REDATELJ: John Madden
GLAVNE ULOGE:Jessica Chastain, Sam Waterston, Mark Strong, Gugu Mbatha-Raw, John Lithgow
TRAJANJE: 132 minute

“Javno mnijenje je precijenjeno.”

 

Petnaest je godina prošlo od najboljeg i najozbiljnijeg projekta u filmografiji Michaela Moorea. Potaknut masakrom u srednjoj školi Columbine u kojem su dvojica učenika vatrenim oružjem usmrtili 12 kolega i jednog učitelja (u napadu je ranjen 21 učenik), Moore je snimio dokumentarni film u kojem je Amerikance suočio s nevjerojatnom lakoćom nabave vatrenog oružja. “Bowling for Columbine” prikazao je i nevjerojatne podatke o količini vatrenog oružja u kućanstvima države u kojoj se na neke liječničke preglede čeka mjesecima, ali vatreno se oružje može nabaviti za 15 minuta. Posjedovanje oružja duboko je ukorijenjeno u američkom društvu (drugi amandman Ustava štiti pravo građana na posjedovanje oružja) no posljednjih je desetljeća olakšana nabava (jedan od uzroka niza masovnih ubojstava poput onih u Columbineu) odnosno pristupačnost vatrenog oružja postala tema mnogih društveno-političkih rasprava. Petnaestak godina nakon Michaela Moore snimljen je igrani film koji se izvrsno nadovezuje na Mooreov dokumentarac. Riječ je o novom projektu Johna Maddena redatelja filmova “Zaljubljeni Shakespeare”, “Dug” i “Marigold Hotel”.

Upoznajte Elisabeth Sloane. Miss Sloane sistematična je, nemilosrdna, hladna i prokleto uspješna lobistica. Kako bi ostvarila ciljeve klijenta Sloane je spremna na sve – često pleše na rubu zakona, ponekad i prelazi granicu. Važna je pobjeda, a Sloane pobjeđuje. Novi klijent predstavlja političku opciju koja baš i ne stoji najbolje s glasovima žena. Kako bi popravio rejting došao je do briljantne ideje – iskoristiti oružje kao sredstvo ravnopravnosti žena u društvu. Prikazati majke kako oružjem brane vlastitu djecu. S obzirom da je političar i predstavnik proizvođača oružja za realizaciju ideje potrebne su usluge Elisabeth Sloane odnosno tvrtke u kojoj je lobistica zaposlena. Sloane ismijava ideju, ali pristaje pogledati statistike. Istovremeno za njene usluge zainteresirana je i tvrtka koja ima potpuno suprotne ambicije – žele uvesti stroži zakon o nabavi i nošenju oružja. Rodolfo Schmidt glavni je igrač tvrtke i miss Sloane dobiva ponudu koju ne želi odbiti….

Radnja filma vodi nas u Washington D.C. centar političke moći, mjesto na kojem se kreira službena politika, donose zakoni. Centar moći premrežen  je političkim i ekonomskim interesima koje zastupaju lobisti. Oni često odrađuju prljave poslove za politiku, ali sustav je takav – zakon ponude i potražnje. U redateljevom fokusu je problem oružja na američkim ulicama i u domovima Amerikanaca. Madden je mudar redatelj koji ne zauzima stranu već pokazuje svu kompleksnost problema. Posjedovanje oružja odnosno izdavanje dozvola vječno je pitanje američkog društva za kojeg jednostranog odgovora zapravo i nema. Ustav SAD-a štiti pravo na posjedovanje oružja (drugi amandman glavni je adut proizvođača oružja) dok s druge strane imamo događaje kao u Columbineu kada oružje za obranu postaje sredstvo ubijanja nedužnih. Madden je problem prikazao iz različitih kuteva, gledatelj je upoznat (kroz pravno-političko-lobističke igre) s načinom na koji se donose zakoni. Donošenje zakona teška je politička borba u kojoj ne pobjeđuju uvijek oni s najsnažnijim argumentima ili najboljim rješenjima za društvo. Ima nešto i u novcu.

Photo: Kerry Hayes/Europacorp

Radnja filma ispunjena je napetošću i neočekivanim obratima. Redatelj se poigrava s gledateljevom percepcijom – kada se čini da je ograničenje oružja jedino rješenje slijedi događaj koji ponovo tjera na preispitivanje. Kada pomislimo da je glavna protagonistkinja stjerana u kut i da joj nema spasa slijedi neočekivani obrat. Nekoliko je takvih trenutaka koji filmu čitavim trajanjem daju nepredvidljivost i napetost.

Elisabeth Sloane glavni je pokretač filma. Lik lobistice napisan je i realiziran tako da u potpunosti zasjenjuje sve ostale likove filma (malo saznajemo o  zanimljivom protagonistu Radolfu Schmidtu kojeg tumači vrlo dobri Mark Strong). Maestralna izvedba Jessice Chastain (svakako spada u dva-tri najbolja glumičina dosadašnja izdanja)  one woman show pretvara u prednost, nikako manu filma. Chastain je briljantna u slojevitoj interpretaciji žene koja se odrekla privatnog života zbog karijere. Tijekom trajanja filma Elisabeth Sloane izaziva različite reakcije i osjećaje (prezir,ljutnju, sažaljenje…) ali niti jednog trenutka gledatelj prema njoj nije ravnodušan. Mnogi kritičari prigovaraju kako su pojedini postupci lobistice neuvjerljivi i potpuno promašeni (prelazak u suparničku momčad u trenutku lobiranja za zakon o oružju). Pritužbe su to koje nemaju osnova – kako je Elisabeth Sloane kompleksan lik tako redatelj ostavlja gledatelju da detektira motive. Kako god bilo miss Sloane je lik koji ostaje u pamćenju dugo nakon završetka filma. Od glumačke ekipe vrijedi još spomenuti i Gugu Mbatha-Rawu (uz Sloane najvažniji lik filma) i veterana Johna Lithgowa.

“Miss Sloane” napeta je i slojevita priča o lobiranju, zakonima i oružju. Intrigantna tema i izvrsna Jessica Chastain glavni su, ne i jedini, aduti filma.

OCJENA: 9

 

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)