Naslovnica Filmovi JUMANJI: DOBRODOŠLI U DŽUNGLU

JUMANJI: DOBRODOŠLI U DŽUNGLU

Photo: Sony Pictures Entertaiment

REDATELJ: Jake Kasdan
GLAVNE ULOGE: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan
TRAJANJE: 119 minuta
NAZIV ORIGINALA: Jumanji: Welcome to the Jungle

Krajem 1995 godine neobična je filmska priča bila hit u svjetskim kinima (nekoliko mjeseci kasnije  tražio se i VHS više u videotekama). Jumanji je društvena igra koju pronalazi grupa klinaca (jedna od njih bila je i Kirsten Dunst). Radoznala i zabave željna djeca počinju igrati Jumanji, ali kockica su pokazale krivi broj i igra je oživjela. Krdo nosoroga prolazi kroz dnevnu sobu, grad je pod invazijom životinja iz džungle. Uz sve navedeno pojavljuje se i lovac Alan Parrish. Zabavan i maštovit zaplet zasjenili su loše odrađeni specijalni efekti (bitan detalj za radnju filma) no film je ostao u sjećanju zbog pustolovne priče i nastupa pokojnog Robina Williamsa.
Dvadeset dvije godine kasnije krenula je realizacija novog Jumanjija. Najave su, većinom, pogrešno sugerirale da je riječ o remakeu – “Jumanji: Dobrodošli u džunglu” nova je, modernim vremenima prilagođena priča, koja nema Robina Williamsa, ali ima dovoljno dobrih stvari zbog kojih vrijedi posjetiti kino dvorane.

Zaplet filma počinje kada grupa prijatelja, problematičnih školaraca pronalazi staru, zaboravljenu igraću konzolu. Na konzoli se nalazi igrica – tinejdžerska je radoznalost beskrajna pa klinci biraju likove i pokreću igru. Slijedi iznenađenje – Spencer, Fridge, Bethany i Martha pretvorili su se u avatare koje su izabrali, nalaze se u džungli i pred njima je pustolovina života….

“Jumanji: Dobrodošli u džunglu” nije remake – riječ je o kombinaciji novih ideja i djelomičnog nastavka filmske priče iz 1995 godine. Što je novo? Redatelj Jake Kasdan radnju je, za razliku od prvog filma, iz našeg svijeta odveo u svijet Jumanjija. Svijet džungle i pustolovine. Redatelj ne pretjeruje scenama akcije i korištenjem specijalnih efekata no tamo gdje ih koristi radi dobar posao. Životinje izgledaju uvjerljivo (mada ima i bizarnih detalja poput krda albino nosoroga), CGI je ispleglan i ne dominira likovima i radnjom. Film je ispunjen oku ugodnima, predivnim kadrovima prirode. Neke od akcijskih scena izgledaju spektakularno (helikopter), neke su pretjerano repetitivne (motori, motori). Kasdanovi uzori lako se mogu pročitati – redatelj je, čini se, obožavatelj Mad Maxa i Indiane Jonesa. Akcijske scene, uvjerljivi i živopisni kadrovi prirode i životinja te humor nekako su i očekivani u projektu poput “Jumanji: Dobrodošli u džunglu”. No, spomenuti detalji nisu razlog zbog kojih film nije tek još jedan generički, hollywoodski proizvod. Razlika je u zgodnoj scenarističkom rješenju koji likovima daje zanimljivost i približava ih gledatelju.

Početak filma izgleda kao da gledatelja čeka još jedna skupina klišejima opterećenih tinejdžerskih likova. Znate onu priču – popularni sportaš, zgodna cura koja je opsjednuta mobitelom i selfijima, neshvaćena djevojka koja unatoč mladim godinama ozbiljna razmišlja o životu i budućnosti i samozatajni štreber ljubitelj video igara. Međutim, ulaskom u svijet Jumanjija likovi postaju avatari – fizičkim izgledom i mogućnostima (jedan od likova mijenja i spol) suprotnost od stvarnog života. Protagonisti i odnosi među njima postaju zanimljivi, gledatelju bliski. Zarobljeni u Jumanjiju tinejdžeri moraju naučiti surađivati i riješiti odnose (javne i tajne) koje su donijeli iz normalnog života. Puno je ljudskih, svakodnevnih tema koje novi Jumanji dotiče kroz likove – najviše se ističu prijateljstvo i timski rad. Najsnažnije su one o unutarnjoj ljepoti koja bi trebala biti važnija od fizičkog izgleda. Čitava priča Jumanjija odnosno glavnih protagonista je mirenje s vlastitim identitetom, mogućnostima, vrlinama, ali i manama. Da, redatelj je ponekad nametljiv i pretjerano naglašava poruke koje šalje (a koje su lako čitljive iz radnje filma) no riječ je o filmu koji dolazi u blagdansko vrijeme i želi što više i snažnije širiti dobre vibracije.

Najveća zamjerka filmu svakako je bezličan glavni negativac. S obzirom na razigrane pozitivce šteta da se drugoj strani nije posvetilo malo više pažnje.

Glumačku ekipu predvodi Dwayne Johnson iliti Rock. Potencijal za komične situacije (o akciji se ionako već sve zna) Rock je nagovjestio u samoironijskoj, bilderskoj akcijskoj komediji “Pain & Gain” iz 2013 godine. Uloga u novom “Jumanjiju” potvrđuje da je spoj akcije, pustolovine i komedije mjesto na kojem se glumac dobro snalazi. Uz njega tu je i brbljavi, ponekad iritantni, ali i duhoviti Kevin Hart, Jack Black koji ima najzahtjevniji glumački posao te Karen Gillan kao lijepa Martha – djevojke u potrazi za ljubavi.

“Jumanji: Dobrodošli u džunglu” kombinacija je akcije, pustolovine i komedije koja ima malo dodirnih točaka s filmom iz 1995 godine. Termin početka prikazivanja filma nije slučajan – čitavom radnjom film se bavi temama i motivima aktualnim u ove blagdanske dane. Zabavan i razigran novi je Jumanji znatno zanimljiviji kino izbor od većine ovogodišnjih predbožićnih filmova, nastavaka koji ne donose ništa novo i ponovo koriste stare, već viđene ideje.

OCJENA: 7