Naslovnica (Top) liste NEAMERIČKE PREPORUKE: ŠESTI DIO

NEAMERIČKE PREPORUKE: ŠESTI DIO

Šesti po redu paket Goodtalking neameričkih preporuka je pred Vama. Sedam filmova iz Kanade, Španjolske, Južne Koreje, Švedske i Norveške kao prijedlozi za gledanje. Kao i uvijek svaki vrijedan gledanja. Krenimo redom:

1. MILLENIUM TRILOGIJA (Švedska, Njemačka, Norveška, Danska)  – 2009

Obzirom na veliku popularnost i teme koje obrađuje “Millenium” trilogija Stiega Larssona bilo je pitanje vremena kada će se Lisbeth Salander i Michael Blomqvist pojaviti na filmu. Prvi dio snimljen je 2009 godine i dobio je, većinom, pozitivne kritike od ljubitelja književnog predloška. Jedan od najvećih razloga uspjeha filma odnosno čitave trilogije je vrlo dobar izbor glumaca za ključne uloge – Noomi Rapace je izvrsna kao Lisbeth Salander, vrlo dobro joj asistira , danas nažalost pokojni, Michael Nyqvist kao Michael Blomkvist. Danski redatelj odlično je pogodio ugođaj romana – olovne boje prevladavaju u priči prepunoj teških, ali aktualnih tema. Preporuka za gledanje čitave filmske trilogije zapravo i nije potrebna – nakon gledanja prvog filma teško je odoljeti i ne pogledati nastavak priče o Lisbeth Salander.

2. NAŠA MAJKA (Incendies) – Kanada, 2010

Sicario”, “Zatočene”, “Dolazak”, “Blade Runner 2049” … filmovi su kojima je kanadski filmaš Dennis Villeneuve osvojio kino publiku. Dolaskom u Hollywood, Villeneuve je zadržao redateljsku viziju i ideje koje se mogu vidjeti u ratnoj drami/trileru “Naša majka” iz 2010. godine. Riječ je o filmu koji šokira čitavim trajanjem film – posebno se to odnosi na finale i rasplet priče. Nakon smrti majke njena djeca otkrivaju nevjerojatnu istinu – redatelj sjajno kombinira žanrove i čitavim trajanjem filma gledatelj ne zna u kojem će pravcu radnja filma otići. Šokantan, emotivan, nepredvidljiv s vrlo dobrim glumačkim izdanjima “Naša majka” je film koji udara u glavu i srce gledatelja. Ne propustiti.

GOODTALKING recenziju za “Našu majku” možete pročitati OVDJE

 

3. GNJEV MIRNA ČOVJEKA (Tarde para la ira) – Španjolska, 2016

Osam godina je trajao put od ideje do premijere španjolskog filma “Gnjev mirna čovjeka”: Projekt je priveden kraju tek kada je producentica filma stavila kuću na hipoteku i donijela potreban novac za završetak snimanja. Film je osvojio brojne nagrade – u domaće je kino dvorane došao sa zakašnjenjem no bolje ikad nego nikada. Riječ je o realističnoj, brutalnoj priči o osveti koju još uvijek možete pogledati u domaćim kinima. Nasilje i glad za osvetom kombinirana je s crnim humorom.

GOODTALKING recenziju za “Gnjev mirna čovjeka” možete pročitati  OVDJE 

 


4. UBOJICA FAZANA (Fasandraeberne – Danska, Njemačka, Švedska) – 2014

Umornog i neraspoloženog detektiva Carla Morcka na ulici zaustavlja čovjek i počinje ga ispitivati o pismima koja mu je poslao. Morck nema pojma – pisma pročitao nije i nevoljko, onako tek da se riješi daveža obećava da će pisma pročitati sutra. Sutra je brzo došlo, Morck prima poziv i odlazi na mjesto zločina. Prijavljeno je ubojstvo i žrtva je čovjek s kojim je detektiv nedavno razgovarao. Vrijeme je da se pisma pročitaju…
Ponovo tmurno i realistično, ponovo napeto, ponovo Skandinavija i ponovo vrlo dobar triler. Detektiv Morck i Assad zanimljiv su buddy par detektiva koji, kako bi riješio slučaj iz sadašnjosti, mora istražiti prošlost. Morck je sve osim uzornog građanina i ugodne osobe, ali dobar je u detektivskom poslu. Uz veliku pomoć partnera Assada….


GOODTAKLING recenziju za “Ubojice fazan” možete pročitati OVDJE

 

5. NIKOM NI RIJEČI (Ne le dis a personne – Francuska) – (2006)

Osam je godina prošlo otkako je doktoru Aleksandreu Becku brutalno ubijena supruga. Nekoliko mjeseci nakon ubojstva doktor je bio osumnjičeni, ali je oslobođen krivnje. Ubojstvo je, tvrdi policija, počinio serijski ubojica. Slučaj završen. Sve do trenutka kada Beck kada otvori mail za koji izgleda da je napisala njegova nikad neprežaljena Margot. Doktor pokušava doznati  istinu o mailu, ali i o sudbini voljene žene…
“Nikom ni riječi” jedan je od onih, rijetkih, trilera koji ima ono što većini recentnih trilera nedostaje – napetost čitavim trajanjem filma. Tijekom gledanja redatelj polako otkriva istinu, gledatelj postavlja sve više pitanja i čeka, traži odgovore. Oni su neočekivani kao i čitavo trajanje ovog izvrsnog francuskog filma. “Nikom ni riječi” krase vrlo dobre glumačke izvedbe Kristin Scott-Thomas i Francois Cluzeta poznatog po nastupu u filmu “Nedodirljivi”.

Goodtalking neameričke preporuke možete pronaći i OVDJE , OVDJE , OVDJE , OVDJE i OVDJE

Prethodni članakBABYLON BERLIN
Sljedeći članakGOMORA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.