REDATELJ: Doug Liman
GLAVNE ULOGE: Tom Cruise, Sarah Wright, Domhnall Gleeson
TRAJANJE: 115 minuta

 

Iako je nedavno proslavio 55 rođendan Tom Cruise nema namjeru usporiti – prije nekoliko tjedana glumac je ozlijeđen na snimanju šestog filma serijala “Nemoguća misija”. Cruise je platio cijenu profesionalnosti – glumac, poznat kao jedan od najvećih holivudskih profesionalaca većinu akcijskih scena izvodi sam. Upravo jedna takva akrobacija koštala je Cruise ozljede i odgode snimanja. Premijera “Nemoguće misije 6” neizvjesna je no dok čekamo novi slučaj Ethana Hunta Cruise je ove godine isporučio dva filma – prvi je promašeno uskrsnuće mumije dok je drugi povratak Cruisea u formu. Riječ je o filmu temeljenom na nevjerojatnoj istinitoj priči.

Najave filma izgledale su da je riječ o deja vu radnji – uspon i pad slučajnog suradnika narko kartela. Istina, film se bavi usponom i padom Barryja Seala no priča je znatno kompleksnija i intrigantnija od očekivanja koje kod gledatelja ostavljaju najave i traileri. Seal je vrhunski pilot, zaposlenik u putničkoj avionskoj kompaniji. Njegova svakodnevica, bez obzira na putovanja, rutinska je i bez velikih iznenađenja. Često izbivanje iz kuća zbog letova i povratak lijepoj gospođi Seal. Manjak novca pilot nadoknađuje sitnim krijumčarenjem. Sealove pilotske vještine nisu promakle Montyju Schaferu koji Sealu ponudi bolje plaćen posao i mogućnost da koristi jedan od najmodernijih aviona tog vremena. Seal pristaje i njegov novi poslodavac postaje Središnja obavještajna agencija poznatija pod skraćenicom CIA.

“American Made” druga je suradnja redatelja Douga Limana i Cruisea (prva je “Na rubu budućnosti” vrlo dobra ponavljajuća znanstveno fantastična akcija – za godinu, dvije gledat ćemo i treću Liman/Cruise suradnju nazvanu “Luna Park”). Nakon “Mumije” i drugog “Jack Reachera”, Cruiseu je trebao film koji će pokazati da su navedeni filmovi tek prolazna slabost. Vratiti povjerenje publike glumcu je važno i zbog filmova koji dolaze – uz spomenutu šestu “Nemoguću misiju” za nešto manje od dvije godine gledat ćemo i nastavak jednog od ključnih filmova u karijeri Toma Cruise. Riječ je o nastavku Top Guna.

Upravo to je Cruise i dobio – dinamičan, stilski odmjeren i znalački režiran film u kojem je Cruise uvjerljivo interpretirao čovjeka nevjerojatne životne priče. Redatelj je Sealovu biografiju ispričao kombinirajući privatno i poslovno. Obiteljska priča glavnog (anti)junaka važna je i za njegove poslovne vratolomije – većina Sealovih postupaka motivirana je brigom za obitelj. U redu, ponešto su za poslovne odluke krivi ego i želja za životnom promjenom. Tu je i neutaživa glad za novcem no iza većine odluka skriva se motivacija za boljim obiteljskim životom.

Film izvrsno prikazuje vrijeme i okolnosti u kojima je živio Barry Seal. Nije to tek površna, sadržajem siromašna priča koja se bavi samo glavnim protagonistom već Liman daje opširniji prikaz vremena. Barryjeva karijera počinje krajem sedamdesetih i traje u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Vrijeme kada su američki predsjednici biti Carter i glumac Ronald Reagan. Jedan od glavnih interesa američke vanjske politike je Južna Amerika posebno Nikaragva i pomaganje kontrašima u borbi protiv tamošnje vlasti. U fokusu je i Panama odnosno Noriega te kartel iz Medellina u kojem je glavna zvijezda Pablo Escobara. Dodajte i američku Vladu te obavještajnu agenciju i otkrit ćete nevjerojatno priču Barrya Seala. Da, Seal je bio zaposlenik i(li) poslovni partner pobunjenika iz Nikaragve (njima je sagradio i kamp za obuku), Escobara, CIA-e i Noriege. Pilot je potpisao ugovor ne s jednim nego s nekoliko vragova. 

Film jasno i bez kalkuliranja prikazuje dvoličnost američke vanjske politike te uplitanje u unutarnje stvari drugih država. Zaštitni znak beskrupulozne američke politike te koruptivne i prevrtljive tamošnje birokracije je ljigavi Monty Schafer (vrlo dobro izdanje Domhnalla Gleesona). Seal je lik kojeg je Schafer odnosno sustav iskoristio do krajnjih granica da bi ga se u trenu odrekao.  Odricanje je zapravo značilo tragične posljedice.
“American Made” s puno cinizma i crnog humora. Redateljski ležerniji pristup ne znači neozbiljnost i banaliziranje teme kojima se film bavi – upravo suprotno, cinizam još snažnije razotkriva odnose koji se događaju na višim razinama.

Nevjerojatna životna priča Barryja Seala dugo je vremena tražila vlastiti film. Pronašla ga je 2017 godine zahvaljujući redatelju Dougu Limanu i Tomu Cruiseu. Biografska priča o pilotu koji je istovremeno radio za Escobara, CIA-u, kontraše u Nikaragvi i generala Noriegu režirana je sa stilom i stavom. Priča sadrži dozu cinizma i crnog humora no nakon pogledanog filma previše razloga za smijeh baš i nema.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)