NEAMERIČKE PREPORUKE – TREĆI DIO

Novih pet preporuka za filmove snimljene izvan SAD-a je pred Vama. Kao i uvijek riječ je o filmovima različitih žanrova i godina proizvodnje. Krenimo….

1. SEDAM SAMURAJA (Shichinin no samurai, Japan – 1954)

Radnja filma vraća nas u 1587 godinu. Sedam ronina (samuraji bez gospodara) lutaju Japanom sve do trenutka kada ih stanovnici sela unajmljuju kao zaštitu od bande pljačkaša. Film velikog Akira Kurosawe vjerojatno je najpoznatiji i najgledaniji film izvan japanskih granica. Epska priča začinjena je nevjerojatno uvjerljivim, atraktivnim akcijskim scenama (podsjećam, godina je 1954) čiji vrhunac je maestralni obračun u blatu pod teškom kišom. “Sedam samuraja” film je o časti i hrabrosti, filmska lektira, koji i danas ima snažan utjecaj na filmaše i filmofile. Hollywood je posudio ideju Kurosawina filma i preselio radnju na Divlji zapad u uspjeloj priči o Sedam veličanstvenih.

2. ŽIVOT JE LIJEP (La vita e bella – 1997)

 

Talijanski dobitnik Oscara “Život je lijep” (najbolji glumac, strani filma i glazba uz još četiri nepotvrđene nominacije) priča je o obitelji Orefice čiji skladan i lijep život uništava početak Drugog svjetskog rata. Otac Guido, porijeklom Židov, i sin Joshua završavaju u koncentracijskom logoru. Kada Dora, supruga i majka, sama se prijavljuje u logor kako bi obitelj bila na okupu. Strahote koncentracijskih logora Guido pokušava okrenuti na igru i optimizam – sve kako bi Joshua preživio…
“Život je lijep” drugačiji je film o holokaustu. Iako su neki Benignijevu priču napadali zbog samodopadnosti autora i glavnog glumca kao i pretjeranog ublažavanja strahota koncentracijskih logora film je dirljiva istodobno i potresna priča o ocu koji u najmračnijim trenucima čovječanstva pokušava upaliti malo svjetla kako bi spasio sina. Bez obzira na prigovore i povremenu pretjeranu teatralnost Roberta Benignija, “Život je lijep” zaslužuje veliki palac gore. 


3. RAID 2: THE BERANDAL (2014)

Nakon što je preživio obračun u zgradi Jakarte, Rama je angažiran od tajne policije kako bi se ubacio u mafijašku organizaciju. Još jedan zahtjevan zadatak koji uključuje hapšenje i odlazak u zatvor…
Nakon uspjeha prvog filma Gareth Evans je, prema vlastitom scenariju režirao i dvojku. “Raid 2” dostojan je nastavak prvog filma – priča je kompleksnija, odigrava se na više lokacija. Produkcija je, očekivano, bogatija i to je redatelju omogućilo raskošnije i zanimljivije scenografije i akcijske scene. Radnja filma je ambicioznija od prvog filma. Posebna su atrakcija novi likovi od kojih svakako treba izdvojiti Hammer Girl i Bassebal Bat Mana. Brutalno, nasilno i žestoko, ali (ponovo) odlično.

Goodtalking recenziju za Raid 2: Berandal možete pročitati OVDJE

4. SKRIVENO (Cache, Francuska – 2005)

Scenarist i redatelj filma austrijski je filmaš Michael Haneke. Priča je to o paranoji, strahu i tajnama jedne obitelji. Obitelj je Laurent, Anne i Georges te njihov sin. Miran obiteljski život počinju nagrizati redovite, anonimne pošiljke videokazeta. Pošiljke postaju sve češće, nelagoda se pretvara u strah, strah u paranoju. Razlog zbog kojih kazete dolaze nalazi se u Georgovom djetinjstvu, skrivenoj tajni koja bi mogla postati kobna za obitelj….
“Skriveno” je film tjeskobne, neizvjesne i napete atmosfere – ne otkriva sve, neke stvari ostaju skrivene. Izvrsne uloge ostvarili su Daniel Auteil i Juliette Binoche dok je Haneke dobio nagradu za režiju na filmskom festivalu u Cannesu.

5. POTPUNI STRANCE (Perfetti Sconosciuti, Italija, 2016)

Jeste li spremni sadržaj mobitela podijeliti s bliskim osobama? Pročitati javno svaki sms, Facebook i mail poruku? Navedena pitanja postavlja talijanski redatelj Paolo Genovese u filmu “Potpuni stranci”. Radnja film događa se u jednoj večeri, sedmero prijatelja druži se, prepričava i ogovara. U jednom trenutku netko predloži igru – svaka poruka koja stigne na mobitele mora se javno pročitati. Igra počinje nebitnim, benignim porukama no kako večer odmiče stvari postaju sve ozbiljnije…
Snimiti zanimljiv i intrigantan film čija se čitava radnja (uz iznimku nekoliko uvodnih minuta i završetka) događa u jednom stanu nije jednostavan posao. No Genovese je uspio i gledatelja je suočio s nizom pitanja. Kako bi se sami ponašali u situaciji u kojoj su se našli glavni protagonisti filma? Lijep laž ili surova istina? Odgovori su prepušteni gledatelju – “Potpuni stranci” je film o kojem se razmišlja dugo nakon gledanja

Opširniju GOODTALKING recenziju za “Potpune strance” možete pročitati OVDJE

Prvi dio GOODTALKING neameričkih preporuka možete pročitati OVDJE

Drugi dio GOODTALKING neameričkih preporuka možete pročitati OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)