DJEVOJKA U MAGLI

REDATELJ: Donato Carrisi
GLAVNE ULOGE: Toni Servillo, Alessio Boni, Jean Reno, Greta Scacchi
TRAJANJE: 128 minuta
NAZIV ORIGINALA: La ragazza nella nebia 

 

“Sve je povezano doktore. Baš sve. Čak i loše stvari.” – Vogel

 

Slučajno ili ne, ponuda multipleksa zadnjih tjedana iznenađujuće je uravnotežena. Na gotovo svaki novi, premijerno prikazani hollywoodski blockbuster dolazi zanimljivo, intrigantno ostvarenje realizirao izvan Hollywooda. Istina, spomenuti neamerički filmovi kasne s dolaskom, datum premijera je odavno prošao, ali ovoga puta vrijedi izreka bolje ikad nego nikad. Nakon dva osvetnička filma (“Gnjev mirna čovjeka” i “Osveta”) u kinima se može pogledati triler “Djevojka u magli” talijanskog scenarista i redatelja Donata Carrisija temeljena na istoimenom književnom predlošku – Donata Carrisija.

Radnju priče Carrisi je smjestio u, stanovnicima i površinom malenom, alpskom mjestu imenom Avechot. Mjesto je to koje živi rutinskom svakodnevicom, bez bilo kakvih iznenađenja. Sve do trenutka kada nestaje Anna Lou. Annini roditelji religiozni su, konzervativni pripadnici lokalne vjerske zajednice. Tragova nema – Anna je bila mirna i povučena djevojka. Lokalna policija nije dovoljna za rješavanje slučaja  – u Avechot stiže iskusni i lukavi detektiv Vogel koji započinje istragu. Ubrzo nakon dolaska, suočen s kompleksnošću slučaja, Vogel dobiva pojačanje i istraga počinje davati rezultate koji će zauvijek promijeniti živote stanovnika Avechota, ali i iskusnog istražitelja…

Nestanak djevojke, gradić zapravo selo koje skriva tajne te iskusni detektiv koji dolazi riješiti slučaj? Detalji mnogih trilerskih (filmskih i televizijskih) zapleta. Izgleda kao da bi se Carrisijev film mogao utopiti u klišeje i već viđeno. “Djevojka u magli” nije takav film – Corrisi slučaj nestale djevojke prikazuje na nekoliko podjednako zanimljivih i čvrsto povezanih razina.

Prva razina je istraga odnosno otkrivanje sudbine Anne Lou. Radnja filma gledatelja odvodi u potpuno neočekivanom smjeru (u početku filma izgleda kao da će nestanak djevojke imati vezu s vjerskim fanatizmom obitelji i okruženja no redatelj kreće potpuno drugim putem) – teško je predvidjeti sudbinu djevojke, ali i sudbine ostalih likova. Carrisi slaže mozaik, gledanje filma zahtijeva pažnju i koncentraciju upravo zbog različitih, neočekivanih gledišta iz kojih pratimo istragu i sudbine glavnih protagonista.

Druga razina fokusirana je na ulogu medija – kako u istrazi tako i u odnosima između likova. Carrisi je prikazao način na koji mediji funkcioniraju – oni su važan faktor u čitavoj priči, djelomično pomažu istrazi, ali se, ovisno o interesima (potraga za gledanošću i senzacijom) pretvaraju u čudovište koje ne bira sredstva. Naglasio je Corrisi nemilosrdnost i potpuno odsustvo medija u odnosu prema žrtvi i njenoj obitelji – glad za senzacijom djevojku stvara dvostrukom žrtvom. Prvi puta postaje žrtvom nestane, drugi puta kada postaje predmet manipulacije medija.

Poveznica između navedenih razina je detektiv Vogel, Iskusan i pronicljiv, do arogancije i bahatosti, samouvjeren istražitelj vješto se koristi medijima. Vogel ih koristi zapravo jaše na medijskoj histeriji i vješto je usmjerava prema vlastitim interesima odnosno interesima istrage. Mediji će Vogelu eksplodirati u lice jer tko se medija laća od medija i pogiba. 

Redatelj se poigrava s gledateljevim doživljajem istražitelja Vogela. Postoje trenuci kada Vogel izgleda kao medijski manipulator koji želi proaći bilo kakvog krivca (spominje se i njegov raniji, kontroverzni slučaj), ali ponekad, istina rjeđe, izgleda kao da mu je stalo do pravde. Koji je pravi Vogel ili je riječ o prikazu kompleksne osobe odnosno slojevitom liku odlučuje gledatelj i njegova doživljaj filma.

Jednostavan zaplet “Djevojke u magli” pretvara se u kompleksan triler koji nestanak djevojke u malom gradiću sagledava, prikazuje iz više kuteva. Istraga i događaji povezani sa slučajem pojačani su dojmljivim ugođajem i vrlo dobrim glumačkim izdanjima (posebno treba istaknuti Tonija Servilla kao Vogela i manji, ali za priču važan nastup Jean Renoa). Tajnu nestanka “Djevojke u magli” vrijedi otkriti. Bez obzira koliko ona šokantna bila.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)