INFERNO

REDATELJ: Ron Howard
GLAVNE ULOGE: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Irfan Khan,
TRAJANJE: 121minuta 

 

“Ti si posljednja nada čovječanstva.”

 

Nakon što je riješio slučaj Svetog grala i pronašao potomka Isusa Krista te otkrio tajnu Iluminata simbolog Robert Langdon ponovo je u nemogućoj misiji. Budi se u bolnici u Firenzi razbijene glave i bez pamćenja. Dobro, nije baš potpuna amnezija, ali Langdon se ne može sjetiti kako je dospio u bolnicu. Ubrzo nakon buđenja Langdon je brži od metka, izbjegava likvidaciju i bježi iz bolnicu. U bijegu mu pomaže Sienna Brooks, liječnica koja je preuzela brigu o Langdonu nakon dolaska na liječenje. Doktorica pruža utočište Langdonu koji se pokušava prisjetiti zbog čega je završio u bolnici razbijene glave…..

Nakon što su Brownove ekranizacije zaradile više od 1.2 milijarde dolara u svjetskim kinima očekivala se brža realizacija trećeg filma. Međutim žurbe nije bilo; od premijere “Anđela i demona” pa do realizacije “Inferna” prošlo je sedam godina. U međuvremenu Brown je izdao i “Posljednji simbol” no čelnici “Columbije” odlučili su preko reda ekranizirati “Inferno”.

Zaplet “Inferna” bavi se ozbiljnijim i važnijim pitanjima za opstanak ljudske vrste nego “Da Vincijev Code” i “Anđeli i demoni”. Ubrzani rast stanovništva dovodi do prevelikog uništavanja flore i faune, čovjek razara vlastiti dom i pitanje je vremena kada će planet otkazati poslušnost. Izazov s kojim se Langdon susreće jest plan da se likvidira pola ljudske vrste kako bi očuvali okoliš ili nastaviti s dosadašnjim navikama i doživjeti uništenje za stotinjak godina. Zaplet odnosno prijetnja koja se nadvila nad čovječanstvo jedino je zanimljivo u trećem filmu o Robertu Langdonu.

“Inferno” je prilično konfuzan, kaotičan film. Problemi nastaju već u samom početku filma. Robert Langdon, vrhunski simbolog, znanstvenik s iskustvom spašavanja svijeta odnosno ljudskog društva budi se u bolnici s amnezijom. Gubitak pamćenja i nije toliko loša za napetost akcionog trilera s dodatkom povijesne misterije kako je “Inferno” zamišljen. Međutim Langdonov gubitak pamćenja daje “Infernu” veliku dozu iritantnosti i pridonosi neuvjerljivosti priče. Ugledni znanstvenik mora se prisjetiti gdje se nalazi oružje za masovno uništenje, ali mu amnezija ne dopušta. Langdon se, primjerice, ne može sjetiti kako se zove napitak koji se ujutro ispija da bi se razbudio, ali će se nakon nekoliko sekundi prisjetiti šifre za pristup elektroničkoj pošti. U redu, znamo da amnezija ima različitih, ali Langdonova je doista posebna.

Gubitak pamćenja glavnog protagonista redatelj je iskoristio za pretjerano bombardiranje gledatelja flashbackovima i vizijama koje Langdon proživljava pokušavajući riješiti zagonetke. Neki se prikazi prošlih događaja mogu podnijeti, ali teško su razumljive Langdonove vizije u trenucima dok proučava umjetnička djela nastala u dalekoj prošlosti. Vizije izgledaju kao doživljaji psihički uzdrmane ili nestabilne osobe nego čovjeka koji ima problema s gubitkom pamćenja.

Radnja filma prilično je neuvjerljiva jednako kao i “neočekivani obrat”, saznanje da se doktorica Sienna Brooks pridružila Tamnoj strani. Teško je razumjeti zbog čega je negativcima trebalo toliko komplicirati oko, prema njihovu mišljenju, spasonosnog rješenja za čovječanstvo. Scenarij je napisan tako da likovi moraju gledateljima objasniti gotovo svaku scenu. Naravno da “Inferno” ima detalja nepoznatih prosječnom kino posjetitelju, ali doista je nepotrebno da Langdon govori doktorici da “drži njenu nogu”. Vidimo profesore, nema potrebe ulaziti u detalje.
Scenaristi filma i redatelj Howard rizičan potez bitnim izmjenama u odnosu na književni predložak. Smanjili su manevarski prostor i onemogućili da barem obožavatelji knjige budu, barem djelomično, zadovoljni ekranizacijom. “Inferno” s ovakvim  jednostavnim i mlakim završetkom filma teško može oduševiti.

“Inferno” je jedan od najslabijih filmova u kojem Tom Hanks tumači glavnu ulogu. Hanks je, kao i uvijek, posao odradio na pravi način, ali u slučaju “Inferna” pomoći ne može niti jedan od najboljih glumaca današnjice. Sve traženija Felicity Jones (za otprilike mjesec dana glumicu ćemo gledati u novom “Star Wars” filmu) tek je, ponovo ne svojom zaslugom, prolaznica. Glumačka ekipa internacionalizirana je nastupom Omara Syja, Irfrana Khana i Sidse Babett Knudsen. Potencijal jakih glumački imena potrošen je na neuzbudljiv film.
Treća ekranizacija književnog predloška Dana Browna nikako nije sreća. “Inferno” je konfuzan i neuzbudljiv projekt koji je daleko čak i od prosječne kino zabave.

OCJENA: 4

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)