THOR: RAGNAROK

REDATELJ: Taika Waititi
GLAVNE ULOGE: Chris Hemsworth, Tom Hidlleston, Cate Blanchett, Idris Elba, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins, Benedict Cumberbatch, Tessa Thompson
TRAJANJE. 130 minuta

Ragnarok (sudbina bogova) – bitka za kraj svijeta u Nordijskoj mitologiji (izvor: Wikipedia)

Bez obzira na vrlo dobre financijske rezultate dvojke (650 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima), treći je film Thor serijala dobio novog redatelja. “Thor: Svijet” tame patio je od pretjerivanja u korištenju specijalnih efekata; teško se bilo oteti dojmu da je CGI odnosno vizualno redatelju Alanu Tayloru bili važniji od radnje i likova. Serijal je, dakle, trebao svježu, ne samo, redateljsku krv. Novog su redatelja tražili čelnici “Disneya” i “Marvela no malo je tko očekivao da će izbor pasti na novozelandskog filmaša Taiku Waititija. U redu, Waititi je pokazao darovitost i originalnost – posljednjih je godina privukao pažnju ljubitelja filma vampirskom zafrkancijom “What we do in the Shadows” i pustolovnom komedijom “Lov na divljake” no teško je bilo očekivati da će u Hollywoodu debitirati sa superjunačkim projektom velikih očekivanja, teškim najmanje 180 milijuna dolara. Priča kaže da je Waititiju inspiracija za treći film iz Thor serijala bio Carpenter i njegova kultna “Velika gužva u Kineskoj četvrti” uz redateljevo priznanje da je ljubitelj Alejandra Jodorowskog i “Flash Gordona”. Traileri su potvrdili da, barem što vizualnosti tiče, “Thor: Ragnarok” ima nešto od Carpentera. Najave su sugerirale da bi treći film serijala mogao biti drugačiji koktel superjunačke akcije i humora. Upravo to se i dogodilo – Waititi je snimio najbolji Thor film do sada.

Nakon uvodnih minuta, obračuna sa Surtorom Thor dolazi u Asgard gdje pronalazi Lokija. Braća kreću u potragu za ocem – uz pomoć dr. Strangea oca pronalaze na Zemlji tek nekoliko trenutaka prije dolaska velike opasnosti. Odin ih upozorava da će se uskoro naći pred najvećim izazovom, prijetnjom Asgardu. Njeno ime je Hela, božica smrti. Prvi susret Hele i Thora potvrđuju Odinove riječi – Mjollnir moćno oružje i Thorov zaštitni znak božica je rastavila na komadiće. Hela kreće u pohod na Asgard, Thor je želi zaustaviti, ali je zapeo u Sakaru gdje je osuđen na borbu sa starim znancem…
“Thor: Ragnarok” drugačiji je od svih dosadašnjih Marvel superjunačkih filmova. Bez obzira što glavni protagonisti filma pripadaju svijetu Osvetnika, “Thor: Ragnarok” više podsjeća na “Čuvare galaksije”. Samo podsjeća jer Waititi je potpuno okrenuo pristup likovima i donio nove ideje, energiju Marvelovom superjunačkom svijetu.
“Thor. Ragnarok” prokleto je zabavan, humorom natopljen film. Niti jedan Marvelov film nema toliko količinu duhovitih trenutaka kao treći Thor. Humor nije uobičajan i očekivan za ovakvu vrstu filma. U redu, postoje superjunačka nadmudrivanja i podbadanja, ali film sadrži i histerične Hulk/ Thor izljeve bijesa i prepucavanja (u kojima protagonisti izgledaju poput male djece) i ismijavanje superjunačkog svijeta kao i Waititijevu ekscentričnu zafrkanciju (npr. kako bi se vratili u Asgard Thor, Valkira i Bruce Banner moraju proći kroz mjesto poznato pod imenom đavolji anus). Bez obzira o kakvoj vrsti humora je riječ i koji su likovi u kadru stvari izvrsno funkcioniraju. No, Waititi nije razigran samo kada su duhovitosti u pitanju.

Jednako kao i humorom “Thor: Ragnarok” nabijen je akcijom. Od uvodnih minuta do završnog obračuna u Asgardu (dijelovi filma koji su naglašeni, pojačani taktovima “Immigrant Songa” Led Zeppelina), nižu se akcijske scene – i ovdje je redatelj raznovrstan. Od jurnjave svemirskim letjelicama, preko  gladijatorskog obračuna Thora i Hulka do brutalnih Helinih obračuna sa stanovnicima Asgarda intezitet filma na visokoj je razini.
Raznobojan i maštovit “Thor: Ragnarok” je i vizualno uspio. Iako postoje trenuci kada CGI izmiče kontroli to su tek detalji koje ne treba previše secirati obzirom na izgled cjeline.
Uz sve navedeno redatelj nije zaboravio na radnju i likove. Fascinira lakoća kojom redatelj prelazi s duhovitog i zabavnog na ozbiljnije teme. Obzirom da većinu likova u filmu poznajemo pažnja nije posvećena karakterizaciji nego odnosu između likova. Interakcija između npr. Lokija i Thora te Thora i Hulka donosi likovima novu dimenziju.

 

Redatelj preispituje čitavu dosadašnju, gledatelju poznatu, Odinovu mitologiju. Thor je, obzirom na splet okolnosti, prisiljen odrasti i preuzeti odgovornost. Pronaći snagu u sebi, bez čekića, i preuzeti prijestolje. No, to nije jednostavna misija.
Veliki broj likova nije problem već bogatstvo filma – većina likova, bili poznati ili se prvi puta pojavljuju, u funkciji su filma i opravdali su pojavljivanje.
Čekajući Cate Blanchett dočekali smo Tessu Thompson – rečanica je koja najbolje opisuje glumačke interpretacije glavnih glumica. Neprepoznatljiva Cate Blanchett dojmljiva je u ulozi Hele no film je, barem što se tiče ženskih likova, ukrala Tessa Thompson (tv serija “Westworld”). Valkira je osvježenje za Marvelov filmski svijet – junakinja koja će u filmovima koji dolaze pokazati punu snagu. Zahvaljujući i Tessi Thompson
Ugodno iznenađenje filma je i Jeff Goldblum u ulozi ekscentričnog Velemajsora. Mark Ruffalo potvrđuje da je najbolji Hulk dok su ostali likovi na razini prethodnih filmova uz sve boljeg komičnog Chrisa Hemswortha.
“Thor: Ragnarok” najbolji je film Thor serijala. Prokleto zabavan, nabijen humorom i akcijom, vizualno raskošan Marvelovom svijetu superjunaka donosi nove ideje i energiju.

OCJENA: 7

 

One Comment

  1. Milan Kovačević Reply

    Ne mogu se sloziti sa ovako visokom ocenom. Humor u filmu je namenjen za desetogodisnjake. Na momente je izuzetno dosadan. Redovno idem u bioskop, i ne secam se kada sam zadnji put zaspao!!! za vreme proekcije. Troje od nas sest je zaspalo, da budem precizniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)