NEAMERIČKE PREPORUKE – 7 DIO

Nova, sedma po redu, runda Goodtalking neameričkih preporuka je pred Vama. Pet filmova, žanrovski različitih, vrijedni Vaše pažnje, gledanja i(li) ponovnog podsjećanja. Krenimo redom, odabrani filmovi su:

 

1. HITLER: KONAČNI PAD (Der Untergang, 2004) – Njemačka, Austrija, Italija

S obzirom na količinu igranih i dokumentarnih filmova ponekad izgleda da se o nacističkom režimu i Drugom svjetskom ratu više nema što reći, napisati, snimiti. Međutim, tada se pojave redatelji poput Olivera Hirschbiegela koji pokažu da se o nakaznosti nacističkog režima i dalje može pripovijedati na originalan i upečatljiv način. “Hitler: Konačni pad” prikazuje posljednje dane Trećeg Reicha – Berlin je pred padom, pitanje je dana, zapravo sata, kada će njemačke crte popustiti, ali Hitlerovo ludilo još uvijek ne popušta. I dalje fantazira o konačnoj pobjedi, svatko tko shvaća da je kraj blizu označen je kao izdajnik – vojne jedinice popunjavaju se djecom. Kraj je blizu, ali neki i dalje žive u zabludi, priređuju zabave i luduju. Priča o zadnjim satima Hitlera i njegovih najbližih suradnika ispričana je na temelju sjećanja posljednje Hitlerove tajnice Traudl Junge. Frau Junge svoja je svjedočanstva zapisala u knjizi prema kojoj je napisan scenarij filma. Redatelj daje širu slika konačnog pada – u fokusu priče nije samo Hitler već i čitava situacija u Berlinu kao i ponašanje njegovih suradnika (sudbina Goebellsa i njegove obitelji). Autentičan i dojmljiv prikaz jednog ludila, zločinačkog režima koji je krivac za desetke milijuna žrtava tijekom najkrvavijeg sukoba. “Hitler: Konačni pad” jednako dobro funkcionira kao filmsko ostvarenje, ali i kao povijesno svjedočanstvo. Veliki dio zasluga uvjerljivost filma pripada Bruni Ganzu i njegovoj, vjerojatno filmski najboljoj, interpretaciji Adolfa Hitlera.2. BILLY ELLIOT (2000) – (Velika Britanija, Francuska)

Prije nekoliko dana u kino dvorane stigla je biografska drama “Filmske zvijezde žive vječno”. Glavni aduti biografske priče o zadnjim godinama života ekscentrične Glorije Graham glumačka su izdanja Anette Bening i Jamieja Bella. Upravo taj Jamie Belle oduševio je 2000 godine debitantskom ulogom u filmu “Billy Elliot”. Tko je Billy Elliot? Lokalni dječak koji živi u Engleskoj osamdesetih godina prošlog stoljeća. Vrijeme je štrajkova rudara, život nije jednostavan, ali Billy nastoji živjeti svoje snove. Iako programiran za treniranje boksa (obiteljska stvar), Billy ima drugačije planove. Njega zanima balet i počinje se baviti plesom uz budno oko učiteljice Wilkinson. U tajnosti jer otac i brat ne mogu zamisliti da je Billy opsjednut ženskim stvarima…
Duhovit, zabavan i životan “Billy Elliot” prikazuje odrastanja klinca drugačijeg od okoline, različitih interesa i ambicija. Uz sjajno izdanje, tada dječaka, Jamieja Bella glavni su glumački aduti filma Gary Lewis i Julie Walters.

 

3. PASJA LJUBAV (Amores Perros) – (2000)

Osvojio je Oscara za “Birdmana”, režirao film u kojem je Leonardo Di Caprio iz petog pokušaja osvojio zlatni kipić pa ipak za mnoge je filmofile najbolji njegov debitantski film iz 2000 godine. On je meksički filmaš Alejandro Gonzales Inarritu – njegov redateljski prvijenac je “Pasja ljubav” i riječ je o sjajnom filmu. Inarritu prati tri priče s ulica Meksika koje se spajaju u trenutku prometne nesreće. Zbog stila i načina na koji je snimljen “Pasju ljubav” neki su uspoređivali s “Pulp Fictionom” drugi s “Magnolijom”, ali Inarritu je svoj i poseban. “Pasja ljubav” brutalno je realističan, ispunjen teškim bojama i nimalo jednostavan za gledanje. Osim Inarittua, “Pasja ljubav” je promovirala i glumca Gaela Garciu Bernala. Film je početak trilogije koju je Inarritu zaokružio “21 gramom” i “Babelom”.

 

4. VUČJE BRATSTVO (Le Pacte des Loups) – (2001), Francuska, Njemačka, Italija

Francuski filmaš Christophe Gans veliki je obožavatelj video igara. Oduševljeno je prihvatio i realizirao ponudu da ekranizirao “Silent Hill” – jednu od najpopularnijih i najpoznatijih video igara horor žanra. Prije “Silent Hilla”, Gans je režirao najpoznatijih film u kojem je, između ostalih, spojio Monicu Belluci kao kurtizanu, tajanstvenu zvijer koja ubija žene i djecu, Marka Dacascosa i njegove borilačke vještine… Sve navedeno i još nekoliko detalja Gans je spojio u napetu, vizualno atraktivnu cjelinu s vrlo zanimljivim akcijskim scenama. Film poput “Vučjeg bratstva” ne susreće se često pa je i to jedan od razloga za gledanje. Uz Monicu Bellucci i Dacascosa u filmu nastupaju i Vincent Cassel.

 

5. SJEĆANJA NA UBOJSTVO (Salinui chueok) – (2003),  Južna Koreja

Korejski filmaš Joon-ho Bong posljednjih je godina pažnju snimio zapažene filmove “Snowpiercer” i “Okja”. No, Bong nije postao poznat i priznat zbog navedenih filmova – najbolji uradak njegove filmografije premijerno je prikazan 2003 godine. “Sjećanja na ubojstvo” neuobičajen je, ali i nezaboravan primjera trilera koji još jednom dokazuje kako je južnokorejska kinematografija jedna od najvažnijih i najzanimljivijih svjetskih filmskih središta u zadnjih nekoliko desetljeća. Priča prati slučaj serijskog ubojice (radnja je djelomično inspirirana stvarnim događajima) koji operira ruralnim područjem Južne Koreje. Istragu preuzima lokalni šerif  Park Doo-man koji nema kapaciteta niti resursa kako bi riješio slučaj. Sredina je osamdesetih godina, forenzika za Parka i njegove kolege je nepoznat pojam, ali i lokalno stanovništvo ne pomaže u rješavanju zločina. Pomoć Parku dolazi iz Seula, njegovo ime je Seo Tae-Yoon. Seo je smiren i racionalan detektiv koji sa slučajnim partnerom kreće u potragu za ubojicom…
Ako pitate pisca ovih redaka “Sjećanja na ubojstvo” jedan je od najboljih trilera u povijesti filma. Film nije samo triler – on je i drama čak i komedija (dijelovi u kojima redatelj ismijava lokalnu policiju). Vrlo dobro napisani dijalozi i izvrsno snimljeni kadrovi ruralne sredine također su preporuka za gledanje “Sjećanja na ubojstvo” – sjećanje na ovaj južnokorejski triler ostaje zauvijek u sjećanju gledatelja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)