Naslovnica Akcija BITKA ZA PACIFIK: USTANAK

BITKA ZA PACIFIK: USTANAK

REDATELJ: Steven S. DeKnight
GLAVNE ULOGE: John Boyega, Scott Eastwood, Cailee Spaeny, Rinko Kikuchi, Burn Gorman, Charlie Day
TRAJANJE: 111 minuta
NAZIV ORIGINALA: Pacific Rim: Uprising

“Fire everything you’ve got !” – Jake Pentecost

Duga je i neizvjesna bila bitka za nastavak “Bitke za Pacifik”. Režiju prvog filma potpisao je Guillermo Del Toro, najveći dobitnik ovogodišnjih filmskih nagrada. Prvi je film donio atraktivnu, ali ne i bezdušnu priču o borbi čovjeka s vanzemaljskim čudovištima. Kako bi pobijedili čudovišta ljudi su napravili čudovišta – divovske Jaegere kojima upravlja čovjek bili su jedina nada u spas čovječanstva. Film je okupio zanimljivu glumačku ekipu (Idris Elba, Charlie Hunham, Ron Perlman – u filmu se pojavljuje i Torrente Santiago Segura) i, većinom, dobio prolazne ocjene kritike. Mali problem nastao je nakon prvih tjedana prikazivanja – “Bitka za Pacifik” slabo je prošla na američkim kino blagajnama i činilo se da do nastavka neće doći. Stvari je popravila zarada u multipleksima izvan SAD-a – poebsno je velika gledanost bila u Aziji. Nastavak je, ipak, krenuo u realizaciju s pristojnim budžetom (150 milijuna dolara), ali bez Guillerma Del Tora čija je uloga svedena na jednu od brojnih producentskih uloga.
Radnja filma počinje deset godina nakon prvog filma. Rat je dobiven, ali svijet i dalje trpi posljedice. Obnova nije gotova – posebno zanimljiva podsjećanja na veliku bitku su zatvorena skladišta u kojima se nalaze ostaci kaosa, sukoba od prije deset godina. Pristup je zabranjen, ali sadržaj je privlačan svima. U jednoj od provala uhvaćeni su Jake Pentecost i Amara. Nakon uhićenja regrutirani su kao pilot nove generacije Jaegera. Točnije, Jake se vraća na akademiju dok je Amaram novo lice. Obuka ne traje dugo jer čovječanstvo je ponovo u opasnosti – stiže nova, drugačija prijetnja od starih neprijatelja….

Del Toro je redateljsku palicu predao američkom filmašu Stevenu S. DeKnightu. DeKnightu je “Bitka za Pacifik: Ustanak” redateljski prvijenac – riječ je o čovjeku s televizije koji u svojoj biografiji ima upisane epizode serija poput “Daredevila”, “Spartaka: Rat Prokletih” i “Smalvillea”. Odlaskom Del Tora otišla je i originalnost, duša prvog filma koja je razlikovala “Bitku za Pacifik” od sličnih proizvoda. DeKnigtov film je generički proizvod, kombinacija Transformera (više) i Power Rangersa (manje). Redatelj je pokušao zaraditi na formuli Transformera, ali se u međuvremenu dogodio “Posljednji vitez” film s najmanjom zaradom u Transformer serijalu što je znak da se publika ipak zasitila buke i destrukcije Michaela Baya. Čini se da sličnu sudbinu čeka i “Ustanak” – film je dobro krenuo, skinuo do tada nedodirljivog “Black Panthera” s trona, ali u idućim tjednima pad gledanosti je ogroman i stvar će ponovo morati spašavati gledatelji izvan SAD-a. No čini se da, za razliku od prvog filma, nastavak nema tako velik potencijal za vanjsku publiku bez obzira na činjenicu da se većina radnje odigrava izvan SAD-a (Kina, Japan, Australija…).
Destrukcija, rušenje i uništavanje gradova glavna su obilježja nastavka. Nevjerojatna je količina uništenih zgrada, gradskih četvrti i upravo su borbe divova glavna preokupacija gledatelja. Bez obzira koliko je DeKnightu stalo da impresionira, kombinacija prašine, betona, svjetlosnih i ostalih efekata umara i prilično je nezanimljiva. Prvi film je ponudio borbe na kiši i u mraku, imao je dovoljno mraka kako u likovima tako i u radnji. Nastavak nudi svjetlo, ali svjetlo je sterilno i, unatoč decibelima i razaranju, zamorno i namijenjeno najmlađoj publici. No teško je vjerovati i da će najmlađi gledatelji uživati u filmu obzirom na, za njihov uzrast prekompliciranu priču. Ideja je da nastavak bude namijenjen svima, ali je realizacija toliko slabašna, klišeizirana i nezanimljiva da je teško pronaći ciljanu publiku koja bi uživala u filmu.

Likovi filma su bezlični, interakcija između njih naivna, neuvjerljiva. Povezivanje između gledatelja i glavnih protagonista filma puca jednako kao i veza između pilota i Jaegera.
Idrisa Elbu i Charlieja Hunham zamijenili su John Boyega. Ne baš uspješno, ali ljudski likovi i nisu toliko važni redatelju. Interakcija između zapovjednika i zločestog dečka koji se vraća na mjesto nesreće tanka je i svodi se na nekoliko klišeiziranih trenutaka. Zapravo, najzanimljivija je Cailee Spany u ulozi Amare Namani, djevojke koja obožava Jaegere.
Mnogi su ljubitelji filma nakon gledanja “Bitke na Pacifik” navijali za nastavak. Bez obzira na slabije rezultate na kino blagajnama u SAD-u nastavak se dogodio i, unatoč činjenici da kraj dvojke ostavlja dovoljno prostora za trilogiju, malo je onih koji će žaliti ako treći film ne bude snimljen.

OCJENA: 4