KULA TMINE

REDATELJ: Nikolaj Arcel
GLAVNE ULOGE: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Jackie Earl Haley
TRAJANJE: 95 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Dark Tower 

 

“Smrt uvijek pobjeđuje.” – Čovjek u crnom

 

Jake je klinac kojeg nitko ne razumije. Nitko mu ne vjeruje. Živi s majkom u New Yorku (gradska su svakodnevica potresi – ne razorni, ali dovoljni za brigu i crne misli) i često ima vizije. U njima se najčešće pojavljuju Čovjek u crnom i Revolveraš. Suparnici, protivnici – jedan na strani zla, drugi posljednji od svoje vrste, na strani dobra, ali razočaran u vlastitu sudbinu. Traži osvetu. Jake svoje vizije prenosi na papir, crta sjećanja na tajanstveni svijet i likove koji ga posjećuju. Za prijatelje i obitelj Jake je čudak, dječak izmišlja stvari zbog proživljene traume. Čak i majka ne vjeruje sinu – donosi tešku odluka da sina pošalje na vikend promatranje. Psihijatra je ionako već angažirala. Jake bježi i dokazuje kako su njegove vizije stvarne – Čovjek u crnom i Revolveraš postoje dok je dječak ključna figura u borbi dobra i zla…

U nešto manje od mjesec dana u kino dvorane stižu dva filma temeljena na pričama Stepena Kinga. Ne bilo kojim pričama – početkom rujna čeka nas “Ono” filmska ekranizacija književnog predloška koji je mnogima promijenio percepciju i doživljaj klauna. Prije toga, od ovoga tjedan u kinima možemo pogledati ekranizaciju prvog nastavka jednog od najpoznatijih i najpopularnijih Kingovih romana. “Kula tmine” serijal je od osam knjiga o borbi dobra i zla koju simboliziraju Čovjek u crnom i Revolveraš. Računica je jasna – dobar posao kod ekranizacije prve knjige značio bi uvod u serijal odnosno snimanje nastavaka. Uloge Revolveraša i Čovjeka u crnom pripale su Idrisu Elbi i Matthewu McConaugheyu (McConaughey se spominje kao jedan od glavnih likova u skorašnjoj ekranizaciji još jedne Kingove borbe dobra i zla poznate pod imenom “Stav”). Potencijal “Kule tmine” ogroman je i za veliki broj piščevih obožavatelja riječ je o filmu koji se čeka godinama. Desetljećima.
King je, prama vlastitom priznanju, “Kulu tmine” napisao pod snažnim utjecajem “Gospodara prstenova” i spaghetti vesterna (prva knjiga objavljena je 1978 godine). U filmu se mogu prepoznati još poneki detalji koji podsjećaju na popularne filmove toga doba (npr. “Teksaški masakr motornom pilom”). Sve je to King (uz pomoć različitih opijata) izmiksao, dodao mašte i vlastitih vizija i stvorio zanimljiv serijal. Serijal koji filmski nije počeo na vrhunskoj razini.

Jedan od najvećih problema filma je nesposobnost danskog redatelja Nikolaja Arcela (“Kraljevska afera”) da priči filma udahne epsku dimenziju. Sukob Revolveraša i Čovjeka u crnom epski je obračun dobra i zla (koji traje i ranije od trenutka kada upoznajemo likove), Kula tmine simbol je ravnoteže između svjetova. Na papiru sukob je veći od života no gledatelj baš i nema takav dojam. Radnja filma većim je dijelom ravna crta neuzbudljiva i lišena napetosti. Odnosi između likova prilično su sterilni – iako imaju podlogu za velike stvari (bilo da se radi o vezi između Rolanda i Waltera ili njihovoj povezanosti s Jakeom – Roland i Walter imena Revolveraša i Čovjeka u crnom) interakcija između glavnih protagonista tek je rutinsko odrađivanje posla bez ambicije da se priča podigne na epsku razinu. Tijekom gledanja teško se oteti dojmu da se radnja odigrava prebrzo, redatelj ne razlikuje odnosno ne ističe bitne od nebitnih detalja te je cjelina, većim dijelom, ravna crta – površna i mlaka. Često se tijekom gledanja osjeća da filmu nedostaje emocija, ali i poneki važan detalj priče koji bi gledatelju približio likove i objasnio priču.
Problemi radnje odnosno priče filma ujedno su i problemi likova – neiskorišteni potencijal i površnost vidljiva je kod karakterizacije likova. Jake i Roland imaju snažnu povezanost kroz sudbine njihovih očeva, ali njihov je odnos pomalo slabašan. Jednako kao i neprijateljstvo Rolanda i Waltera koje nikako nije na razini dvojca o kojem ovisi sudbina svjetova. Da, nedorečenost i površnost glavni su problemi “Kule tmine”.

Od većine američkih kritičara “Kula tmine” izuzetno je loše ocijenjena. Pojedine ocjene toliko su slabe kao da je riječ potpuno promašenom B-filmu snimljenom prije dvadesetak godina čija bi videokaseta skupljala prašinu na policama videoteke. No, uz sve probleme i mane, “Kula tmine” ipak nije toliko promašen projekt. Glavni, ne i jedini, razlog gledljivosti filma je glumačka ekipa predvođena Idrisom Elbom kojem kaubojski imidž izvrsno pristaje. Matthew McConaughey nešto je rezerviraniji u ulozi lica zla dok je Tom Taylor uvjerljiv u ulozi Jakea.

Ekranizacija jednog od najvažnijih i najpopularnijih romana Stephena Kinga pati od površnosti, nedorečenosti i nedostatka emocija kojima bi gledatelja povezao s likovima. Bez obzira na sve mane film nije potpuni promašaj – Idris Elba kao Revolveraš izgleda spektakularno. Ljubitelji filma neopterećeni književnim predloškom mogli bi uživati u otkrivanju Revolveraša i Čovjeka u crnom. Istina, početak dugoočekivanog serijala skroman je i ostavlja previše otvorenih pitanja no možda nam nastavci ponude snažniji filmski doživljaj.

OCJENA: 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)