Naslovnica Akcija VOLEĆI PABLA

VOLEĆI PABLA

562
0
Photo: Raul Soto

REDATELJ: Fernando Leon de Aranoa
GLAVNE ULOGE: Javier Bardem, Penelope Cruz, Peter Sarsgaard
TRAJANJE: 123 minute
NAZIV ORIGINALA: Loving Pablo

“Želim da me poštuju.” – Pablo Escobar

 

Iako će za nekoliko mjeseci biti 25 godina od smrti Pabla Escobara, kolumbijski kralj kokaina i dalje je zanimljiv filmašima i autorima televizijskih serija. O Escobaru su napisane stotine stranica različitih tekstova, snimljeni su mnogi filmovi (dokumentarni i igrani) kao i televizijske serije. Kada se činilo da je filmska priča o Escobaru iscrpljena odnosno da se o kralju kokaina više nema ništa novo reći, napisati ili snimiti španjolski filmaš Fernando Leon de Aranoa odlučio se prihvatiti režije, adaptacije biografske knjige kolumbijske novinarke i televizijske voditeljice Virginie Vallejo. Biografija kolumbijske televizijske zvijezde, između ostalog, opisuje njenu ljubavnu vezu s Escobarom. To je samo dio zanimljive biografije – Virginia Vallejo nije bila samo ljubavnica već i jedina predstavnica medija koja je imala pristup informacijama oko poslovanja kokainskih kartela u Kolumbiji. Naravno, Escobar i ostali šefovi kontrolirali su informacije koje je novinarka mogla objaviti no ona je bila svjedok mnogih događaja i dogovora unutar kriminalnih organizacija. Priča o Virginiji Vallejo izgledala je kao odličan predložak za film – izvor nepoznatih detalja iz života Pabla Escobara. Prilika je, nažalost, propuštena – film ne donosi ništa novo i zanimljivo o Escobaru već reciklira već viđene detalji iz Escobarova života tako iz sigurnosno-geopolitičke situacije tog vremena.

Uvodne minute otkrivaju kakav je projekt “Voleći Pabla”. Kako je priča o Escobaru detaljno istražena redatelj pokušava pronaći nešto novo (poput, za radnju, potpuno nevažnog, ali šokantnog ubojstva konja u prvim minutama filma) – gledatelj je osuđen na nekoliko potpunih besmislica od kojih se jedna događa upravo u spomenutim uvodnim trenucima filma. Virginija Vallejo dolazi na imanje Escobara, upoznaje kralja kokaina kao i njegove suradnike. Trenuci kada Escobar preuzima kontrolu nad Medellinskim kartelom (Escobar je do tada bio moćan igrač, ali tada je i službeno okrunjen). Društvo je okruženo osiguranjem, dugim cijevima – čitav ugođaj sugerira da je riječ o opasnim kriminalcima. No, poznata i priznata novinarka i voditeljica tek s uzdahom postavi pitanje : Bože, odakle mu toliko novca?“. Jedna od najpopularnijih voditeljica u Kolumbiji koja ima pristup informacijama svih vrsta na dan kada Escobar postaje i službeno prvi čovjek moćnog kokainskog kartela (već tada je Pablo imao privatni zoološki vrt na svojem imanju) ne zna otkuda novac. Vjerojatno od ušteđevine ili nasljedstva…

Photo: Raul Soto

Pokušati šokirati gledatelja brutalnošću pripadnika narko kartela i tako donijeti nešto novo također je pucanj u prazno. Brutalne egzekucije pripadnika kartela do sada su prikazana u mnogim filmovima i serijama i one ne mogu biti razlog za gledanje filmova. Kao detalj neke nove priče svakako, ali kao jedini originalni dio filma nikako.

Koliko je “Voleći Pabla” vjerna adaptacija književnog predloška autoru ovih redaka nije poznato jer knjigu pročitao nisam. No, teško je povjerovati da je gospođa Vallejo priču o Escobaru ispričala s toliko besmislica i bizarnih dijaloga (Escobarova priča o silovanju u restoranu rijetko se može čuti).

Svi propusti filma možda i ne bi bili toliko problematični da “Voljeći Pabla” nije ambiciozan projekt. Jedan od dokaza je i angažiranje Javiera Bardema i Penelope Cruz za glavne glumačke adute filma (Cruz/Bardem prvi puta zajedno nakon 1992 i filma “Šunka, šunka”). Solidno izdanje Penelope Cruz u ulozi televizijske voditeljice ostaje u sjeni karikaturalnog izdanja Javiera Bardema. Dokazan glumačka veličina potpuno je neuvjerljiv i umjetan u glavnoj ulozi. Bardemov Escobar pamti se po trbuhu trudnice u sedmom mjesecu trudnoće (dio tijela koji kamera, iz tko zna kojih razloga, često prikazuje) i bijegu golog kralja kokaina kroz kolumbijsku prašumu.

Gledateljima koji nisu upoznati s likom i djelom Pabla Escobara, “Voleći Pabla” mogao bi, barem u dijelovima, biti zanimljiv. Poznavatelji biografije kralja kokaina vjerojatno će ostati razočarani – “Voleći Pabla” ne donosi ništa novo, reciklira već dobro nam poznate detalje iz Escobarova života. Nepotreban film koji će ostati u pamćenju zbog jednog od najneuvjerljivijih glumačkih izdanja Javiera Bardema.

OCJENA: 4

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime