NEAMERIČKE PREPORUKE: ČETVRTI DIO

I ovaj mjesec Goodtalking Vam donosi pet neameričkih filmskih preporuka. Ako niste svaki od filmova vrijedi pogledati, ako jeste mogu se pogledati i više puta.

 

1. GRIMIZNE RIJEKE (LES RIVIERES POURPRES) – 2000, Francuska

Kada se u malom i, do tada, spokojnom gradiću u podnožju francuskih Alpa dogodi izuzetno brutalno i okrutno ubojstvo onda lokalne policijske snage trebaju pomoć. Žrtva je student, član uglednog sveučilišta koje se nalazi u gradiću i istragu preuzima gradski dečko detektiv Niemans. Vrlo brzo nakon dolaska Niemans počinje surađivati s lokalnim policijski poručnikom Kerkiranom koji nedaleko od ubojstva istražuje sasvim drugačije, puno blaže kršenje zakona….
“Grimizne rijeke” triler je koji od prvog trenutka privlači pažnju gledatelja i gradi napetost bizarnim, nasilnim obračunom koji se dogodio u okruženju koje pojačava strah i napetost. Film je okupio vrhunsku ekipu – “Grimizne rijeke” ponovo spajaju redatelja Matthiua Kassovitza i Vincenta Cassela (prethodno su surađivali na izvrsnoj “Mržnji”). Dodatak je Leon Jean Reno. Napet i brutalan ugođajem idealan za gledanje u zimske dane.

 

2. LOV (JAGTEN) – 2012, Danska

Svatko normalan složit će se da su zlostavljanja pedofila jedan od najodvratnijih zločina koji se moraju najstrožije sankcionirati. No, što se dogodi kada mašta djeteta optuži odraslog čovjeka za upravo takav zločin? Pitanje je kojim se bavi filma danskog redatelja Tomasa Vinterberga. Optuženi je lokalni učitelj Lucas, otprije ranjen događajima iz privatnog života (bori se za skrbništvo sina). Ubrzo nakon svjedočenja djevojčice počinje lov na Lucasa.
“Lov” je iznimno kompleksan, intrigantan u dijelovima i provokativan filma koji preispituje nevinost dok se ne dokaže krivnja kao i mentalitet čopora koji je, ponekad, dio funkcioniranja ljudske vrste. Odlična uloga Madsa Mikkelsena također je razlog za gledanje filma.

Opširniju Goodtalking recenziju za “Lov” možete pročitati OVDJE

 

3. BOŽJI GRAD (CIDADE DE DEUS) – 2002, Brazil

Redatelji “Božjeg grada” Fernando Meirelles i Katia Lund vode nas na ulice Rio de Janeira. Priča prati život u siromašnom gradskom kvartu. Život koji je prikazan na nevjerojatno šokantan i, ako je vjerovati ekipi filma, realističan način. Većina likova su djeca, klinci koji su od najmlađih dana osuđeni na preživljavanje. Preživljavanje je doslovno – film je izuzetno nasilan, leševi se gomilaju. Žrtve i počinitelji su djeca – život na ulicama božjeg grada vrijedi malo, gotovo ništa. Film natopljen drogom i nasiljem nije za svačiji ukus no riječ je o izvrsno snimljenoj, nasilnoj i brutalno realnoj priči s brazilskih ulica.

 

4. KOMA DAN! (KKEUTKKAJI GANDA) – (2014, Južna Koreja)

Niti ovaj paket neameričkih preporuka neće proći bez Južne Koreje. Ovoga puta riječ je o “Koma danu” kombinaciji trilera i akcije začinjenoj crnim humorom. Naslov filma najbolje opisuje radnju – dan počinje kada detektiv Gun Su odlazi na majčinu sahranu. Na povratku detektiv nesretno ubija čovjeka. Tijelo sakriva, ali istraga je pokrenuta. Istragu preuzima njegov partner ….
“Koma Dan!” je napet, zabavan i duhovit koktel žanrova kojem je nemoguće odoljeti. Još jedan zanimljiv, možda ne toliko poznat, filmski projekt iz Južne Koreje koji vrijedi pogledati.

GOODTALKING recenziju za “Koma Dan” pročitajte OVDJE 

 

5. OMAR – (2013)

Film redatelja Hany Abu- Assada 2013. godine nominiran je za nagradu “Oscar” u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja. Film nas vodi u centar izraelsko-palestinskog sukoba. Omar je Palestinac, pekar po zanimanju. Nakon ubojstva izraelskog vojnika Omar je priveden i, nakon prijateljskog uvjeravanja pristaje raditi kao doušnik za izraelsku policiju. Trenutak kada pristaje na suradnju je točka s koje nema povratka…
Film prikazuje svu složenost sukoba i, zapravo, sugerira kako će teško, gotovo nemoguće doći do bilo kakvog smirivanja i(li) dogovora. Nasilje je prisutno u svakoj ulici, na svakom uglu – svakodnevno se događa i teško je preživjeti na Zapadnoj obali. Realističan, zahtjevan za gledanje “Omar” je, između ostalog, dokument vremena i prikaz sukoba kojem se kraj ne nazire.

GOODTALKING recenziju za “Omara” možete pročitati OVDJE

Prvi, drugi i treći dio GOODTALKING neameričkih preporuka možete pronaći OVDJE , OVDJE i OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)