Naslovnica Drama MAJKA!

MAJKA!

REDATELJ: Darren Aronofsky
GLAVNE ULOGE: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer
TRAJANJE: 121 minuta
NAZIV ORIGINALA: Mother!

“Želim ovdje napraviti Raj.” – Majka

Prvi poster za novi film Darrena Aronosfskyog dobar je uvod za radnju koja čeka gledatelja. Jennifer Lawrence u rajskom okruženju drži u ruci vlastito srce izvađeno iz grudiju. Od redatelja “Crnog labuda”, “Rekvijema za snove” i “Noaha” svašta se može očekivati no prvi je poster bio intrigantan  i provokativan čak i za vjerne redateljeve sljedbenike. Uslijedio je trailer koji je otkrio izvrsnu glumačku ekipu te najavio još jedno psihodelično redateljevo ostvarenje.
Radnja majke vodi nas u kuću gdje živi Majka i On (Javier Bardem). On je pisac kojem je nestalo inspiracije i Majka će učiniti sve da On ponovo pronađe Muzu. Majka obnavlja, popravlja kuću, brine da Njemu ne bi ništa nedostajalo. Svakodnevicu Majke i Njega prekida dolazak nepoznatog Muškarca Ed Harris). Ubrzo u kuću stiže muškarčeva supruga – ionako čudna situacija u kući postaje, za Majku, potpuno zbunjujuća. Posebno kada On pozove strance da prenoće….

Nije jednostavno riječima opisati “Majku!”. Filmski je to doživljaj koji je potpuno neuobičajan za recentne kino standarde i teško usporediv s bilo kojim filmom. Najave su sugerirale detalje zbog kojih bi “Majka!” mogla postati “Rosemaryna beba” naših dana no to se dogodilo nije. “Majka!” je drugačiji film ne samo od “Rosemaryne bebe” nego od svega viđenog u kino dvoranama posljednjih desetljeća.
Aronofsky nije samo redatelj već je napisao i scenarij za “Majku!”. Film se može tumačiti, interpretirati na različite načine. Na prvu, kao i prethodni redateljev film “Noah”, “Majka!” je religijska alegorija, prepuna simbolike. “Noah” je lakši za čitanje – u “Majci!” Aronofsky se poigrava s gledateljem i traži njegovu interpretaciju. Događaji u filmu mogu se interpretirati kao Postanak, On je Bog, Majka je Priroda. U goste dolaze Adam i Eva itd, itd. Religijska interpretacija jedna je, ali ne i jedina moguća interpretacija.
“Majka!” je, na neki uvrnuti redateljev način, i prikaz patrijahata u kojem žena bez obzira koliko bila snažna i svestrana bačena u stranu i stvorena kako bi pratila muškarca i njegove potrebe. Kritika je to i ljudske destrukcije, idolopoklonstva te odnosa prema okolini. Sve navedeno donekle funkcionira do trenutaka kada Aronofsky pokazuje vrhunac pretencioznosti i samodopadnosti u trenucima kada film ima i metafilmske trenutke. Nakon povratka inspiracije i napisanog romana On se obraća obožavateljima i nakon toga govori Majci kako im se knjiga sviđa, svatko je tumači na svoj način. Teško se oteti dojmu da je Aronofsky u tim trenucima mislio na sebe i gledatelje koji će njegov film tumačiti svaki na svoj način.

Prvih sat vremena filma paranoična je i klaustrofobična triler drama. Drugi dio , posebno finale suberzivan je i rijetko nasilan komad filmske povijesti. “Majka!” više namijenjena festivalskoj (i)li art filmu željne publiku – za gledatelje navikle na recentne kino standarde gledanje filma pravi je izazov., Koliko su bizarna, kaotična, brutalna i, u trenucima, teško gledljiva događanja u finalu filma potrebna da bi se zaokružila cjelina na svakom je od nas da interpretira, procjeni i odluči. Upravo kao i sadržaj nove knjige koju je On napisao.
Aronofsky je okupio jaku glumačku ekipu. Nitko od njih nije podbacio, glumačke izvedbe jedan su od glavnih razloga zbog kojih vrijedi pogledati film. Posebno se to odnosi na Jennifer Lawrence koja je izvrsna u ulozi Majke. Raspon emocija koja se tijekom filma mogu pročitati na njenom licu nevjerojatno je velik. Krupni planovi njena lica test su za njeno glumačko umijeće i Lawrence je ponovo u vjerojatno najzahtjevnijoj ulozi karijere pokazala da je jedna od najzanimljivijih i najpotentnijih glumica današnjice. Ne samo u svojoj generaciji.
“Majka!” je film koji, uvjeren sam, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Voljeli ga ili prezirali, poštovali ili obožavali riječ o filmu koji vrijedi pogledati iz dva najvažnija razloga – rijetkost je ovakvu bizarnu, suberzivnu i nasilnu filmsku priču vidjeti u kino dvoranama. Drugi je vrlo dobra glumačka ekipa na čelu sa izvrsnom Jennifer Lawrence. Sve ostalo vezano uz “Majku!” podložno je gledateljovoj percepciji i interpretaciji.

OCJENA: 6