MAJSTORI ILUZIJE 2

REDATELJ: Jon M. Chu
GLAVNE ULOGE: Mark Ruffalo, Morgan Freeman, Michael Caine, Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Dave Franco, Daniel Radcliffe, Lizzy Caplan,
TRAJANJE: 129 minuta
NAZIV ORIGINALA: Now You See Me 2 

 

“Najbolji trikovi najduže se uče.” – Thaddeus Bradley

 

Tri godine prošlo je od neočekivanog blockbustera “Majstori iluzije” (recenziju možete pročitati OVDJE). Film redatelja Louisa Letteriera zaradio je u svjetskim kinima više od 350 milijuna dolara (budžet oko 75 milijuna). Gledatelji su sa simpatijama prihvatili jahače, ekipu s robinhudovskom misijom. Iako je radnja filma ponegdje bila ispunjena čudnovatim, nelogičnim rješenjima (a možda takve detalje ne treba tražiti u filmovima o mađioničarima, tko će znati) film je vrijedilo gledati zbog ležerne režije i vrlo dobre glumačke ekipe. I kako to obično bude brzopotezno je najavljen i realiziran nastavak. Dvojka je doživjela redateljsko-glumačke promjene. Letterier se povukao iz projekta i angažiran je Jon M. Chu, redatelj nešto skromnije filmografije od prethodnika (“G.I.Joe”, “Step up 2″…). Glumačka ekipa ostala je bez Melanie Shosanne Laurent i Isle Fisher, ali su angažirani Daniel Radcliffe i Lizzy Caplan. No, angažiranje Harry Pottera u filmu o mađioničarima i magiji nije pomoglo. “Majstori iluzije” još je jedan ovogodišnji slabašan nastavak….

Godinu dana nakon događanja iz prvog filma jahači su se povukli u ilegalu. FBI im želi postaviti nekoliko pitanja , a i zatvorenik Thaddeus Bradley (Morgan Freeman) zainteresiran je za njihove sudbine. No stiže poziv za akciju; cilj je informatička kompanija OCTA koja novim proizvodom želi nadzirati i prodavati detalje iz privatnog života korisnika. Jahači uspijevaju preuzeti kontrolu nad prezentacijom, ali u trenutku kada počinju razotkrivati OCTAine namjere događa se preokret. Jahači su razotkriveni kao i agent FBIja Dylan Rhodes. Lovci postaju lovina, jahači moraju izvesti najbolju mađioničarsku točku kako bi preživjeli….

Scenarij nastavka pretrpan je podzapletima i tijekom uvodnih minuta gledatelj (čini se i redatelj) nisu sigurni kojim putem će priča krenuti. Uvodne minute vraćaju nas u prošlost, točnije 1984 godinu. Saznajemo detalje o sudbini Rhodesovog oca te povezanosti s Thadeusom Bradleyem. Nakon povratka u sadašnjost priča se fokusira na jahače i novu misiju; razotkrivanje OCTAe. “Majstori iluzije 2” nije prvi film koji se ovoga ljeta bavi pitanjem zaštite privatnosti internet korisnika. Tema, zanimljiva i aktualna, dotaknuta je i u “Jasonu Bourneu”. Razotkrivanje OCTAe na tragu je prvog filma u kojem je, uz sav blockbusterski sjaj i ambiciju, diskretno provučen i podcrtan recesijski podtekst. Iskorištavanje privatnosti internet korisnika odnosno korisnika društvenih mreža intrigantna je i aktualna tema koja bi, čak i laganijem filmu poput “Majstori iluzije”, mogla donijeti dodatnu zanimljivost. Međutim, to je tek kratki scenaristički bljesak; Cho radi redateljski salto mortale i od navedene dvije za glavnu priču filma odabire treću. Jahači su prisiljeni ukrasti superchip koji omogućuje nadzor nad svim računalima na planeti. Trenutak kada priča filma postaje neuvjerljiva i kaotična. Iz više razloga.

Priča filma prepuna je rupa, neuvjerljivih scenarističkih rješenja koje ne mogu sakriti niti najbolji mađioničarski trikovi. Zbog čega su jahači potrebni Arthuru Kessleru (rutinski glumački posao Michaela Cainea) kada je, sudeći prema filmu, on ionako sve kontrolira? Jedno od pitanja koje ne prestaje zvoniti u glavi gledatelja. Kolika zbrka vlada filmom najbolje se može vidjeti u finalu filma kada i sami protagonisti nisu sigurni u događanja. Iluzija koju prodaje redatelj postaje misterija. Za gledatelje, ali i likove film.

“Najveći mađioničari našeg doba postali su dio trika” – slavodobitno je zaključio jedan od glavnih junaka. Istina, manipulatori su ovoga puta postali žrtvom manipulacije. Trikovi, iluzije koje možemo vidjeti u filmu, atraktivni su i zanimljivi no daleko od jedinice. Teško se oteti dojmu da je Letterier mađioničarska iznenađenja znatno bolje uklopio u radnju filma nego Chu.

Glumačka ekipa filma je, u skladu s nepisanim pravilima nastavaka, pokušala biti veća, impresivnija od prvog filma. Angažiranje malog čarobnjaka za ulogu o filmu koji tematizira iluzioniste i mađioničarske trikove zanimljiva je ideja. Međutim, Daniel Radcliffe našao se na pogrešnoj strani. S obzirom na to da je Radcliffe svjetsku slavu stekao ulogom Harrya Pottera bolje bi bilo da se pridružio jahačima.

U filmu možemo vidjeti dvije uloge Woodya Harrelsona. I dok je interpretacija Merrita McKinneyja korektna, gluma Merritova brata blizanca je jedna od najslabijih u izvrsnoj Harrelsonovoj filmografiji. Preglumljen, iritantan i samodopadan Merritov brat blizanac filmski je lik za brzi zaborav.
Veterani, Caine i Freeman, rutinski odrađuju posao. Zapravo kompletna glumačka ekipa odrađuje posao bez previše energije. Da, ipak je riječ o nastavku.

“Majstori iluzije 2” još je jedan u nizu beskrvnih, nepotrebnih ovogodišnjih nastavaka. Iako je nakon uspjeha prvog filma najavljeno da će “Majstori iluzije” postati trilogija, teško je očekivati takav rasplet. Nakon komercijalnog i kreativnog neuspjeha dvojke, snimanje trećeg filma čini se kao velika iluzija.


OCJENA: 5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)