PATRICK MELROSE

AUTORI SERIJE: David Nicholls, Edward St. Aubyn

GLAVNE ULOGE: Benedict Cumberbatch, Hugo Weaving, Jennifer Jason Leigh, Sebastian Maltz
TRAJANJE: 1 sezona, 5 epizoda

Bljesnula je glumačka zvijezda Benedicta Cumberbatcha 2010 godine kada su slučajevi Sherlocka Holmes prebačeni i prilagođeni današnjem vremenu. Cumberbatch kao Holmes i Martin Freeman kao Watson uspješno su oživjeli slučajeve jednog od najpopularnijih detektiva na svijetu i u velikom stilu zakoračili u prvu glumačku ligu.

Nakon uspjeha Sherlocka Cumberbatchova karijera kreće se u dva pravca – filmski koji je, ako izuzmemo glavnu ulogu u “Igri oponašanja” te sporedne u filmovima “Tajna petog staleža” i “12godina ropstva” i “Dečko, dama, kralj, špijun”obilježen nastupima u blockbusterima. Nastupima u “Hobitu”,“Zvjezdanim stazama” te glumčevim pojavljivanjem u svijetu Osvetnika (Dr.Strange), Cumberbatch se pozicionira u Hollywoodu. No, kako je Cumberbatch dokazano glumac koji može i vrijedi više od, istina vrlo dobrih, ali ipak, za njegovo glumačko umijeće, rutinskih uloga u blockbusterima ogroman glumački potencijal glumac, za sada, dokazuje i dodatno brusi nastupima u televizijskim serijama. Uz spomenutog “Sherlocka”, glumac je ostvario vrlo dobar nastup u televizijskoj seriji “Parade’s End” 2012 da bi vlastitu glumačku moć demonstrirao nastupom u mini seriji “PatrickMelrose”.

Tko je, dakle, taj Patrick Melrose čiju je interpretaciju objeručke i s vidnim zadovoljstvom Cumberbatch prihvatio?Početak serije vraća nas u 1982 godinu. Upoznajemo glavnog antijunaka – Patrick Melrose pripadnik je visokog britanskog društva. Međutim, ispod plave krvi, obiteljskog nasljeđa skriva se preplašeni dječak u tijelu odrasle osobe. Odrasli Melrose teško podnosi svakodnevicu, traume iz djetinjstva utapa u različitim vrstama droga – od valiuma do heroina. Može i alkohol, samo da se lakše podnese svakodnevica.

Korijeni Melroseove ovisnosti i konstantnog ubijanja uopijatima svih vrsta nalaze se u djetinjstvu. Tko je, barem akoPatricka pitate, glavni krivac zbog kojih se glavni (anti)junak nemože nositi sa životom? Najbolji odgovor dao je upravo Melrose Junior kada gotovo slavodobitno zaključuje nakon očeve smrti – “Stari gad je umro” govori Patrick svojoj, hm, voljenoj osobi.

Pet epizoda temeljenih na istoimenim književnim predlošcima Edwarda St.Aubyna pet je važnih komadića iz života Patricka Melrosea. Serija funkcionira na dvije razine –prvi je životna priča nesretnog Paticka dok se u manjoj mjeri autori bave i načinom života britanskog visokog društva. Životna priča Patricka Melrosea potvrda je da i bogati plaču. Ne zbog običnom čovjeku nerazumljivih životnih “problema” već zbog ozbiljnih trauma, rana na duši zarađenih u najosjetljivijem životnom razdoblju.

Gledatelj u život glavnog protagonista ulazi polako– kako serija odmiče tako se otkriva sve više detalja iz Patrickova životai gledatelj mijenja razmišljanja odnosno doživljaj Melroseajuniora. Iako je Patrick Melrose daleko od simpatičnog lika(količina opijata svih vrsta koje Melrose koristi u seriji rijetko se može vidjeti) gledatelj razvija empatiju prema liku kojeg djetinjstvo i kasnije životne okolnosti tjeraju na samouništenje. Nekada su posljedica frustracija prošlošću, nekada potreba da se nosi sa sadašnjošću. U nekim trenucima tek čista želja da pobjegne od svega.

I svakoga.

Bez obzira na teške teme i neke trenutke koje nije jednostavno gledati, serija sadrži dosta humora. Često crnog, sarkastičnog i autoironijskog u kojem glavni protagonist ismijava samog sebe, ali i svijet u kojem živi.

Za uvjerljivost i autentičnost serije zasluge pripadaju i njemačkom redatelju Edwardu Bergeru. Redatelj je na vrlo snažan i dojmljiv način prikazao životnu priču Patricka Melrosea – monolozi glavnog junaka, flashbackovi te simbolika pojedinih scena (pogled u crnilo bunara Patricka kao dječaka) izvrsno oslikavaju životnu priču glavnog antijunaka. Kompleksna radnja ispričana je vrlo pregledno i prati se bez problema.

Demonstracija glumačke moći Benedicta Cumberbatcha nije jedina glumačka snaga serije. Uz glavnog glumca vrlo dobar posao su odradili i Hugo Weaving u ulozi dijaboličnog Melrosea Seniora, Jennifer Jason Leigh kao majka sklona alkoholu te izvrsni Sebastian Maltz u ulozi desetogodišnjeg Patricka. Odlično se Cumberbatch i Maltz nadopunjuju u stvaranju i razotkrivanju Patricka Melrosea.

“Patrick Melrose” dojmljiva je i slojevita televizijskapriča o čovjeku iz britanskog društva koji je u potrazi za vlastitim mirom i borbom sa demonima prošlosti zaboravio na budućnost. Životna priča koja je krenula krivim putem od početka. Početka koji se kod Patricka Melrosea (kao i kod svakog od nas) događa u djetinjstvu.



OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)