NEAMERIČKE PREPORUKE – DRUGI DIO

Pred Vama je drugi dio neameričkih filmskih preporuka. Pet filmova, žanrovski različitih – svi vrijedni Vaše pažnje, gledanja. Idemo redom…

1. RACIJA: ISKUPLJENJE (SERBUAN MAUT), Indonezija – (2011), Akcija

 

Ako pitate pisca ovih redaka “Racija: Iskupljenje” jedan je od najboljih akcijskih filmova otkada je sedme umjetnosti. Velški redatelj Gareth Evans (na privremenom radu u Indoneziji) snimio je ovaj akcijski biser za nešto više od milijun dolara (točnije 1.1 milijun) i raspametio ljubitelje akcije diljem svijeta (kritičari su također, većinom, naklonjeni “Raciji”). Glavni lik film je Rama (sjajni Iko Uwais), specijalac jedan od dvadesetorice koji kreću u privođenje opasnog kriminalca. Kriminalac živi u zgradi smještenoj u mračnom kvartu Jakarte. Zgrada ima 30 katova, stanove je boss iznajmio galeriji kriminalaca te je čitava zgrada poput Big Brothera – kamere su na svakom koraku, gazda sve kontrolira. Spletom okolnosti, specijalci ostaju zatočeni u zgradi – ostaju bez podrške i postaju lovina. Rama i kolege kreću u neravnopravnu borbu svjesni da ih jedino smrt veliko gazde može spasiti.
Mjesto radnje i zatvoreni prostor ne ograničavaju Evansa – briljantim radom kamere te izvrsnim koreografijama redatelj donosi rijetko viđeni akcijski spektakl. Cjelina je nabijena adrenalinom, intenzitet filma je na nevjerojatno visokoj razini. Akcije ne prestaj čitavim trajanjem – uz pucnjavu i lomljenje kosti Evans je uspio ispričati priču o korupciji i izdaji. Film za ljubitelje akcije, ali i sve one koji su akcijske filmove prestali gledati zato jer su postali monotoni i predvidljivi.

2. IDI I SMOTRI (1985) – ratni

Idi i Smotri jedan je od najboljih istodobno i najpotresnijih ratnih filmova ikada snimljenih. Radnja filma vraća nas u Bjelorusiju. Godina je 1943, njemačka vojska napreduje na istočnom frotnu. Dječak Fljorja pronalazi pušku i odlazi u šumu – pridružiti se lokalnim partizanima koji iako slabo naoružani i opremljeni pružaju otpor nacistima. Ubrzo nakon dolaska u partizane dječak proživljave ratne strahote koje je riječima teško opisati…
Kada se žanrovski određuje “Idi i smotri” uz ratni film često se koristi i psihološki horor. Film to doista i jest. Prikazi ratnih užasa i nacističkog divljanja realističan je i težak za gledanje. Redatelj Klimov ne glorificira rat niti kalkulira s prikazom ratnih stradanja već je izravan i jasan – ratna su vremena dani stradanja, fizičkog i psihičkog, svaki trenutak sukoba i ubijanja (posebno kada su u pitanju civili) ostavlja tragove na duši. Prikaz propadanja dječaka/partizana u samo nekoliko dana najbolje to potvrđuje. Izvrsnu je ulogu ostvario Aleksej Kravčenko tada četrnaestogodišnji dječak koji nastupa u filmu kojeg, obzirom na sadržaj, ne bi smio gledati. Potresan i brutalan, “Idi i smotri” je film kojeg nije lako gledati, ali ga se ne smije propustiti.

3. KLAN (EL CLAN) – 2015, Argentina

 

“Klan” je argentinski film redatelja Pabla Trapera. Priča fima prikazuje naizgled običnu, uglednu obitelj Puccio. Samo naizgled – riječ je o zajednici koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća otela i likvidirala veći broj članova bogatih argentinskih obitelji.
Uz otmice, redatelj je prikazao odnose unutar obitelji. Dobro je pogođen i duh osamdesetih odnosno previranja unutar argentinskog društva. Nestabilnost koja je bila dobra za posao Puccijevih.

GOODTALKING recenziju za Klan možete pročitati OVDJE

4. TRČI, LOLA, TRČI! (LOLA RENNT) – 1998, Njemačka

 

Lola živi u Berlinu. Njen dečko je sitni kriminalac koji se našao u problemima – u podzemnoj je željeznici izgubio 100 000 njemačkih maraka. Novac pripada lokalnom kriminalnom šefu s kojim Manni ima sastanak za 20 minuta. Ukoliko ne donese novac vjerojatno je pokojni. Posljednja nada za Mannija je Lola koja istrčava iz stana i pokušava riješiti kriznu situaciju.
“Trči, Lola, trči” dinamičan je i maštovito režiran film. Redatelj i scenarist Tom Tykver (kasnije režirao “Atlas oblaka” i “Parfem: Povijest jednog ubojice”) udahnuo je filmu snažnu energiju koristeći različite kuteve kamere, služeći se animacijom i frenetičnim techno soundtrackom. Franka Potente izvrsna je u glavnoj ulozi – “Trči, Lola, trči” ključan je film za glumičinu karijeru, danas poznatu i po ulogama u “Boureneovom identitetu”.

5. NEDODIRLJIVI (INTOUCHABLES) – 2011, Francuska

 

Malo je filmova u posljednje vrijeme koji su toliko dodirnuli veliki broj ljubitelja filma kao što je francuska drama/komedija “Nedodirljivi”. Priča o prijateljstvu francuskog milijunaša Phillipa i buntovnog, nestrpljivog i teškim životnim prilikama iscrpljenog  Drissa jedna je od najemotivnijih filmskih priča 21 stoljeća. Driss i Phillipe upoznali su se slučajno i zauvijek ostali prijatelji. Film je temeljen na istinitoj priči. Uskoro ćemo imati prilike gledati i američki remake (glavne uloge Bryan Cranston, Kevin Hart i Nicole Kidman) no francuski “Nedodirljivi” i dalje će ostati nedodirljivi.


GOODTALKING recenziju za NEDODIRLJIVE možete pročitati OVDJE

Prvi dio GOODTALKING neameričkih preporuka možete pronaći OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)