ANT-MAN I WASP

REDATELJ: Peyton Reed
GLAVNE ULOGE: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Pena, Walton Goggins, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer, Laurence Fishburne
TRAJANJE: 118 minuta

“Ništa te ne može pripremiti na ono što dolazi.” – Ava

Prošlog je vikenda, nakon 10 tjedana prikazivanja, najveće superjunačko okupljanje u filmskoj povijesti poznatije pod imenom “Osvetnici: Rat beskonačnosti” ispalo iz deset najgledanijih filmova u američkim kinima. Rezultati su impresivni – zarada u američkim kinima trenutno iznosi više od 670 milijuna dolara. Ukupna zarada u svjetskim kinima iznosi više od 2 milijarde dolara (četvrto mjesto na top listi filmova s najvećom zaradom svih vremena), kritika je, većinom, pozitivno ocijenila film braće Russo. “Osvetnici: Rat beskonačnosti” okupio je kompletnu ekipu Marvel superjunaka osim Ant-Man-a. Najmanji superjunak nije sudjelovao u obračunu s Thanosom. Gdje je nestao Scott Lang dok se vodio rat za opstanak Zemlje i svemira?
Nakon sudjelovanja u obračunu opisanom u “Građanskom ratu”, Scott Lang odustao je od superjunačkog života i odlučio se posvetiti kćerki Cassie. Nije Scott Lang dobrovoljno odustao od kostima Ant-Man-a; nakon druženja s ostalim Osvetnicima Lang je osuđen na dvije godine kućnog pritvora i još tri godine uvjetno. Ostalo je tri dana do isteka kazne i kućni pritvor postaje stvar prošlosti. Lang ostaje sam u kući, Cassie je s majkom i vikend ga dijeli od isteka kazne. No, stvari se počnu komplicirati kada čudan, vrlo stvaran san uznemiri Langa. Nakon buđenja pokušava kontaktirati Hanka Pyma. Hank ne odgovara na poziv, ali vrlo brzo nakon pokušaja razgovora Lang se budi u automobilu pored Hope Van Dyne. Ona traži odgovore i traži Langa detaljni opis sna – u njemu se, Hope je uvjerena, nalazi ključ sudbine njene majke……

Nekoliko je novih likova u odnosu na prvi film. Najvažniji za priču i najatraktivniji za gledatelje je Wasp. U redu, Hope Van Dyne pojavila se i u prvom filmu, ali u nastavku ona je ravnopravna superjunačka partnerica Ant-Manu. Atraktivna je Wasp u akcijskim scenama, važna za priču zbog odnosa s majkom (potraga za Janet Van Dyne pokreće radnju filmu) i osvježenje ne samo za serijal o Ant-Man-u već i za čitav Marvel superjunački svijet (Wasp se trebala pojaviti u “Ratu beskonačnosti”, ali je ipak, mudrom odlukom, sačuvana za ovaj film).  
Potraga za majkom jedan od najvažnijih motiva filma i dio razloga zbog kojih je radnja obilježena obiteljskim odnosima. Wasp i njena majka, Scott Lang i Cassie te sudbina Avine obitelji diktiraju tempo filma. Obiteljske veze, prošlost i sadašnjost koje se isprepliću, nisu uvijek jednako zanimljive – ponekad su zanimljive i objašnjavaju motivaciju likova kao i njihovu prošlost. No, ponekad ti obiteljski trenuci filma postaju pretjerano nametljivi i ne donose ništa novo.

S obzirom na to da je riječ o filmu o superjunacima odnosno nešto lakšem filmskom izboru namijenjenom, prije svega, ljetnoj kino zabavi, “Ant-Man i Wasp” iznenađujuće je opširno ispunjen terminologijom o fizici naročito onoj kvantnoj (čak se i jedan od likova tijekom filma zapitao zašto je ovdje sve kvantno). Za jedan lagani, ljetni film puno je stručnih izraza – iako se radnja može povezati i bez pomoći stručnjaka ideja filma se našla u raskoraku. Film koji je prvenstveno snimljen zbog zabave opterećen je detaljima koje većina gledatelja ne poznaje. Ili ne poznaje dovoljno.
Filmu nedostaje i pravi negativac – Sonny Burch (Walton Goggins) to nije, njegov kraj nije teško predvidjeti, teško se Burch može nositi sa superjunacima. Burcheva motivacija je jasna, ali koje su namjere i kako bi iskoristio kvantnu tehnologiju potpuno je mutno i nedorečeno. Negativkom ne možemo smatrati ni Avu – bez obzira na to što je radila grozne stvari ona je zapravo tragičan lik. Vjerojatno najveći negativac čitave priče je doktor Hank Pym, ali taj detalj je tek sramežljivo dotaknut bez redateljskih ambicija da se ozbiljnije posveti posljedicama nuspojava Pymovih istraživanja.

Akcijske scene su najatraktivniji i najzanimljiviji trenuci filma. Stalno uvećavanje i smanjivanje glavnih protagonista kao i mjesta na kojima se oni nalaze zabavno je i efektno snimljeno. Nekoliko akcijskih scena, u kojima redatelj koristi usporene snimke, izgledaju impresivno.
Glumačka ekipa spoj je mladosti i iskustva. Nekoliko duhovitih trenutaka, poneka emotivna scena glavni su izazov za glumačku ekipu. Detalj koji vrijedi istaknuti je Michelle Pfeiffer u kostimu superjunakinje – 26 godina nakon nezaboravne Catwoman u Burtonovu “Batman se vraća”.
Vrijedi li pogledati “Ant-Man i Wasp” u kinu? Vrijedi, posebno za ljubitelje filmova o superjunacima. Ako i propustite film nećete propustiti ništa nezaboravno – osim još jedne post-credit scene koja nas uvodi u novi superjunački film iz Marvelova svijeta

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)