Naslovnica Filmovi NEAMERIČKE PREPORUKE – 5. DIO

NEAMERIČKE PREPORUKE – 5. DIO

830
0
Photo: Tartan Films

Nova runda Goodtalking neameričkih preporuka je pred Vama. Pet filmova – od Rumunjske i Južne Koreje do Rusije. Pet filmova vrijednih Vaše pažnje i (ponovnog) gledanja.

1. OLDBOY (Oldbeuboi) – 2003, Južna Koreja

Film osvete, psihološki triler i(li) drama i brutalni koktel nasilja i krvi – sve to i puno više je “Oldboy” ,film redatelja Chan-wook Parka. “Oldboy” je u furioznom stilu osvojio kritiku i publiku te mnogim ljubiteljima filma po prvi puta predstavio kinematografiju Južne Koreje iz koje su, od “Oldboya” do današnjeg dana, stigli mnogi sjajni filmovi. No “Oldboy” je, na neki način, probio led kod šire publike. Radnja? Nakon 15 godina zatočeništva u sobi na nepoznatoj lokaciji, Oh Dae-su pušten je na slobodu. Na prvu izgleda da je glavni protagonist nedužan, krivo zatočen no kako film odmiče pred gledateljem se (uz krvave obračuna – Oh Dae-su ima pet dana da pronađe svojeg tamničara) polako slaže mozaik nevjerojatne istine. Redatelj glavnog (anti)junaka pred velika iskušenje – psiholoških igara i poigravanja s percepcijom nije pošteđen ni gledatelj. Gledati nekoliko puta – tek tada se mogu otkriti svi detalji vrhunske filmske slagalice zvane “Oldboy”.

Trailer za “Oldboy-a” možete pogledati OVDJE

2. SMRT GOSPODINA LAZARESCUA (Moartea domnului Lazarescu), Rumunjska – (2005)

Ono što je “Oldboy” napravio za otvaranje kinematografije Južne Koreje prema ljubiteljima filma diljem svijeta to je “Smrt gospodina Lazarascua” za rumunjski novi val nastao zbog, prema riječima Razvana Radulescua, očaja i manjka novca. Rezultat je hiper-realističan film o sudbini umirovljenika, gospodina Lazarescua. Lazarescu živi sam u Bukureštu, sestra živi u drugom gradu dok je kćerka odselila u Kanadu. Ostarjeli Lazarescu ima problema s alkoholom, muče ga čirevi i jedino su mu društvo tri mačke. Jedne noći umirovljeniku pozli, susjed poziva hitnu pomoć koja odvodi umirovljenika u nesigurnu, bolničku noć…

Žanrovski, “Smrt gospodina Lazarescua”, najbliži je socijalnoj drami natopljenoj crnim humorom. Prikaz zanemarenosti starijih osoba i odnosa liječnika prema pacijentu snimljen na toliko uvjerljiv način da gledatelj ima osjećaj da gleda dokumentarni film. Galerija likova je živopisna, protagniste slične u filmu možemo sresti u našem, svakodnevnom životu.

Trailer filma možete pogledati OVDJE

3. KLOPKA – (2007), Srbija, Njemačka, Mađarska

Jednu od najboljih uloga u karijeri nadavno, prerano preminuli Nebojša Glogovac ostvario je u kriminalističkoj drami “Klopka”. Glogovac u filmu Srđana Golubovića (“Apsolutnih sto”, “Krugovi”) tumači Mladena, oca malog Nemanje. Obitelj (supruga Marija) živi običnim, nimalo jednostavnim svakodnevnim životom. Problemi nastaju kada Nemanja završi u bolnici – dijagnoza kaže da je dječaku potrebna operacija srca u Njemačkoj. Cijena – 26 000 eura. Obitelj novaca nema i očajni otac nalazi se pred moralnom dvojbom zapravo životnom odlukom – prihvatiti posao, ponudu koja će Nemanji omogućiti operaciju. Prepustiti se sudbini ili sudbinu uzeti u svoje ruke – kakva god bila odluka posljedice će Mladena pratiti čitavog života.
“Klopka” preispituje moralne dileme, glavne protagoniste filma zajedno s gledateljem (Mariju i Mladena) suočava s nemogućom situacijom u kojoj nema potpuno ispravne odluke. Također, Golubović ne propušta naglasiti besćutnost sustava prema teškoj obiteljskoj situaciji. Uz pokojnog Glogovca u filmu nastupaju i Miki Manojlović, Anica Dobra, Nataša Ninković, Vuk Kostić i Bogdan Diklić

Trailer filma možete pogledati OVDJE

4. BEZ LJUBAVI (Nelyubov) Rusija, Francuska, Njemačka – (2017)

Novi film Andreja Zvjaginceva (“Levijatan”) za mnoge je glavni favorit u kategoriji najboljeg stranog filma na skorašnjoj dodjeli “Oscara”. Bez obzira na rezultat izbora “Bez ljubavi” jedan je od najboljih filmova prošle godine. Priča o nestanku malog Aljoše, dječaka iz obitelji koja se raspada i koji je teret roditeljima potresna je i uznemirujuća priča o životu bez ljubavi, nestajanju empatije i humanosti. “Bez ljubavi” ostavlja snažan dojam.

GOODTALKING recenziju za “Bez ljubavi” možete pročitati OVDJE

5. PODMORNICA (Das Boot), Njemačka, Engleska, Francuska – (1981)

“Podmornica” iliti “Das Boot” jedan je od najboljih ratnih filmova u povijesti. Zapravo riječ je o antiratnom filmu jer teško je povjerovati da bi prikaz rata u filmu Wolfganga Petersena (“Oluja svih oluje”, “Air Force One”) natjerao bilo koga da dobije volju za ratovanjem. Radnja filma smještena je u 1942 godinu i prati posadu njemačke podmornice. Film izvrsno funkcionira na dvije razine – prva je prikaz ratnih djelovanja (na meti njemačke podmornice su saveznički transportni brodovi). Druga je zanimljivija i vrlo realistična – prikaz klaustrofobične atmosfere unutar podmornice, psihičko pucanje članova posade i sumnja u ispravnost ratnih djelovanja secirani su sitnih detalja i njima su vrlo dobro oblikovani, karakterizirani glavni protagonisti filma uz izvrstan soundtrack filma. Kino verzija traje oko 150 minuta (postoji i redateljska verzija sat vremena duža) te postoji i istoimena mini tv serija. Film je nominiran za “Oscara” u šest kategorija – u glavnim (film i redatelj) “Podmornicu” je pobijedio “Gandhi”.

Trailer za “Das Boot” možete pogledati OVDJE

Prethodne GOODTALKING preporuke za neameričke filmove možete pročitati na linkovima OVDJE , OVDJE , OVDJE i OVDJE

Prethodni članakBLACK PANTHER
Sljedeći članakLJUDSKA RIJEKA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime