KLUB MILIJARDERA

REDATELJ: James Cox
GLAVNE ULOGE: Ansel Elgort, Kevin Spacey, Taron Egerton, Emma Roberts
TRAJANJE: 108 minuta
NAZIV ORIGINALA: Billionaire Boys Club

 

Grubo se filmska sudbina poigrala s “Klubom milijardera”. Projekt temeljen na istinitoj priči bombastičnog naslova doživio je neviđeni krah tijekom kratkog prikazivanja u američkim kino dvoranama. Iako je prikazan u ograničenoj distribuciji rezultati su nevjerojatno loši – film je uspio zaraditi 1349 dolara (dojam odnosno zaradu tek je malo popravio rezultat u svjetskoj distribuciji). Bez obzira na Kevina Spaceya koji je nakon optužbi za seksualno uznemiravanje izbrisan iz Hollywooda (“Sav novac svijeta” je najbolji primjer) i televizijskih serija (nova, posljednja sezona “Kuće od karata” ide bez predsjednika) te je postao neka vrsta antireklame, u “Klubu Milijardera” nastupaju mlade nade Ansel Elgort i Taron Egerton potvrđeno zanimljivi posjetiteljima multipleksa (“Baby Driver”, “Kingsman”). No krah “Kluba milijardera” ne treba isključivo povezivati sa Spaceyem  – u redu, vjerojatno su neke kino ulaznice ostale neprodane zbog optužbi, ali “Klub milijardera” je film čija vrijednost otprilike odgovara zaradi na kino blagajnama.

Radnja filma vraća nas u osamdesete godine prošlog stoljeća. Prvi čovjek SAD-a je Ronald Reagana. Dean i Joe prijatelji su iz školskih dana i traže mjesto pod suncem kada je u pitanju financijsko tržište. Slučajni susret starih prijatelja stvara suradnju. Cilj dvojice mladih igrača je priključiti se visokom društvu, tamo gdje leži veliki novac. Prvi pokušaji nisu uspješni, ali ubrzo Dean i Joe realiziraju ideje vrijedne milijune dolara…

Nekoliko detalja u “Klubu Milijardera” su lažni. Lažni su npr. “Rolex” satovi koje Ron Levin (financijaš koji većinu karijere pleše na rubu zakona) poklonio Deanu i Joeu, lažna je umjetnina koju je Joe razbio u Levinovu stanu (iako je Levin predstavlja kao neprocjenjivu vrijednost). Lažni sjaj zapisan u scenariju kod realizacije spomenutih scena prelio se na čitav film. Da, “Klub milijardera” izgleda lažno, umjetno te je prepun već viđenih trenutaka. Priča o Ronu i Joeu izgleda kao preteča projektima poput “Vuk s Wall Streeta”. Uspon i pad mladih, novca gladnih financijskih igrača tema je oba filma, ali “Klub Milijardera” i “Vuk s Wall Streeta” ne mogu stati u istu rečenicu. Radnja Coxova filma kaotična je teško razumljiva. U prvim trenucima filma glavni je protagonist ispričao većinu događanja filma. Najave filma govorile su o ljudima koji su izmislili tzv “Piramidu sreće” – vještim prevarantima koji su stekli veliko bogatstvo. No radnja je nešto drugačija – istina, Dean i Joe su bili prevaranti, ali kada se podvuče crta najveće žrtve financijskih vratolomija ispali su upravo glavni protagonisti filma. Čitava priča oko malverzacija i prevara nerazumljiva je i prilično neuredno obrađena. Redatelj skače s jednog na drugi slučaj, puno toga ostaje u magli, nerazjašnjeno. Cox želi prikazati što više detalja iz života Deana i Joea – rezultat je kaos u priči filma.

Slučaj koji obrađuje “Klub milijardera” puno je zanimljiviji no što je prikazan u filmu. Rezultat financijskih malverzacija glavnih protagonista nije isključivo zatvorska kazna za prevare i krađe već su u igri i ubojstva. Mrtvi kao posljedica financijskog kraha kao i završne scene izdaje prijatelja dobili su malo prostora. Da, za “Klub milijardera” može se, između ostalog, zaključiti da je film propuštenih prilika.

Glumačke izvedbe (posebno ona Ansela Elgorta) odlično se uklapa u lažni sjaj filma. Njegove pretjerane gestikulacije kao i pokušaji izražavanja emocija tragično su loši. Tek mrvicu bolji je Taron Egerton. Spacey? Ha, uloga nevažna za filmografiju mogla bi se pamtiti tek po posljednjem nastupu na velikom platnu prije progonstva iz Hollywooda.

Zanimljiva istinita priča na kojoj se temelji “Klub milijardera” potpuno je ugušena kaotičnom, nerazumljivom pričom i slabašnim glumačkim izvedbama. Film koji će se pamtiti po zaradi od 1349 dolara u američkim kino dvoranama. Unatoč slabim komercijalnim i jednako skromnim kreativnim rezultatima film se, nekim čudom, našao na programu domaćih multipleksa.

OCJENA: 4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)