sudbine koje pratimo kompleksne su, često i tragične. Snažne glumačke izvedbe krase sve filmove serijala (u trilogiji nastupaju, između ostalih, Juliette Binoche, Irene Jacobi, Julie Delpy i Jean-Louis Trigninant. Obavezno filmska lektira za ljubitelje filma kojima je drama prvi izbor.

 

11. TRILOGIJA PLANET MAJMUNA (Matt Reeves, Rupert Wyatt)

Planet majmuna: Postanak (Rise of the Planet of the Apes) – 2011
Planet majmuna: Revolucija (Dawn of The Planet of the Apes) – (2014)
Planet majmuna: Rat (War of the Planet of the Apes) – (2017)

 

Photo: 20th Century Fox

Ideja nije nova, ali realizacija jest. Ponovno pokretanje serijala “Planet majmuna” dočekano je, s obzirom na mnoge neuspjele remakeove i rebootove, s nepovjerenjem, ali uslijedilo je ugodno iznenađenje. Glavni protagonist filma je superinteligentni majmun Caesar koji je nastao kao posljedica medicinskog eksperimenta. Caesar postaje vođa majmunskog svijeta nakon virusa koji je pokosio većinu čovječanstva. Ostatak ljudi ne želi živjeti u miru s majmunskim plemenima, ali Caesar neće svoju vrstu predati bez borbe…
Trilogija o Caesaru preispituje, zapravo prikazuje ljudsku vrstu kao glavnu štetočinu na planetu kojem živimo. Nije ekipa koja je osmislila priču filma u krivu, puno je primjera koji to potvrđuju. Priča trilogije i prikaz ljudske brutalnosti prema životinjskom svijetu kao i Zemlji gledatelja će potaknuti da navija za Caesara i njegovu vrstu. Glumačka ekipa serijala je vrlo dobra (James Franco, John Lithgow, Gary Oldman…) – posebno treba istaknuti Andyja Serkisa kao Caesara te Woodya Harrelsona u ulozi pukovnika McCoullogha.