REDATELJ: John Carpenter
GLAVNE ULOGE: Jamie Lee Curtis, Tony Moran, Donald Pleasence
TRAJANJE: 91 minuta
NAZIV ORIGINALA: Helloween

 

“Smrt je došla u vaš mali grad.” – Loomis

 

Priznajem, ponekad me (vjerojatno kao i svakog filmofila) uhvati nostalgija za starim filmskim vremenima. Ne, nisam od onih koji, često površno i pogrešno, tvrde da se danas ne snimaju dobri filmovi i da se u kinu nema što pogledati. Vrijeme u kojem živimo donosi nove trendove, drugačiju filmsku ponudu, ali dobri i odlični filmovi se i dalje snimaju. Ipak, nostalgija se ponekad javlja i ona se najviše odnosi na horor žanr. Postoje i danas zanimljivi, pričom i realizacijom intrigantni predstavnici žanra (kada je Hollywood u pitanju) no takvi projekti često koketiraju s drugim žanrovima, nisu čisti, punokrvni horori (“Mjesto tišine” recentni je primjer). Posljedica manjka pravih predstavnika žanra je i nedostatak hororskih ikona koje se pamte dugo nakon izlaska i kino dvorane. Jason Vorhees i njegova majka, Freddy Krueger, Leatherface i slični negativci horor filmova nekada su bili zaštitni znakovi žanra. U recentnoj ponudi gotovo je nemoguće pronaći takve likove – u potrazi za prošlim horor vremenima Hollywood često, uglavnom neuspješno, snima remakeove i rebootove. Jednog od najpoznatijih istodobno i najstrašnijih likova horor žanra publika je upoznala prije 40 godina. Stvorio ga je John Carpenter – njegovo ime je Michael Myers.

Tko je Michael Myers? Njega upoznajemo u maestralno režiranim uvodnim minutama filma – iz prvog lica, kroz perspektivu, kasnije saznajemo, dječaka koji ulazi u kuću, uzima nož i ubija djevojku. Izlazi na dvorište, skida masku (Noć je vještica) – stižu roditelji i policija su stigli. Dječak se zove Michael Myers, šest je godina mlad i ubio je svoju sestru. Godina je 1963 i Michael je odvojen od obitelji, zatvoren i pod nadzorom je doktora Loomisa. Petnaest godina kasnije, spletom okolnosti Michael je ponovo na slobodi. Vraća se u Haddonfield, na mjesto zločina i nastavlja ubijati…

Neki predstavnici mlađe generacije filmofila, CGI filmofili, prigovaraju i žale se na izgled Carpenterova horor klasika. Izgleda im arhaično i jeftino. Djelomično su u pravu – “Noć vještica” doista je, čak i za standarde vremena u kojem je snimljen, bio jeftin film. Međutim, film nije jeftin u realizaciji, temi ili načinu na koji je snimljen –  “Noć vještica” je jeftin film zbog činjenice da je realiziran sa samo 300 000 dolara (pola budžeta je otišlo na kamere i opremu). Carpenteru manjak novca nikada nije bi razlog odustajanja (i)li nedosljednosti u realizaciji ideja. Za ulogu Laurie Strode Carpenter je odabrao Jamie Lee Curtis (honorar 8 000 dolara), Tony Moran navukao je masku vrijednu nekoliko dolara i postao Michael Myers dok je za ulogu Loomisa redatelj pokušao nagovoriti Petera Cushnera i Christophera Leeja. Lee i Cushner su ponudu odbili zbog skromnog honorara – priliku je dobio i odlično iskoristio Donald Pleasance (Lee je kasnije nekoliko puta napomenuo kako je odbijanje uloge u Carpenterovu filmu najveće greška u njegovoj karijeri).

“Noć vještica” pravi je Carpenter projekt. On je redatelj, uz Debru Hill scenarist i, nimalo nevažno, autor nevjerojatno pogođene glazbe. Horor, scary as hell ugođaj Carpenter je stvorio korištenjem različitih kutova snimanja, iznenadnim i neočekivanim pojavljivanjima Myersa i glazbom koja, kod gledatelja, pojačava osjećaj straha, nesigurnosti i prijetnje. Način snimanja, redateljske minijature dio su razloga uspješnosti filma. Nije sve u režiji ima nešto i u priči (scenariju) “Noći vještica”.

Za razliku od mnogih horor negativaca koji nisu stvarni, dolaze iz noćnih mora i sličnih nestvarnih mjesta Michael Myers (barem kada je u pitanju film iz 1978 godine) je stvaran. On je dječak iz susjedstva – iskonsko zlo, predator koji ubija bez razmišljanja. Na kraju uvodne, ranije opisane, scene filma kamera pokazuje lice dječaka. Šestogodišnji Michael Myers ne pokazuje emocije. Nema tuge, iznenađenja, upitnog pogleda. On je svoje napravio – nastavak slijedi petnaestak godina kasnije. Na istom mjestu, u isto doba godine.

Carpenter je izvrsno iskoristio Noć vještica iskoristio kao vrijeme zločina. Dan kada je normalno plašiti ljude i izazivati strah za stanovnike Haddonfielda postati će prava noćna mora. Upozorenja doktora Samuela Loomisa (vrlo dobri Donald Pleasence) koji upozorava kako je Michael čisto zlo i da u njemu nema trunke ljudskosti nitko, čak ni gradska policija, ne doživljaja ozbiljno. Loomis je tijekom godina dobro upoznao Myersa, ali njegova će upozorenja ostati tek krik u noći – sve do trenutka kada upozorenja više neće biti važna jer Michael Myers je ponovo u gradu.

“Noć vještica” važan je dio izvrsne filmografije Johna Carpentera (“Magla”, “Stvor”, “Christine”, “Napad na 13 policijsku stanicu”, “Oni žive”, “Starman”....”. Film koji je jedan od najvažnijih predstavnika žanra stvorio je istinsku horor ikonu u liku Michaela Myersa te predstavio Jamie Lee Curtis. Iako su snimljeni mnogobrojni nastavci (jedan od njih stiže nam i ove godine – dobra je vijest da se serijalu vraća Jamie Lee Curtis te da se radnja filma nastavlja na ovaj film) “Noć vještica” ostao je uvjerljivo najbolji film serijala.