REDATELJ: Robert Zemeckis
GLAVNE ULOGE: Marion Cotillard, Brad Pitt
TRAJANJE: 124 minute
NAZIV ORIGINALA: Allied

 

“Pazim da emocije ostanu stvarne… Zato uspijevam.” – Marianne Beausejour

 

Godina je 1942. U Maroko je stigao Max Vatan, pripadnik kanadske tajne službe. Odlazi u Casablancu gdje upoznaje Marianne Beausejour (Marion Cotillard) pripadnicu francuskog pokreta otpora. Marianne i Max nikada se prije nisu vidjeli; Marianne je pripremala teren očekujući Vatana kojeg predstavlja kao supruga. Zadatak je uspješno obavljen no priča Maxa i Marianne nije završila. Nakon povratka u London Vatan više nije terenski obavještajac već je dobio uredski posao. Grad je pod stalnim napadima nacističkih bombardera, ali Vatan se odlučio oženiti. Odabranica njegova srca je Marianne Beausejour….

Malo je filmova posljednjih godina imalo toliku medijsku pratnju zbog nefilmskih razloga kao što je imao novi film redatelja Roberta Zemeckisa (“Forrest Gump”, “Kontakt”, “Povratak u budućnost”). Razlog je rastanak, pucanje braka između Angeline Jolie i Brad Pitta te navodna (od strane glumaca demantirana) ljubavna priča između Pitta i Marion Cotillard. Iako publicitet nije nepoželjan (posebno za snažne ljubavne filmske priče kakvu “Tajna veza” ima), pomaže prodati film, izgleda da je histerija oko Brangelina brakorazvodne priče film potisnula u drugi plan. Nezasluženo – riječ je o projektu koji zaslužuje pažnju ljubitelja filma.

“Tajna veza” ljubavna je priča. Ljubav koja se događa u najtežim, ekstremnim okolnostima. Drugi svjetski rat bjesni svom žestinom i pisati ljubavne priče u takvim okolnostima (posebno ako ste povezani s vojskom i obavještajnom zajednicom) teška je i komplicirana misija. No osjećaji ne pitaju i ljubav se dogodila…..

Uvodni dio filma događa se u Casablanci. Drugi svjetski rat, ljubavna priča, špijuni, Casablanca…Da, nemoguće je ignorirati činjenicu da je početak Zemeckisova filma nadahnut klasikom Michaela Curtiza s Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Međutim, odlaskom iz Casablance film bježi od Curtizovog filma i ljubavna priča ulazi u špijunske vode. Iako je glavni obrat nepotrebno i nesretno vidljiv iz trailera, filmu ne nedostaje napetosti. Dani u kojima se odlučuje sudbina obitelji Vatan ispunjeni su neizvjesnošću i potragom za istinom. Zemeckis tjera gledatelja da pogađa, sumnja i mijenja mišljenje. Kompleksnost situacije stvara određenu napetost no problem je da “Tajna veza” ostaje pomalo suzdržana – filmu nedostaje nekoliko bitnih detalja (upečatljivija glavna muška glumačka interpretacija, snažnija napetost cjeline koja bi se dogodila da film ima manje minuta….) koji rade razliku između dobrog, prolaznog i odličnog filma.

“Tajna veza” sadrži nekoliko izvrsno snimljenih scena. Scena koje ostaju dugo nakon gledanja filma Rođenje djevojčice u vrijeme bombardiranja Londona i ljubavne scene u automobilu za vrijeme pješčane oluje nisu samo odlično zamišljene i realizirane nego su prepune simbolike, dubljeg značenja. Zemeckis prikazuje i divlje tulume u ratnom Londonu. Zabave koje sudionicima mogu biti posljednje u životu. Kada se zabavlja u sveprisutnoj atmosferi stradanja onda kočnice puno lakše popuštaju. Vrijedi spomenuti i završetak fima, rijetko viđen u holivudskim filmovima posljednjih desetljeća.

Najveća vrijednost filma je izvrsna glumačka izvedba Marion Cotillard. Glumica blista u ulozi žene tragične sudbine. Cotillard se ponovo potvrđuje kao jedna od najvažnijih glumica današnjice i jedna je od rijetkih koja glumačkim izvedbama može stati u istu rečenicu s zvijezdama klasičnog Hollywooda.

Za razliku od Cotillard, Brad Pitt izgleda distancirano, ponekad neuvjerljivo i neraspoloženo. Koliko su na njegovu izvedbu utjecala događanja u privatnom životu teško je reći, ali glumčeva interpretacija obavještajaca jedna je od slabijih karika filma. Ili je možda Cotillard toliko superiorna da pored nje i Brad Pitt izgleda prosječno.
Kada krene odjavna špica dojmovi o “Tajnoj vezi” su podijeljeni. Film vrijedi pogledati i nije zaslužio da ga se pamti isključivo zbog nefilmskih stvari (raspad Pitt-Jolie braka i navodna glumčeva afera s Marion Cotillard). Međutim teško se oteti dojmu da je, obzirom na priču, redatelj propustio priliku da napravi veći i snažniji film.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)