Naslovnica Filmovi TRAG ŽIVOTA

TRAG ŽIVOTA

544
0

REDATELJ: Daniel Espinosa
GLAVNE ULOGE: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Aryon Bakare, Olga Dichovichnaya, Naoko Mori
TRAJANJE: 103 minute
NAZIV ORIGINALA: Life

“Znatiželja je ponekad jača od straha”

Na međunarodnu svemirsku stanicu (vrijednu 200 milijardi) sletio je svemirski brod s Marsa. Šesteročlana posada stanice otkriva da se na brodu nalazi prvi dokaz vanzemaljskog života koji bi, iz nekog razloga, trebao pomoći opstanku ljudske vrste. Zbog otkrića na Zemlji je zavladala euforija – podrška posadi dolazi sa svih strana. Nepoznati oblik života dobio je i zemaljsko ime. Alien je nazvan Calvin. Član posade Hugh Derry (Aryon Bakare) znanstvenik očaran otkrićem počinje istraživati novi život – u početku Calvin je pod kontrolom no ubrzo se pokazuje da je stvorenje agresivno i opasno. Kako po život posade tako i po čitavu ljudsku populaciju…
“Trag života” novi je redateljski projekt švedskog filmaša Daniela Espinose. Espinosa je autor tragično loše ekranizacije romana “Dijete 44”. Ekranizacije koja je unatoč izvrsnoj glumačkoj ekipi (Hardy, Oldman, Noomi Rapace, Kinnaman) postala jedan od najvećih filmskih promašaja 2015 godine. Unatoč tome Espinosa nije izgubio povjerenje Hollywooda – “Trag života” ambiciozan je projekt koji je okupio iznenađujuće jaku glumačku ekipu.

Iz uvodnih rečenica vidljivo je da je “Trag života” inspiriran “Alienom”. Zapravo film je kombinacija “Aliena” (više) i “Gravitacije” (manje). Potražiti inspiraciju u filmovima iz prošlosti nije loš izbor no problem Espinosina filma je činjenica da donosi vrlo malo novoga i originalnoga. Uvodnih pola sata filma upoznaje nas s posadom i Calvinom zatim slijedi borba protiv aliena i efektan završetak koji filmu daje prolaznu ocjenu.
Šesteročlana posada glavni ljudski likovi filma prikazani su prilično neujednačeno. Detalji su to koji vjerojatno ne bi smetali da je “Trag života” zamišljen odnosno realiziran kao čista SF akcija. Međutim, više od pola sata Espinosa pokazuje ambiciju da detaljnije približi likove. Očekivano u prvom planu je David Jordan. Ne zbog činjenice da je Jordan pretjerano zanimljiv već ga glumi Jake Gyllenhaal. U redu, Gyllenhaal je The Man, glavna glumačka snaga filma i ne postoji redatelj koji Jakea ne bi gurnuo u prvi plan. I dok o Jordanu i znanstveniku Hughu Derryu saznajemo dovoljno neki likovi su samo ukras, statisti filma. Posebno se to odnosi na zapovjednicu Ekatarinu (panika i krive procjene glavne su njene karakteristike u kriznim trenucima) i Shoa Murakamija (prisutan u filmu samo da bi pokazao bebu).

Scene bestežinskih potjera (tu se mogu pronaći dodirne točke s “Gravitacijom”) atraktivne su, snimljene iz neobičnih kuteva i uvjerljivo dočaravaju klaustrofobiju i prijetnju s kojom su suočeni članovi posade. Calvinov lov zauzima veći dio filma (alien je pobjesnio kada je osjetio struju i od tada stalno raste). U pauzama ekipa pokušava pronaći način kako se riješiti oblika života koji je označen kao spasitelj/ica da bi ubrzo postao prijetnja. Čitavom čovječanstvu.
Unatoč ultimativnoj prijetnji i borbi za opstanak, Espinosa ne uspijeva film podići na višu razinu, udahnuti mu Alien faktor. Priča se kreće u predvidljivom smjeru i tek posljednji trenuci filma donose “Tragu života” dašak originalnosti.
Film sadrži nekoliko bitnih nelogičnosti, nejasnoća u trenucima kada Calvine eliminira posadu. Detalji su to koji umanjuju napetost.
Uz Gyllenhalla najviše minuta dobila je Rebeca Ferguson. “Deadpool” Ryan Reynolds pokušao je filmu udahnuti duhovite trenutke, ali vrlo brzo odustaje. Njegove dosjetke nisu smiješne ostalim članovima posade, ali i gledatelju. Glumačka ekipa utopila se u prosječnosti projekta.
“Trag života” obećavao je puno, ali je ispunio vrlo malo. Film redatelja Daniela Espinose rutinski je spoj već viđenih filmskih tema i ideja. Prolaznu ocjenu film zaslužuje zbog efektnog završetka i nekoliko glumačkih bljeskova.

OCJENA: 6

 

Prethodni članakMILIJARDE
Sljedeći članakDUH U OKLOPU
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime