20 KINO PREMIJERA U 2018

Pred Vama je dvadeset najzanimljivih filmova koje ćemo gledati u godini koja je počela. Kao i prethodnih godina tako i u 2018 stižu mnogi nastavci, remakeovi i reebotovi, ali na ovom popisu se nalazi i desetak filmova koji ne pripadaju takvim projektima. Neki od nastavaka nisu spomenuti (Jurrasic Park, Misssion: Impossible 6, Ant- Man 2, Fantastične zvijeri 2…..) kako bi više prostora dobili projekti s novim filmskim idejama. Datumi početka prikazivanja filmova odnose se na američke premijere. Odabranih 20 su..

1. 15:17 ZA PARIZ (15:17 to Paris)
Premijera: 09.02

Prošle je godine proslavio 87 rođendan, ali strast za filmovima ga ne napušta. On je Clint Eastwood i za nešto više od mjesec dana stiže njegov novi redateljski projekt. Eastwood je rekonstruirao istinite događaje u vlaku na liniji Amsterdam- Pariz tijekom terorističkog napada. Glavne uloge u filmu tumače Alek Skarlatos i Spencer Stone. Niste čuli za spomenute glumce? Ništa čudno, Eastwood je zaposlio osobe koje su svjedočile odnosno sudjelovale u događajima u vlaku. Još jedna redateljeva oda individualizmu ovog puta temeljena na istinitoj priči.

2. BLACK PANTHER
Početak prikazivanja: 16.02

Marvelov filmski superjunački svijet i dalje nastavlja predstavljati nove (super)junake. Kao uvod u “Osvetnici: Beskonačni rat” dolazi “Black Panther”. Radnja vodi nas u Afriku, izmišljenu naprednu državu Wakandu u kojoj tron, nakon očeve smrti, preuzima T’Challa iliti Black Panther (Chadwick Boseman). Uz Bosemana, u filmu nastupaju i Lupita Nyong’o, Michael B. Jordan, Martin Freeman, Forest Whitaker i Andy Serkis. Hoće li i Black Panther nastaviti uspješni Marvelov superjunački niz saznat ćemo nešto poslije Dana zaljubljenih.

3. CRVENI VRABAC (RED SPARROW)
Premijera 02.03

Bila je Šojka rugalica, a sada je Crveni vrabac. Riječ je o Jennifer Lawrence koja u špijunskom trileru “Crveni vrabac” tumači rusku obavještajku Dominiku Egorovu. Film pomalo podsjeća na projekte iz vremena Hladnog rata režirao je Francis Lawrence (“Igre gladi: Plamen”). Uz Jennifer Lawrence u filmu nastupaju i Joel Edgerton, Jeremy Irons, Cieran Hinds, Charlotte Rampling i Mary Louise Parker. Trailer izgleda zanimljivo, Jennifer Lawrence je uvijek dobra pozivnica za film pa bi ovo mogao biti jedan od pritajenih favorita godine koja je počela.

4. TOMB RAIDER
Početak prikazivanja: 16.03

Godina 2018 uskrsnut će Laru Croft. Nakon dva filma u kojem je dominirala Angelina Jolie nova Lara je Alicia Vikander. Glumici je ovo vatreno krštenje u akcijskom žanru, prema traileru i tu se Vikander dobro snalazi. Nova Lara Croft, čini se, potpuno je drugačiji lik od prethodnice (ne samo fizički) pa bi nove pustolovine stare junakinje, ovisno o zaradi na kino blagajnama, mogle postati serijal. Film je režirao norveški redatelj Roar Uthaug, a uz Aliciu Vikander u filmu nastupaju Walton Goggins, Dominic West, Kristin Scott- Thomas i Daniel Wu.

TRAILER za Tomb Raider (2018) možete pogledati OVDJE

5, OSVETNICI: BESKONAČNI RAT – 1 dio
Početak prikazivanja: 04.05

Početkom petog mjeseca u kina dolazi film koji će biti u najužoj konkurenciji za najgledaniji film 2018 godine. “Osvetnici: Beskonačni rat” mobilizirao je veliki broj likova iz Marvelovog svijeta. Uz sve dosadašnje poznate Osvetnike, Spider-Mana stižu i novi likovi. Glavni je negativac Thanos, beskonačnom ratu pridružit će se čuvari galaksije, dr. Strange… Glumačke ekipa je impresivna, redatelji filma braća Russo obećavaju još jednu odličnu superjunačku zabavu. Samo da ne pretjeraju…

6. BLACK KLANSMAN
Početak prikazivanja: još uvijek nepoznat

Posljednjih je godina najveći brbljavac Hollywooda proveo navijajući za “New York Knickse” i snimajući remake “Oldboya” (očekivani komercijalno-kreativni promašaj). Ove godine Spike Lee se vraća filmom “Black Klansman” koji je tematski idealan za filmaševe interese. Priča filma prati Rona Stallwortha policajca iz Colorada koji se uspješno infiltrira u redove Ku Klux Klana.Glavne uloge u filmu dobili su Adam Driver, Topher Grace i John David Washington. Hoće li se Lee vratiti u formu u kakvoj je bio snimajući filmove “Učini pravu stvar” i “25 sat” saznat ćemo u drugoj polovici godine.

7. NOĆ VJEŠTICA 2018 (HELLOWEEN 2018)
Početak prikazivanja: 19.10

U redu, horor “Noć vještica” doživio je veliki broj, većinom neuspjelih, nastavaka, remakeova i rebootova. Međutim ovogodišnji film zanimljiv je iz više razloga. Glavni je Jamie Lee Curtis koja se nakon svih ovih godina vraća ulozi Laurie Strode. Redatelj David Gordon Green (“Joe”, “Stronger”) najavljuje konačni obračun Michaela Myersa i Laurie 40 godina nakon prvog filma. U igri je i Karen Strode, premijer je uoči Noći vještica i ovo je nastavak kojemu treba dati priliku. I da, kao izvršni producent potpisan je John Carpenter.

8. FIRST MAN
Početak prikazivanja: 12.10

Nakon vrlo dobrog “Whiplasha” i još boljeg “La La Landa” američki filmaš Damien Chazelle ima novi projekt. Biografska drama “First Man” priča je o Neilu Armstrongu i njegovom putovanju na Mjesec. Neila Armstronga glumi Ryan Gosling njegovu suprugu Clarice Foy. U filmu nastupaju i Jason Clarke i Jon Berthnal. Projekt zanimljiv iz više razloga – jedan od njih je i Chazellova žanrovska promjena.

9. ANNIHILATION
Početak prikazivanja: 23.02 (Velika Britanija)

Engleski filimaš Alex Garland pažnju je privukao 2014 godine izvrsnom SF dramom “Ex Machina”. Ove godine Garland, prema vlastitom scenariju, predstavlja pustolovno-akcijsku dramu “Annihilation”. Garland je napisao i scenarija prema književnom predlošku Jeffa VanderMeera. Središnji lik priče je Biologinja (Natalie Portman) koja zajedno s kolegama znanstvenicima kreće u ekspediciju. Mjesto istraživanja je Zona X, mjesto na kojem ništa nije onako kako se čini. Uz Natalie Portman u filmu nastupaju i Oscar Isaac, Tessa Thompson i Jennifer Jason Leigh.

Trailer filma možete pogledati OVDJE

10. AQUAMAN
Početak prikazivanja: 21.12

Ovogodišnji DC superjunački adut zove se Aquaman. Arthur Curry pokušat će ponoviti uspjeh Wonder Woman, ali to neće biti jednostavna misija. Iako termin početka prikazivanja sugerira da Warner čvrsto vjeruje u Jasona Momou i redatelja Jamesa Wana (“Brzi i žestoki”, “Prizivanja”) DC je do sada potpuno pogodio samo kada je u pitanju Diane Prince. Budžet filma iznosi više od 160 milijuna dolara, glavne uloge tumače Amber Heard, Nicole Kidman, Willem Defore, Patrick Wilson i Dolph Lundgren.

11. DEADPOOL 2
Početak prikazivanja: 01.06

Prije dvije godine Deadpool je naglavačke okrenuo superjunački svijet. Brbljav, duhovit i zabavan, politički nekorektan i brutalno nasilan postao je veliki hit i najavio nastavak. On stiže početkom šestog mjeseca i, ako je suditi prema najavama, opet nas čeka pristojan komad bezobrazne filmske zabave. Negativac filma je Cable (Josh Brolin) uloge iz prvog filma ponavljaju Ryan Reynolds i  Morena Baccarin. Marketing filma radi odličan posao (posteri) i s nestrpljenjem se očekuju nove Wadeove ludorije.

TRAILER za Deadpool 2 možete pogledati OVDJE

12. THE PREDATOR
Početak prikazivanja: 03.08

Godine 1987 Shane Black bio je dio ekipe američkih specijalaca (Black glumi Hawkinsa) koji su upoznali lovca, vanzemaljca. Od ekipe je, spletom okolnosti, preživio jedino Dutch (Schwarzenegger). Od tada Black je realizirao nekoliko zanimljivih redateljskih projekata  (režirao prošlogodišnju retro akcijsku zafrkanciju “Dobri momci” kao i uspjeli “Kiss, kiss, bang, bang”) i ove godine odlučio (prema vlastitom scenariju) vratiti Predatora u kino dvorane. Prvi poster filma izgleda izvrsno no Blackov remake mora dati odgovor na teško, komplicirano pitanje. Ako se Predator poigrao sa vrhunskim specijalcima i natjerao posljednjeg akcijskog junaka da drhti od straha kako će mu se suprostaviti ekipa u kojoj su Jacob Tremblay, Olivia Munn, Yvonne Strahovski, Boyd Holbrook. Trevante Rhodes i Lochlyn Munro? Odgovor stiže sredinom ljeta….

13. SOLO: A STAR WARS STORY
Početak prikazivanja: 25.05

“Disney” nastavlja s pričama iz udaljene galaksije – ove godine na redu je Han Solo. Film koji je promijenio redatelja (projekt je preuzeo Ron Howard) i još uvijek nema trailera. Najave su, za sada, vrlo šture i oprezne i čini se da je ovo najrizičniji “Star Wars”/ “Disney” film. Han Solo je jedan od najvažnijih likova, zaštitni znak originalnog serijala tako da pred Howardom i mlađahnim američkim glumcem Aldenom Ehrenreichom zahtjevan je zadatak. U filmu nastupaju i Emilia Clarke, Paul Bettany, Woody Harrelson i Joonas Suotamo kao Chewbacca. Zanimljivo je da priča o mladom Solu u kina kreće krajem petog mjeseca – ne u predbožićno vrijeme kao dosadašnji Disney/ Star Wars filmovi.

14. ALITA: BATTLE ANGEL
Početak prikazivanja: 20.07

Projekt koji spoji Jamesa Camerona (jedan od scenarista filma) i Roberta Rodrigueza (redatelj) zaslužuje pažnju. Riječ je o ekranizaciji mange japanskog autora Yukita Kishire. Priča je smještena u budućnost, prati Alitu u potrazi za identitetom. Trailer otkriva emocije, pustolovinu i akciju. Glumačka ekipa je vrlo zanimljiva – Rosa Salazar, Christoph Waltz, Michelle Rodriguez, Mahershala Ali i Elza Gonzalez.

TRAILER filma možete pogledati OVDJE

15. WIDOWS
Početak prikazivanja: 16.11

Pet godina nakon Oscarima ovjenčanog filma “12 godina ropstva” britanski redatelj Steve McQueen vraća se kriminalističkom dramom “Widows”. Priča je smještena u Chicago i prati skupinu žena koje nakon smrti lošijih polovica (poginuli u pljački) preuzimaju stvari u svoje ruke. Widows je film sa jednom od najjačih glumačkih ekipa u 2018 (Liam Neeson, Michelle Rodriguez, Jon Berthnal, Colin Farrell, Viola Davis i Robert Duvall).

16. NABOR U VREMENU (A WRINKLE IN TIME) –
Početak prikazivanja 09.03

“Nabor u vremenu” novi je film redateljice Ave DuVernay (“Selma”). Riječ je o ekranizaciji romana Madaleine L’Engle. Fantastična je to filmska priča o potrazi Meg Murry (Storm Reid) za ocem zatočenim na udaljenom planetu. Trailer otkriva maštovitu, raznobojnu filmsku priču s velikim brojem poznatih glumaca (Chris Pine, Reese Whiterspoon, Michael Pena, Zach Galifianakis….)

TRAILER za Nabor u vremenu možete pogledati OVDJE

17. X-MEN: DARK PHOENIX
Početak prikazivanja: 02.11

Nakon neuspjelog pokušaja s Apocalypseom serijal o X ljudima fokusria se na Jean Grey i njenu transformaciju u Dark Phoenix. Redateljski prvijenac britanskog filmaša Simona Kinberga fokusira se na novu generaciju X bez retro prisjećanja na Patricka Stewarta i Iana McKellena. Dark Phoenix je Sophie Turner (Igra prijestolja) u filmu bi trebala nastupiti i Jessica Chastain. Ostatak ekipe poznat iz prethodnih filmova (Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, Tye Sheridan, James McAvoy, Nicholass Hoult….

18. VENOM
Početak prikazivanja: 05.10

Venom se sramežljivo pojavio u trećem, završnom filmu Tobey Maguire-Sam Raimi Spider-Man priče. Topher Grace je glumio Eddieja Brocka no kako je scenarij flma bio pretrpan likovima Venom nije dobio previše minuta. Ove godine stvari se mijenjaju – Eddie Brock dobiva svoj film. Redatelj je Ruben Fleicher (Zombieland), informacija o filmu gotovo da i nema tek glasine da će Venom biti kombinacija žanrova (akcija, horor…). Tom Hardy zanimljiv je izbor za glavnu ulogu, osim Hardya u filmu nastupaju i Woody Harrelson, Michelle Williams i Riz Ahmed

19. A STAR IS BORN
Početak prikazivanja: 05.10

Redatelj i glavna muška uloga je Bradley Cooper. Priča je to o usponu i padu pjevačice kojoj u najtežim trenucima karijere i života pomaže glumac. Glumac je Cooper, a pjevačica Stefani Germanotta poznatija kao Lady Gaga. Film koji će puno toga reći o Cooperu kao redatelju, ali i o sposobnosti Lady Gage da dio pjevačke slave prenese na veliko platno. U filmu nastupa i Sam Elliot

20. IZBAVITELJI 2 (INCREDIBLES 2)
Početak prikazivanja: 15.06

Za kraj pregleda jedan crtić. Četrnaest godina nakon prvog filma stiže nam nastavak Izbavitelja. Radnja filma ponovo prati obitelj Parr i njihove pustolovine i pokušaje da pronađu pravi omjer između obiteljskog života i borbe protiv negativaca. Redatelj i scenarist filma je Brad Bird – glasove junacima posuđuju Samuel L. Jackson, Holly Hunter, Craig T. Nelson, Bob Odenkirk i Catherine Keener.

TRAILER filma možete pogledati OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)