Naslovnica Filmovi OTMICA

OTMICA

1323
0
Photo: Peter Iovino

REDATELJ: Luis Prieto
GLAVNE ULOGE: Halle Berry, Sage Corea, Lew Temple, Chris McGinn
TRAJANJE: 95 minuta
NAZIV ORIGINALA: Kidnap

“Oteo si krivo dijete.” – Karla Dyson

Čudna je sudbina “Otmice”, novog filma redatelja Luisa Prieta s Halle Berry u glavnoj ulozi. Zapravo “Otmica” je novi film samo po datumu kino premijer. Snimanje filma završeno je krajem 2014. godine no zbog financijskih problema premijera je odgađana pet puta. Sve do prije mjesec dana kada je “Otmica” konačno krenula u redovitu distribuciju. Ako uzmemo u obzir probleme film je ostvario pristojnu zaradu u američkim kinima (više od 30 milijuna dolara, budžet 20 milijuna).
Uvodne minute filma upoznaju nas s Karlom Dyson. Karla je konobarica, razvedena (ili pred razvodom, teško je odrediti) i živi za šestogodišnjeg sina Frankieja. Karlin život nije jednostavan – naporan posao dodatno otežavaju naporni gosti. Bivši, bogati muž želi joj oduzeti dijete (pronašao je novu ljubav koja je, vjerovali ili ne, pedijatrica), ali pravi problemi tek počinju. Nakon završenog radnog dana odlazi u park kako bi provela dan s Frankiejem. Ubrzo nakon dolaska dječak je otet i Karla kreće u potjeru za otmičarima.

Glavna ideja filma je stvaranje snažnog ženskog, majčinskog lika. Prikazati moć majčinske ljubavi koja ne poznaje granice. Ljubavi iz koje se, u najtežim trenucima, nastaje hrabrost. Materijal odnosno motiv za zanimljiv film. Majčinska ljubav često ruši sve barijere, žrtva koje su majke spremne podnijeti za dijete bezgranična je i nesebična. Međutim, film je potonuo u scenarističkoj praznini i nevjerojatnoj količini besmislica i nelogičnosti koje se mogu pronaći tijekom gledanja “Otmice”.
“Otmica” je podijeljena na tri dijela. Prvi je kratak uvod u priču, drugi (najduži) je beskrajno neuzbudljiva jurnjava američkim cestama i treći u kojem se događa rasplet iza kojeg ostaju mnogi upitnici. Središnji, minutama najduži, dio priče razotkriva sve mane filma. Sulude jurnjave automobilima (ponekad “Otmica” izgleda kao promotivan film za popularizaciju i(li) prodaju zračnih jastuka) ne mogu sakriti činjenicu da je i devedeset minuta  previše za priču koju “Otmica” nudi. Priča je mogla, zapravo morala biti završena nakon pola sata, najviše 45 minuta. S obzirom na to da nije, redatelj radnju pokušava zakrpati odnosno produžiti nevjerojatnim postupcima protagonista filma. Primjera ima mnogo, previše – npr. nakon jednog u nizu sudara Karla Dyson ostaje zaključana u automobilu – prilazi jedan od negativaca željan likvidirati glavnu junakinju, puca i promašuje. Nakon ponovnog punjenja (sada je stigao do njenog automobila) više ne želi pucati nego razbija staklo (vjerojatno da bi krhotine smrtno ozlijedile požrtvovnu majku). Ovo je jedan od primjera koje radnju filma čine potpuno besmislenom. Jednako kao i obrat sa susjedom u finalu filma.

Glavni negativci i nakon gledanja filma ostaju u magli. Zapravo izvrsno se uklapaju u ostatak radnje – iako izgledaju i ponašaju se kao psihički nestabilni divljaci (bijelo smeće također je asocijacija kada vidimo otmičare), oni su ni manje ni više dio međunarodnog lanca trgovaca djecom koji podružnice ima u New Yorku, Parizu. Oteto dijete vrijedi 100 000 dolara, ali to otmičare ne sprečava da gledaju tv program na uređaju proizvedenom u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća. Vjerojatno ne žele postati sumnjivi susjedima. Ma ne, susjedi ionako nisu važni – oni su (kao i svi, ali ne znamo koji svi) uključeni u otmice.
Halle Berry se uklopila u sivilo filma, ali to nije samo njena zasluga. Većina problema za glavni lik ionako leži u priči filma. Zanimljivo je kako veza sa Svevišnjim pomaže očajnoj majci da pronađe put kojim će spasiti vlastito dijete.
Premijeru “Otmice” čekalo se od 2014 godine. Zbog financijskih problema premijera je odgođena nekoliko puta i film je tek prije mjesec dana krenuo u distribuciju. Bolje bi bilo da je zaobišao kino dvorane – malo je filmova koji sadrže toliko besmislica i praznina u devedeset minuta koliko je trajanje “Otmice”.

OCJENA: 3

Prethodni članakNARCOS – SEZONA 3
Sljedeći članakPET SERIJA ZA JESEN 2017
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime