AUTORI SERIJE: Sam Catlin, Seth Rogen, Evan Goldberg
GLAVNE ULOGE: Dominic Cooper, Ruth Negga, Joseph Gilgun, Ian Colletti, Graham McTavish, Jackie Earle Haley
TRAJANJE: 1 sezona, 10 epizoda

 

Posljednjih je godina, znamo svi, televizijski serijski program kvantitativno, ali i kvalitetom eksplodirao. Gotovo svaki mjesec pojavi se neka nova zanimljiva serija ili kreće sezona već poznatih, gledanih projekata. Autori imaju kreativnu slobodu, ne moraju zadovoljavati cenzorske zahtjeve i rezultati nisu izostali – mnoge serije koje postižu veliku gledanost subverzivne su i(li) nabijene nasiljem i seksom. Nedavno se pojavila televizijska serija koja je i za recentne televizijske standarde otkačenija, krvavija ili jednostavno drugačija (neki će reći i luđa). Riječ je o “Propovjedniku”.

Prije rečenica o sadržaju i dojmu koje je “Propovjednik” ostavio na autora ovih redaka napomena da strip prema kojem je serija snimljena čitao nisam. Recenzija je pisana samo na osnovu prve sezone televizijske serije, bez usporedba i saznanja o stripu. O čemu je, dakle, riječ u “Propovjedniku” ?

Radnja serije vodi nas u gradić imenom Annville smještenim u Texasu. Mjesto je to u kojem propovijeda Jesse Custer. Custer je umoran od života i prošlosti i sprema se na odlazak iz Annvillea. No, propovjednik neće otići – Genesis, stvorenje nastalo greškom, križanac između anđela i demona zaposjelo je Custera. Custer dobiva moć kontrole nad ljudima. Sve što izgovori mora se ostvariti. Suočen s novim, nadnaravnim sposobnostima Custer odluči ostati u Annvilleu kako bi pomogao mještanima, ali i pronašao glavnog i odgovornog – Boga koji je, čini se, odsutan….

Ako Vam se prethodne rečenice koje su tek uvod u radnju čine neobične pomalo i bizarne u pravu ste. Koliko je “Propovjednik” drugačija serija svjedoči i posebna galerija likova – uz spomenutog Custera u seriji možemo vidjeti i više od stotinu godina starog vampira irskih korijena koji više (ili barem jednako) uživa u alkoholu i krvi, grješnog sina gradskog šerifa čije lice nakon neuspjelog samoubojstva izgleda kao…Ma vidjet ćete i sami. Tu je i ubojica iz pakla, lovci na Genesis koji imaju direktnu telefonsku liniju s nebesima i Tulip O’ Hare bivša Custerova ljubav koja ga pod svaku cijenu želi vratiti na stari, krivi životni put. Ovo su najvažniji, ne i svi, protagonisti serije koji svjedoče kakva se živopisna ekipa skupila u Annvilleu.

“Propovjednik” je serija prepuna iznimno brutalnih, krvavih scena. Obračuni koji se događaju, često i ponavljaju, tijekom prve sezone natopljeni su krvlju, slomljenim i odrezanim udovima. Gledatelj je suočen sa scenama kakve se mogu vidjeti u horor filmovima. Kako je “Propovjednik” pomaknut projekt tako su i scene nasilja često ispunjene crnim humorom. Da, “Propovjednik” ima i duhovitih minuta poput vijesti o bizarnoj smrti Toma Cruisea. U tim, humorističnim, dijelovima serije najveći posao odradio je vampir Cassidy odnosno Joseph Gilgun.
Autori su ugradili brojne posvete u seriju. Spominju se Jediji, Jason Bourne, “Pulp fiction”, John Wayne… Najviše se spominju braća Coen i “Veliki Lebowski”. Ništa čudno – “Propovjednik” likovima i lokacijama podsjeća na neke Coenove filmove.

Kada se zagrebe ispod neobičnog, ali histerično zabavnog spoja neobične priče, humora i nasilja pred gledateljem je priča o traženju vjere, Boga, identiteta i smisla postojanja. Ispričana na, do sada, neviđen način. Serija je i kritika modernog, prvenstveno, američkog društva, prikazuje moralnu krizu suvremenog čovjeka te se bavi i religijskim pitanjima . Direktno i bez okolišanja –  pitanje koje se nameće čitavim trajanjem prve sezone je (postavlja ga i glavni protagonist) “Gdje je Bog i zašto dopušta toliko zla koje se događa u današnjem društvu?”  Uz sve navedeno autori su se pozabavili i najgorim oblikom kapitalizma – monstrumom koji gazi i proždire sve pred sobom. “Propovjednik” pred gledatelja postavlja mnoga pitanja – odgovore ionako nije odgovorna televizijska serija.

Najveća mana serije je neujednačenost cjeline. Prvih pet epizoda (pola sezone) izvrsno otvaraju priču, upoznaju nas s likovima te sadrže napetost i drže tenziju. Drugi dio sezone nešto je slabiji, dijelovi epizoda rutinski su odrađene i tek su odrađivanje posla kako bi bilo dovoljno minuta za željenih deset epizoda sezone. No, to svakako nije razlog za izbjegavanje gledanja “Propovjednika”.

Odabir glumaca vrhunski je određen. Dominic Cooper izvrsno se snašao u naslovnoj ulozi. Podjednako uvjerljiv u nemoći i nadmoći Cooper vrlo dobro interpretira kompleksan lik Jesseja Custera. Joseph Gilgun u ulozi vampira više je duhovit, manje krvoločan dok je Ruth Negga (lik s kojim ljubitelji stripa imaju najviše problema) snažno odglumila Tulip O’Hare. Glumica koja je u “Lovingu” ulogu iznijela izrazima lica odnosno gestikulacijama u “Propovjedniku” pokazuje da je uvjerljiva i kada progovori i krene u akciju. Nisu ovo jedine vrlo dobre glumačke izvedbe – no ovo su likovi koji nose seriju.
Neke gledatelje “Propovjednik” bi mogao šokirati. Neke će naljutiti, neke zabaviti. Jedno je sigurno – riječ je o seriji koja nikoga neće ostaviti ravnodušnog. To je jedan, ali ne i jedini razlog za gledanje serije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)