STRANGER THINGS – SEZONA 2

AUTORI SERIJE: Matt i Ross Duffer
GLAVNE ULOGE: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Caleb McLaughlin
TRAJANJE: 9 epizoda 

 

“Mislio sam da se ovakve stvari događaju samo u stripovima i filmovima.” – Bob Newby, superheroj 

 

Lakše je doći na vrh nego na njemu ostati – rečenica je koju možemo čuti i pročitati najčešće kada su sportski uspjesi u pitanju. Matt i Ross Duffer nisu sportaši, ali su autori televizijske serije “Stranger things” koja je prošle godine dotakla vrh. Godina je brzo prošla i stiglo je vrijeme izazova za braću Duffer i odgovor na pitanje mogu li (barem) ponoviti uspjeh prošlogodišnje uvodne sezone. Prva sezona ove Netflixove serije došla je tiho i ušla u legendu – najave su sugerirale povratak u osamdesete godine dvadesetoga stoljeća kroz mnogobrojne posvete filmu i glazbi tog vremena. Ubrzo nakon izlaska prve sezone, čudne stvari osvojile su publiku svih generacija i šefovi Netflixa shvatili su da imaju pravi serijski biser s ogromnim potencijalom. Autori su dobili zeleno svjetlo za još tri sezone. Očekivanja su podgrijavanja maštovitim, efektnim retro posterima i napetim trailerima nove sezone. Prigodno, uoči Noći vještica, izašla je druga sezona i može se reći da su braća Duffer odnosno “Stranger Things” ostali na vrhu; nova sezona u potpunosti je opravdala velika očekivanja te je u nekim detaljima nadmašila prošlogodišnju, prvu sezonu.

Prošlo je godina dana od događaja iz prve sezone – Hawkins, gradić u kojem se ništa ne događa i u kojem svi sve znaju naizgled se vratio u rutinsku svakodnevicu. No, posljedice se i dalje osjećaju – Eleven je zaštitu pronašla na neočekivanom mjestu, prijatelji ne mogu zaboraviti Barbarinu smrt dok Will ima vizije (“Zlo dolazi i želi sve ubiti”) koje liječnici pripisuju posttraumatskom sindromu. Noć vještica se bliži i Willove vizije postaju sve snažnije i intenzivnije te uskoro čitavoj ekipi postaje jasno da se nova, još strašnija opasnost nadvila nad stanovnike Hawkinsa…

Gledanje prve sezone bilo je poput povratka u prošlost – onaj osjećaj kada slažemo, spremamo stare stvari i pronađemo uspomene iz prošlosti. Tako je i s novom sezonom – svašta se može pronaći u devet epizoda. “Atari” i videoigre  “Dig i Dug” i “Dragon’s Lair” (autori su napravili i kratki izlet u devedesete; neke od scena podsjećaju na akcijski-horor serijal “Resident Evil”),  pjesme “Clasha”, “Queena” i “The Policea”,filmovi poput “Istjerivača đavla”, “Ghostbustersa”, “Poltergeista” i “Bliskih susreta treće vrste” te kasetofoni i ogromne JVC kamere samo su neki od detalja koji vjerno dočaravaju osamdesete. Izgled i način odijevanja glavnih likova (posebno se to odnosi na frizure) automobili i interijeri u kojima su snimljene nove epizode vjerno rekonstruiraju vrijeme u kojem se radnja događa (godina je 1984). Najviše je u novoj sezoni prisutan “Alien” serijal – od bundeva do scena u podzemnim tunelima gdje je opasnost sveprisutna autori serije nižu kadrove koji su inspirirani Alienom. No, korištenje Aliena nije samo posveta već je i detalj koji pokazuje snažniji iskorak serije prema horor žanru.

Radnja serije odvija se na nekoliko razina. Razlika u odnosu na prvu sezonu je razdvojenost glavnih, najmlađih protagonista i novo lice u njihovoj ekipi. Mike i Will traže način kako se obračunati s Mind Flayerom – novim negativcem, prijetnjom koja bi mogla uništiti Hawkins. Zapravo, Mike s Willovom majkom i bratom pokušava istjerati demona iz Willa. Eleven odlazi iz grada u potrazi za majkom i odgovorima o prošlosti. Dio je odgovora Eleven dobila te pronalazi još jednu od svoje vrste. Dustin i Lucas bore se za naklonost Max. Ona je novo lice u gradu i vrlo brzo postaje zanimljiva dječacima te postaje dio ekipe. Max, Dustin i Lucas moraju se obračunati s Demogorgon psima.Tri priče postaju jedna u finalu druge sezone kada se ekipa ponovo okuplja u (barem što se druge sezone tiče) završnom obračunu.

“Stranger Things” kombinacija je žanrova. Zaštitni znak serije su fantastika i horor, ima akcije i komedije ponešto i drame te trilerske napetosti. Jedna od epizoda druge sezone ima izuzetno snažan subverzivno-osvetnički podtekst. Autori serije vješto kombiniraju žanrove i niti jednog trenutka ne zaboravljaju, izostavljaju činjenicu da su glavni junaci klinci i tinejdžeri. Njihovi dani obilježeni je prvim ljubavima, prijateljstvom, radostima i tugom. Istina, odrastanje u Hawkinsu se događa u malo drugačijim okolnostima, ali autori ne zanemaruju dob glavnih junaka. Odnosi, interakcija između glavnih likova izvrsno funkcionira.

Uz spomenutu Max, novi, za radnju serije važni likovi, su Bob Newby i Murray Bauman. Bauman je novinar, istraživač pomalo i teoretičar zavjere. Uvjeren da su za mnoge stvari krivi Rusi (tko bi drugi, vrijeme je Hladnog rata) Bauman doznaje da postoji i unutarnji neprijatelj. Bob Newby simpatičan je, vječno nasmijan i strpljiv odabranik Wilove majke. Dobri čovjek Bob učinit će sve za Joyce i njene sinove. Simpatičan, jednostavan čovjek koji postaje junak.

Glumačku ekipu predvodi Millie Bobby Brown u ulozi Eleven. Millie posjeduje iznimnu glumačku snagu i karizmu bez koje je Eleven nemoguće zamisliti najvažniji lik serije. Eleven je autorima poslužila, između ostalog, kako bi izokrenuli priču o Jedijima i Sili – dok se obuka Jedija temelji na izbjegavanju i neutraliziranju bijesa i ljutnje (jer oni vode Tamnoj strani) Eleven upravo iz njih crpi svoju moć i snagu da se suprotstavi Zlu.
Klinci glumci su izvrsni kao i superheroj Sean Astin u ulozi Boba Newbyja.
Nova sezona potvrđuje da je “Stranger Things” jedna od najboljih recentnih televizijskih serija.. Druga sezona u potpunosti je ispunila velika očekivanja, nastavila priču, predstavila nove likove i ostavila dovoljno otvorenih pitanja. Odgovori se nestrpljivo očekuju u sezonama koje dolaze.

Goodtalking recenziju za prvu sezonu serije “Stranger Things” možete pročitati OVDJE

One Comment

  1. Lejla Burkic Reply

    Serija je odlicna, ali me zadnja epizoda nesto razocarala. Nije mi bio to kraj sezone koji sam ocekivala (ocito sam puno ocekivala :D). Nesto mi je na kraju falilo, ne znam ni ja tacno sta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)