Naslovnica Akcija 12 HRABRIH

12 HRABRIH

939
0

REDATELJ: Nicolai Fuglsig
GLAVNE ULOGE: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Pena, Trevante Rhodes, William Fichtner
TRAJANJE: 130 minuta
NAZIV ORIGINALA: 12 Strong

“Imate nebo, ali ratovi se dobivaju u prašini.” – general Abdul Rashid Dostum

Nakon rušenja blizanaca 11.09.2001 Amerika je trebala brzi odgovor. Tisuće poginulih i ranjenih trebalo je što hitnije osvetiti, krenuti u akciju. Kako je za teroristički napad krivim proglašen Osama Bin- Laden i Al Quaeda meta je postao Afganistan. Dvanaest pripadnika Zelenih beretki krenulo je put Afganistana kako bi uspostavili kontakt s generalom Dostumom zapovjednikom Sjevernog saveza. Sjeverni savez odnosno Dostum postao je zanimljiv i simpatičan američkoj vojsci nakon rušenja blizanaca – riječ o vojnoj postrojbi koja je u Afganistanu ratovala protiv Al Quaede – znate onu neprijatelj mojeg neprijatelja moj je prijatelj. Dvanaest pripadnika Zelenih beretki pod kodnim imenom “Operativni odred Bodež” bili su prvi američki vojnici na tlu Afganistana (barem tako kaže službena verzija). Priča o bodežima prestala je biti vojnom tajnom, objavljena je i knjiga dok je filmsku priču objeručke zgrabio Jerry Bruckheimer. Bruckheimer voli ratne, filmske priče inspirirane istinitim događajima – ranije je producirao “Pearl Harbour” i “Pad crnog jastreba”. Bruckheimer je producent “12 hrabrih” – redateljsku je stolicu povjerio danskom redatelju Nicolaiu Fulgsigu.

Do prije nekoliko dana u domaćim se kino dvoranama mogla pogledati drama “Hvala vam na službi”. Depresivna, mračna priča o razornim posljedicama koje na pojedince (vojne veterane – posredno i članove njihove obitelji), ali i društvo ostavljaju vojne operacije američke vojske u drugim državama. “12 hrabrih” je na suprotnom polu – osvetnička priča o prvoj američkoj jedinici u Afganistanu nakon rušenja blizanaca. Američki vojnici ne mogu dočekati odlazak u nepoznato, natječu se tko će dobiti priliku krenuti u obračun s Bin Ladenom. Iskusni, ponovo okupljeni specijalci pod zapovjedništvom nevinog Mitcha Nelsona (epizoda s početka filma o prethodnom zapovjedniku odnosno razlozi zbog kojih je postrojba raspuštena nije objašnjenja) žele na prvu crtu. Vojnici su visoko motivirani, željni borbe i zaustavljanja zla. Film stvara mitove o akciji u kojoj su dvanaestorica žigo…pardon hrabrih sudjelovali – najveći je onaj o omjeru 5000:1 snaga na terenu (u korist Talibana). Daleko od istine – američki su vojnici imali (uz američke borbene avione) podršku generala Dostuma i njegovih vojnika od kojih su, ako je suditi prema filmu, mnogi poginuli upravo u borbama protiv Talibana. Zanimljive su scenarističke vratolomije filma – u pojedinim trenucima Dostum je prikazan kao istinski heroj kojem američki vojnici prepuštaju zapovijedanje (general je kasnije dobio i spomenik u SAD-u), ali se ne odriču priče o brojčanoj nadmoći Talibana. Dostum i njegovi ratnici iskorišteni su kako bi se pokazalo da američki vojnici u Afganistanu imali saveznike no bez obzira oni su osuđeni na vječne ratove i sukobe. Bez obzira tko su suprostavljene strane.

 

“12 hrabrih” nije jedan od onih hollywoodskih ratnih filmova novijeg datuma koji se većinom minuta bave vojnom akcijom (npr. “Pad crnog jastreba”), rekonstrukcijom sukoba na terenu. Danski redatelj Fuglsig (vjerojatno uz podršku producenta Bruckheimera) želio je progovoriti o terorizmu te je pokušao povezati protagoniste (prije svega zapovjednike – Dostuma i Nelsona). Rezultat nije pretjerano impresivan – susret civilizacija sveden je na ratovanje i srce ratnika dok je nabrajanje terorističkih napada već odavno viđeno. Dio filma na koji je redatelj potrošio skoro sat vremena filma.
Film sadrži vrlo dobro snimljene akcijske scene – slow motion i izvrsno pogođene lokacije na kojima je “12 hrabrih” (Novi Meksiko) snimljen uvjerljivo prikazuju kompleksnost ratovanja u Afganistanu. Ne samo zbog složenih vojno-političkih uvjeta već i zbog terena na kojima se bitka dogodila. Istina, napad konjice na tenkove i topništvo u finalu filma izgleda poput scene iz loših partizanskih filmova, ali nakon svega viđenog prije navedene scene takav rasplet i nije neočekivan.

Chris Hemsworth iznenađujuće zrelo i uvjerljivo interpretira zapovjednika američkih specijalaca Mitcha Nelsona. Michael Shannon je odradio posao i uzeo ček, solidan je i Navid Negahban u ulozi generala Dostuma dok su ostali članovi glumačke ekipe neprimjetni.
12 hrabrih” priča je o prvim američkim vojnicima koji su krenuli u lov na Bin Ladena nakon rušenja blizanaca 2001 godine. Unatoč zanimljivoj glumačkoj ekipi i priči koja nudi puno mogućnosti film je tek rutinski, ne pretjerano uzbudljiv američki film za jednokratnu upotrebu.

OCJENA: 4

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime