Naslovnica Filmovi TANKA LINIJA SMRTI (2017)

TANKA LINIJA SMRTI (2017)

REDATELJ: Niels Arden Oplev
GLAVNE ULOGE: Ellen Page, Diego Luna, Nina Dobrev, James Norton, Kiefer Sutherland
TRAJANJE: 109 minuta
NAZIV ORIGINALA: Flatliners

Na zanimljivoj je ideji nastao film “Tanka linija smrti” iz 1990 godine. Redatelj Joel Schumacher (“Klijent”, “Dan ludila”, “Telefonska govornica”) okupio je jaku glumačku ekipu i prema scenariju Petera Filardija realizirao priču o petero studenta medicine koji, nošeni radoznalošću i izazivanjem sudbine, odlučuju na radikalan potez – izazivanje vlastite kliničke smrti kako bi saznali što se događa na onoj strani. Eksperiment daje neočekivane rezultate i životi studenata pretvaraju se u horor priče suočavanja s vlastitom prošlošću i(li) strahovima. Iako film ne pripada vrhu Schumacherove filmografije (razlozi su predvidljivost odnosno konvencionalni rasplet) ideja i glumačka ekipa (Julia Roberts, Kiefer Sutherland, Kevin Bacon…) glavni su razlozi zbog kojih i nove generacije ljubitelja filma rado gledaju “Tanku liniju smrti”. “Sony” je, 27 godina nakon premijere, odlučio uskrsnuti ideju “Tanke linije smrti” i snimiti remake…

Radnja filma počinje automobilskom nesrećom s tragičnim posljedicama. Automobil je vozila mlađahna Courtney, izgubila je kontrolu nad vozilom i sletjela s ceste. Poginula je njena mlađa sestra. Devet godina kasnije Courtney je studentica medicine rastrgana između osjećaja krivnje zbog nesreće i opsjednutošću potragom za saznanjima o funkcioniranju ljudskog mozga nakon kliničke smrti. Kako bi dobila odgovore Courtney se podvrgava eksperimentu u kojem je ulog njen život…
Radnja filma više-manje slijedi original, ali za razliku od filma iz 1990 godine nova “Tanka linija smrti” ravna je filmska linija bez prevelikih uzbuđenja prepuna neuspjelog izazivanja napetosti. Iako je redateljsko-glumačka ekipa vrlo zanimljiva (iza kamere Danac Niels Arden Oplev režirao je prvu priču iz europske “Millenium” trilogije prema knjizi pokojnog Stiega Larssona, ispred kamere Ellen Page i Diego Luna), malo je stvari, detalja koji funkcioniraju u filmu.
Glumačka ekipa odnosno likovi potpuno su neuvjerljivi u ulogama studenata odnosno doktora koji rade u bolnici. Obučeni u bijele kute hodajući po bolnici izgledaju kao posjetitelji – nikako kao ljudi koji se bave medicinom. Oni nisu neuvjerljivi kao liječnici samo kada su na radnom mjestu- kada su daleko od bolnica i ureda oni i dalje pričaju o medicinskim stvarima razbacivajući se gledatelju većinom nerazumljivim medicinskim terminima. Redatelj se trudi gledatelja uvjeriti kako su glavni likovi filma fanatici medicine no to mu ne uspijeva. U sivilo likova okupio se i Kiefer Sutherland u bizarnoj ulozi doktora/veterana koji bi valjda trebao podsjećati na dr. Housea.

Režija filma pretjerano je stilizirana (posebno se to odnosi na trenutke kada glavni junaci prelaze na drugu stranu) sve zbog nedostatka ideja i tanke priče. Više od 100 minuta filma previše je za malo događaja pa Arden Oplev pokušava izgledom nadomjestiti sadržaj. Uspio, naravno, nije. Priča pati od površnosti, jednodimenzionalnosti kako u prikazu likova tako i u scenama. Motivacija Courtney (ona je glavna junakinja, ali samo do otprilike polovice filma – tada se priča većim dijelom fokusira na drugog člana medicinske ekipe) da istraži drugu stranu razumljiva je no kod ostalih likova ona je većinom nedorečena. Kada se Courtney odluči izazvati smrt njeni pomagači (koji se tek pred sam čin upoznaju s njenim namjerama) reagiraju kao da je riječ o rutinskom dnevnom pregledu. Na isti način reagira dio ekipe koji se kasnije pridružio eksperimentu – redatelja previše ne zanima moralna, religijska pa i znanstvena pozadina eksperimenta. Također, tek je okrznuta teme izigravanja Boga tako često spominjana kada su u pitanju liječnici. Redatelju je, čini se, bilo zanimljivije igrati se specijalnim efektima.
U velikom broju, većinom neuspjelih, remakeova i obrada filmova iz prošlosti kojima svjedočimo posljednjih godina, “Tanka linija smrti” jedan je od najneuspješnijih primjera. Neuvjerljiva glumačka ekipa, radnja koja je uzbuđenjima jednaka ravnoj crti na uređaju za mjerenje otkucaja srca glavnih protagonista filma i pretjerano stilizirana režija samo su neki od razloga zbog kojih “Tanka linija smrti” pripada najslabijim filmovima 2017 godine.

OCJENA: 3