LEDENI UBOJICA: POVRATAK

REDATELJ: Dennis Gansel
GLAVNE ULOGE: Jason Statham, Tommy Lee Jones, Jessica Alba, Michelle Yeoh
TRAJANJE: 98 minuta
NAZIV ORIGINALA: Mechanic: Resurrection

“Ne miješam se u obiteljsko nasilje.” – Bishop

U poplavi ovoljetnih, većinom promašenih nastavaka, red je došao i na Jasona Stathama i njegovog Ledenog ubojicu. Nastavak “Mechanica” iz 2011 godine potvrđuje koliko je ovoljetna filmska ponuda deficitarna s novim, originalnim idejama. Iako “The Mechanic” nije bio veliki hit niti je donio ogroman novac na kino blagajnama (na uloženih 40 milijuna film je ostvario nešto više od 60 milijuna zarade u svjetskim kinima, kritika također nije bila pretjerano oduševljena filmom) svejedno je snimljen nastavak. Redatelj jedinice Simon West odustao je od nastavka te je angažiran njemački redatelj Dennis Gansel (vrlo dobri “Die Welle” iz 2008. godine). Gansel je okupio zanimljivu glumačku ekipu. Uz neizbježnog Stathama u filmu se pojavljuje Tommy Lee Jones, Jessica Alba i Michele Yeoh. Očekivanje od filma nisu bila (pre)velika no sadržaj koji “Ledeni ubojica: Povratak” (briljantan prijevod domaćeg distributera) nudi doista je ispod svake kino razine.

Bishop se povukao, živi na jahti u Rio de Janeiru. Službeno mrtav, neslužbeno živ sklonio se od nevolje i uživa u Brazilu. Jednog dana prilazi mu nepoznata žena. Zna da je Santos (tako se naš junak sada predstavlja) Bishop i ucjenjuje ga. Ako želi živjeti mora odraditi tri ubojstva koja iz tko zna kojih razloga moraju izgledati kao nesretni slučajevi. Naručitelj ubojstava je moćni Crain (Sam Hazedline). Bishop odbija, razbija restoran u kojem se susreo sa nepoznanicom (i sve u njemu) diže u zrak jahtu na kojoj je živio i bježi na Tajland. Tamo je, čini se, siguran. Sve do trenutka kada u njegov život ne uđe lijepa Gina (Jessica Alba)….

“Ledeni ubojica: Povratak” jedan je od filmova u kojima gotovo ništa ne funkcionira. Priča filma prilično je tanka i kaotična te ozbiljno nervira gledatelja. Imamo ucjenu moćnog negativca koju Bishop odbija i bježi na Tajland. U tom trenutku redatelj i scenaristi shvaćaju da je Bishop preiskusan igrač (to se valjda mjeri količinom lažnih putovnica i mobitela koje glavni protagonist posjeduje) i da zapravo nema razloga prihvatiti Crainovu ucjenu. Tada u priču ulazi Gina (ona bi trebala biti oružje ucjene) i počinje tridesetak minuta praznog hoda filma, popunjavanje praznina u radnji. Na brzinu treba složiti ljubavnu priču kako bi temeljni zaplet imao smisla. No tada film propada u novi krug neuvjerljivosti. Iskusni, sumnjičavi i uvijek oprezni Bishop se u nekoliko dana smrtno zaljubljuje u ženu koja ne radi za Crainea, ali ju je on poslao, u priču se ubacuju i djeca oteta u Kambodži i Bishop mora prihvatiti zadatak. Kemija između Stathama i Albe uopće ne funkcionira i teško je gledati “emotivne” trenutke koji su neuvjerljivi i patetični (scene sa satom Bishopovog oca). I evo nas gotovo na polovici filma a da se priča (trostruko ubojstvo) nije pomakla…

Radnja filma bondovski je internacionalizirana. Rio, Tajland, Australija i Bugarska lokacije su na kojima gledamo Bishopove ljubavno-akcijske vratolomije. No ako izuzmemo predivne kadrove s Tajlanda fotografija odnosno izgled filma prilično je siromašan. Gansel je film snimio na navedenim lokacijama, ali to nije iskoristio kako bi filmu dao atraktivniji izgled.

Ako bi nešto trebalo funkcionirati u filmu koji ima Jasona Stathama u glavnoj ulozi to bi trebale biti akcijske scene. Ništa od toga; kaos i nered u priči, scenariju filma prenio i na akcione trenutke. Akcijske scene su nepregledne, snimane iz kuteva u kojima gledatelj teško može uživati te su očajno orkestrirane. Vidljivo je da Gansel uzore ima u filmovima u Jamesu Bondu, ali ništa od uzora nije uspio prenijeti na svoj film.

Iako zanimljiva, glumačka ekipa potpuno se uklapa u neuvjerljivu sliku filma. U redu, Statham nije razočarao (niti iznenadio, onakav je kakav smo ga navikli gledati u većini filmova) Jessica Alba izgleda kao da je zalutala u film (nedostatak kemije između glavnih protagonista ne treba pretjerano objašnjavati), Michele Yeoh je tek slučajni prolaznik u filmu. Posebna je “atrakcija” Tommy Lee Jones u ulozi Maxa Adamsa. Adams izgleda kao Keith Richards trgovaca oružjem.

“Ledeni ubojica: Povratak” je u usporedbi s većinom recentnih nastavaka potpuni podbačaj. Kaotičan, neuvjerljiv i neuzbudljiv, film redatelja Dennisa Gansela jedino u čemu uspijeva je iznervirati gledatelja.

OCJENA: 3

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)