Naslovnica Najbolje ocijenjeno STRANGER THINGS – SEZONA 2

STRANGER THINGS – SEZONA 2

1881
1

AUTORI SERIJE: Matt i Ross Duffer
GLAVNE ULOGE: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Caleb McLaughlin
TRAJANJE: 9 epizoda

“Mislio sam da se ovakve stvari događaju samo u stripovima i filmovima.” – Bob Newby, superheroj

Lakše je doći na vrh nego na njemu ostati – rečenica je koju možemo čuti i pročitati najčešće kada su sportski uspjesi u pitanju. Matt i Ross Duffer nisu sportaši, ali su autori televizijske serije “Stranger things” koja je prošle godine dotakla vrh. Godina je brzo prošla i stiglo je vrijeme izazova za braću Duffer i odgovor na pitanje mogu li (barem) ponoviti uspjeh prošlogodišnje uvodne sezone. Prva sezona ove Netflixove serije došla je tiho i ušla u legendu – najave su sugerirale povratak u osamdesete godine dvadesetoga stoljeća kroz mnogobrojne posvete filmu i glazbi tog vremena. Ubrzo nakon izlaska prve sezone, čudne stvari osvojile su publiku svih generacija i šefovi Netflixa shvatili su da imaju pravi serijski biser s ogromnim potencijalom. Autori su dobili zeleno svjetlo za još tri sezone. Očekivanja su podgrijavanja maštovitim, efektnim retro posterima i napetim trailerima nove sezone. Prigodno, uoči Noći vještica, izašla je druga sezona i može se reći da su braća Duffer odnosno “Stranger Things” ostali na vrhu; nova sezona u potpunosti je opravdala velika očekivanja te je u nekim detaljima nadmašila prošlogodišnju, prvu sezonu.

 

 

Prošlo je godina dana od događaja iz prve sezone – Hawkins, gradić u kojem se ništa ne događa i u kojem svi sve znaju naizgled se vratio u rutinsku svakodnevicu. No, posljedice se i dalje osjećaju – Eleven je zaštitu pronašla na neočekivanom mjestu, prijatelji ne mogu zaboraviti Barbarinu smrt dok Will ima vizije (“Zlo dolazi i želi sve ubiti”) koje liječnici pripisuju posttraumatskom sindromu. Noć vještica se bliži i Willove vizije postaju sve snažnije i intenzivnije te uskoro čitavoj ekipi postaje jasno da se nova, još strašnija opasnost nadvila nad stanovnike Hawkinsa…
Gledanje prve sezone bilo je poput povratka u prošlost – onaj osjećaj kada slažemo, spremamo stare stvari i pronađemo uspomene iz prošlosti. Tako je i s novom sezonom – svašta se može pronaći u devet epizoda. “Atari” i videoigre  “Dig i Dug” i “Dragon’s Lair” (autori su napravili i kratki izlet u devedesete; neke od scena podsjećaju na akcijski-horor serijal “Resident Evil”),  pjesme “Clasha”, “Queena” i “The Policea”,filmovi poput “Istjerivača đavla”, “Ghostbustersa”, “Poltergeista” i “Bliskih susreta treće vrste” te kasetofoni i ogromne JVC kamere samo su neki od detalja koji vjerno dočaravaju osamdesete. Izgled i način odijevanja glavnih likova (posebno se to odnosi na frizure) automobili i interijeri u kojima su snimljene nove epizode vjerno rekonstruiraju vrijeme u kojem se radnja događa (godina je 1984). Najviše je u novoj sezoni prisutan “Alien” serijal – od bundeva do scena u podzemnim tunelima gdje je opasnost sveprisutna autori serije nižu kadrove koji su inspirirani Alienom. No, korištenje Aliena nije samo posveta već je i detalj koji pokazuje snažniji iskorak serije prema horor žanru.

Radnja serije odvija se na nekoliko razina. Razlika u odnosu na prvu sezonu je razdvojenost glavnih, najmlađih protagonista i novo lice u njihovoj ekipi. Mike i Will traže način kako se obračunati s Mind Flayerom – novim negativcem, prijetnjom koja bi mogla uništiti Hawkins. Zapravo, Mike s Willovom majkom i bratom pokušava istjerati demona iz Willa. Eleven odlazi iz grada u potrazi za majkom i odgovorima o prošlosti. Dio je odgovora Eleven dobila te pronalazi još jednu od svoje vrste. Dustin i Lucas bore se za naklonost Max. Ona je novo lice u gradu i vrlo brzo postaje zanimljiva dječacima te postaje dio ekipe. Max, Dustin i Lucas moraju se obračunati s Demogorgon psima.Tri priče postaju jedna u finalu druge sezone kada se ekipa ponovo okuplja u (barem što se druge sezone tiče) završnom obračunu.
“Stranger Things” kombinacija je žanrova. Zaštitni znak serije su fantastika i horor, ima akcije i komedije ponešto i drame te trilerske napetosti. Jedna od epizoda druge sezone ima izuzetno snažan subverzivno-osvetnički podtekst. Autori serije vješto kombiniraju žanrove i niti jednog trenutka ne zaboravljaju, izostavljaju činjenicu da su glavni junaci klinci i tinejdžeri. Njihovi dani obilježeni je prvim ljubavima, prijateljstvom, radostima i tugom. Istina, odrastanje u Hawkinsu se događa u malo drugačijim okolnostima, ali autori ne zanemaruju dob glavnih junaka. Odnosi, interakcija između glavnih likova izvrsno funkcionira.

Uz spomenutu Max, novi, za radnju serije važni likovi, su Bob Newby i Murray Bauman. Bauman je novinar, istraživač pomalo i teoretičar zavjere. Uvjeren da su za mnoge stvari krivi Rusi (tko bi drugi, vrijeme je Hladnog rata) Bauman doznaje da postoji i unutarnji neprijatelj. Bob Newby simpatičan je, vječno nasmijan i strpljiv odabranik Wilove majke. Dobri čovjek Bob učinit će sve za Joyce i njene sinove. Simpatičan, jednostavan čovjek koji postaje junak.
Glumačku ekipu predvodi Millie Bobby Brown u ulozi Eleven. Millie posjeduje iznimnu glumačku snagu i karizmu bez koje je Eleven nemoguće zamisliti najvažniji lik serije. Eleven je autorima poslužila, između ostalog, kako bi izokrenuli priču o Jedijima i Sili – dok se obuka Jedija temelji na izbjegavanju i neutraliziranju bijesa i ljutnje (jer oni vode Tamnoj strani) Eleven upravo iz njih crpi svoju moć i snagu da se suprotstavi Zlu.
Klinci glumci su izvrsni kao i superheroj Sean Astin u ulozi Boba Newbyja.
Nova sezona potvrđuje da je “Stranger Things” jedna od najboljih recentnih televizijskih serija.. Druga sezona u potpunosti je ispunila velika očekivanja, nastavila priču, predstavila nove likove i ostavila dovoljno otvorenih pitanja. Odgovori se nestrpljivo očekuju u sezonama koje dolaze.

Goodtalking recenziju za prvu sezonu serije “Stranger Things” možete pročitati OVDJE

1 KOMENTAR

  1. Serija je odlicna, ali me zadnja epizoda nesto razocarala. Nije mi bio to kraj sezone koji sam ocekivala (ocito sam puno ocekivala :D). Nesto mi je na kraju falilo, ne znam ni ja tacno sta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime