Naslovnica Filmovi LBJ

LBJ

1046
Photo: Castle Rock

REDATELJ: Rob Reiner
GLAVNE ULOGE: Woody Harrelson, Jennifer Jason-Leigh, Michael Stahl-David, Bill Pulman, Richard Jenkins
TRAJANJE: 108 minuta

“Power is where power goes.” – Lyndon B. Johnson

Prije nešto manje od dvije godine trideset šesti američki predsjednik Lyndon Baines Johnson dobio je dva filma. Iako LBJ nije politički i medijski zanimljiv kao Nixon, Lincoln ili JFK (mnogi Johnsona pamte i percipiraju kao onoga koji je postao predsjednik nakon ubojstva Kennedyja), filmaši su odlučili zapisati priču o LBJu- Prvi film o Johnsonu bio je televizijski – riječ je HBO projektu pod naslovom “All The Way”. Zanimljivu glumačku ekipu filma predvode Bryan Cranston (LBJ), Frank Langella i Anthony Mackie (Martin Luther King). Cranston je nominiran za “Zlatni Globus” te je film redatelja Jaya Roacha dobio (većinom) prolaznu ocjenu. Nekoliko mjeseci kasnije premijerno je prikazan kino film jednostavnog naslova “LBJ”. Ambicioznost projekta teškog tridesetak milijuna dolara potvrđuje odabir Roba Reinera (“Ostani uz mene”, “Misery”, “Malo dobrih ljudi”) za redatelja  kao i glumačka ekipa predvođena Woodyjem Harrelsonom, Richardom Jenkinsom i Jennifer Jason- Leigh. Nakon kratkog zakašnjenja “LBJ” je od prošlog tjedna na programu domaćih kino dvorana.

Hipoteku,onog nakon Kennedyja, koja je Johnsona pratila čitav politički život  Reiner je prelio i na film. Radnja počinje nekoliko sati uoči ubojstva predsjednika Kennedyja i, uz nekoliko flashbackova , prati događaje odnosno Johnsonovu ulogu za vrijeme i nakon atentata. Zanimljivo je da je i vraćanje u prošlost povezano s Johnson- Kennedy odnosom. Gledatelj ne saznaje ništa o Johnsonovom političkom usponu, vrlo malo o privatnom životu – LBJ je prikazan kao čovjek odnosno političar koji je imao smisla jedino ako je njegova priča povezana s klanom Kennedy.
Iako u vječnoj sjeni JFK-a, Johnson je prikazan kao lukav političar, oportunist spreman na prilagodbu svakoj situaciji kada je o(p)stanak na vlasti u pitanju. Znao je vrlo dobro iskoristiti mrvice sa stola koje je dobivao u trenucima kada je bio potpredsjednik – službeni Kennedyjev zamjenik bio je daleko od donošenja važnih političkih odluka. No Johnson će i od, naizgled, nevažnih stvari stvoriti dobar materijal za političku trgovinu.
Zašto je Johnson trebao Kennedyju? Odgovor na pitanje su najbolji trenuci filma. Zakulisne političke igre u kojima je Johnson bio veza između Kennedyja i radikalnih, ali važnih i utjecajnih figura unutar Demokratske stranke. Obzirom da je redatelj odustao od detaljnijeg prikaza Johnsonove biografije (valjda je bilo Johnsona i bez Kennedyja), političko-ekonomska trgovina i zakulisne igre u Washingtonu najzanimljiviji su trenuci filma.

Iako se redatelj potrudio završnim govorom (u kojem glavni protagonist prihvaća Kennedyevu političku ostavštinu) prikazati Johnsona kao pozitivnog tipa takva ideja baš i nije uspjela iz dva razloga. Prvi je spomenuti oportunizam kojeg je Johnson pažljivo njegovao u političkoj karijeri – teško je povjerovati u prihvaćanje prethodnikovih ideja iz poštovanja ili uvjerenosti u njihovu ispravnost. Više se čini da je riječ o zarađivanja političkih bodova.
Drugi razlog je spomenut na odjavi filma – nakon završetka mandata naslijeđenog od Kennedyja Johnson se nije kandidirao na izborima zbog, između ostalog, vrlo lošeg rejtinga i nepopularnosti. Razlog je eskalacija rata u Vijetnamu kojeg Johnson podržavao. Zanimljiva kontroverza, vjerojatno i najintrigantniji dio Johnsonove političke biografije spomenut je tek u rečenici- dvije tijekom odjave filma.
Glumačka ekipa sastavljena je od jakih imena no rezultat nije impresivan. Woody Harrelson zagušen je s pretjeranom i neuvjerljivom šminkom, Bill Pulman izgleda kao da je pregrizao limun – najbolju ulogu je ostvario sveprisutni Richard Jenkins interpretirajući senatora Richarda Russella.
“LBJ” biografska je priča o Lyndonu Bainesu Johnsonu političaru koji je živio u sjeni klana Kennedy sve do trenutka kada je JFK ubijen u Dallasu. Iako je Johnson imao kontroverznih i intrigantnih detalja u političkoj karijeri redatelj je igrao na sigurno i snimio mlaku i ne pretjerano zanimljivu priču o slučajnom predsjedniku. “LBJ” je nevažan projekt za filmografiju redatelja Roba Reinera, ali i za većinu glumaca koji nastupaju u filmu.

OCJENA: 5