Naslovnica Akcija BRZI I ŽESTOKI 8

BRZI I ŽESTOKI 8

1200
1
Photo: Universal Pictures

REDATELJ: F. Gary Gray
GLAVNE ULOGE Vin Diesel, Charlize Theron, Michelle Rodriguez, Ludacris, Kurt Russell, Nathalie Emmanuel, Scott Eastwood, Tyrese Gibson, Dwayne Johnson, Jason Statham
TRAJANJE: 136 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Fate of the Furious

“Jedno ti mogu obećati. Ovako nešto nitko ne očekuje.” – Cipher

Bračni par Torreto – Dominic i Letty uživaju u miru medenog mjeseca na Kubi. Bračni par živi najljepše dane, razmišljaju o prinovi, planiraju budućnost. Poneka jurnjava dozvoljena je tek onako da se ostane u formi. Idila bračnog života nestaje u trenutku kada na Kubu dolazi Cipher. Ona je kibernetički Act of God, nemilosrdna hakerica koja želi kontrolirati svijet. Za ostvarenje planova potreban joj je Dominic Torreto. Cipher mu pokazuje sadržaj na mobitelu koji će Torreta uvjeriti da napusti obitelj i pridruži se opasnoj hakerskoj ekipi…
Uoči premijere osmog filma jednog od najdugovječniji i najkomercijalnijih serijala u posljednjih nekoliko desetljeća mogu se pročitati izjave članova ekipe filma kako je nakon smrti Paula Walkera postojala mogućnost da se odustane od snimanja novih nastavaka. Da, Walkerova smrt bila je ogroman šok (finale sedmog nastavka ima snažnu i vrlo emotivnu posvetu tragično preminulom glumcu), ali teško je povjerovati da je snimanje nastavaka bilo u pitanju. Razlog je, pogađate, zarada na kino blagajnama. Prethodni film zaradio je više od 1.5 milijarde dolara u svjetskim kinima (budžet oko 200 milijuna) i teško je bilo očekivati da će “Universal” ugasiti serijal koji donosi ogromnu zaradu. Na kraju priče kada su se izbrojali dolari odlučeno je da će brzi i žestoki juriti u najmanje tri filma. Promjena se dogodila u redateljskoj stolici; James Wan odustao je od serijala kako bi se posvetio “Aquamanu”. Zamjena je brzo pronađena – riječ je o Felixu Gary Grayu redatelju filmova “Straight Outta Compton” i “Pregovarač”.

Photo: Universal Pictures

Možda i najvažniji razlozi dugovječnosti serijala i ogromne zarade na svjetskim kino blagajnama su akcijske scene i broj poznatih glumačkih lica kojih je sve više kako raste broj nastavaka. Osmi film serijala ima oboje. Iako u bliskoj borbi obračuni ne izgledaju nezaboravno Gray se iskupljuje  u jurnjavama na atraktivnim lokacijama širom svijeta. Do sada je glavna akcijska atrakcija serijala bio tenk, ali osmi dio pomiče granice i u priču se uključuje podmornica. Spektakularno, ali najatraktivniji dijelovi filma nisu povezani s hladnom Rusijom i podmornicom. Najimpresivnija je kiša automobila tijekom potjere u New Yorku. Koliko god bile atraktivne i nabrijane, akcijske scene su često zamorne i ozbiljno testiraju strpljenje gledatelja. Završni obračun u Rusiji traje predugo, gotovo trećina filma posvećena je podmornici.
Glumačka ekipa dobila je nekoliko pojačanja. Velikom broju likova iz prethodnih filmova dodani su Scott Eastwood, Charlize Theron i Helen Mirren. Eastwood je prinova dok su glumice pojačanja – Helen Mirren ima manju, ali dojmljivo majčinsku ulogu dok je Charlize Theron, očekivano, prvo ime filma.

“Brzi i žestoki 8” počinju jurnjavom na Kubi. Utrka između Torreta i lokalnog frajera nabijena je adrenalinom, ima blagi retro izgled (zbog automobila, većina Kubanaca doista vozi starije modele) i zapravo je uvod koji najbolje opisuje čitavo trajanje osmog nastavka. “Brzi i žestoki” film je potpuno podređen akcijskim scenama. Akcijske scene nisu u službi filma nego su film, radnja djelomično i likovi napravljeni kako bi se demonstrirala brža, glasnija i veća akcijska rješenja. Koliko god jurnjave ponekad izgledaju spektakularno, često su predugačke i zamorne. CGI odnosno specijalni efekti nisu na najvišoj razini (posebno u finalu filma). Priča filma potpuno je ugušena akcijom, a ono što je ostalo od radnje većinom je ispunjeno besmislicama i površnošću.
U redu, teško je očekivati da filmovi poput “Brzih i žestokih” imaju originalnu i zanimljivu priču i(li) razrađene likove. No, pristojna, jednostavna priča koja bi funkcionirala bez suvišnih upitnika kod gledatelja bila bi poželjna. Osmica takvu priču nema. Film je prepun nelogičnosti, neuvjerljivosti i neodgovorenih pitanja (ovdje ne mislim na akcijske scene već isključivo na radnju filma). Koliko dugo i da li se Cipher i Torreto poznaju od ranije? Zašto brzi i žestoki rade u ilegali kada je interes obavještajnih službi da se spriječi Cipher apokalipsa? Kakva je motivacija glavne negativke – ukrasti nuklearno oružje da bi se ucjenjivalo svjetske vođe ? Znači li to da će, ako se svjetski vladari ogluše na njen nadzor, Cipher uništiti svijet nuklearnim oružjem???  Zbog čega tijekom akcije u New Yorku Cipher ostavlja Torreta samog bez obzira na kontrolu čitave situacije? Navedena pitanja samo su dio nedorečenosti, besmislenim dijelova priče osmog nastavka “Brzih i žestokih”.

Bez obzira na silan glumački trud “Brzi i žestoki 8” nisu pretjerano duhovit film. Interakcija između glumaca većinom uspjela. Prenemaganja (ili preseravanja kako je komentirao jedan mlađi gledatelj prilikom izlaska iz kino dvorane) glavnih protagonista česta su pojava – posebno su iritantna zatvorska “nadmudrivanja” Jasona Stathama i Rocka. Prepucavanja slična dječacima koji se svađaju oko zajedničke igračke. Inače Rock izgleda poput Hulka iz “Osvetnika”. Ne, nije njegov lik zanimljiv već je sličnost način obračunavanja sa zločestim dečkima. 
Drugi par koji je filmu trebao donijeti humor je Russell-Eastwood mlađi. Ništa od toga – izgledaju poput loše kopije “Ljudi u crnom” odnosno Smitha i Tommy Lee Jonesa.
Iako se činilo da bi priča serijala mogla krenuti u novom, intrigantnijem pravcu od toga nema ništa. “Brzi i žestoki 8” još je jedan nastavak koji neće promijeniti ništa. Glavni cilj nastanka filma (velika zarada na svjetskim kino blagajnama) biti će ostvaren, ali nakon gledanja filma ostaje velika praznina i brzi zaborav.

OCJENA: 5

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime