JASON BOURNE

REDATELJ: Paul Greengrass
GLAVNE ULOGE: Matt Damon, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones, Vincent Cassel, Riz Ahmed, Julia Stiles
TRAJANJE: 123 minute

“Jedino je važno ostati živ” – Jason Bourne

Devet godina nakon što je zaokružio trilogiju o Jasonu Bourneu, Matt Damon se vratio na mjesto sreće. Trilogija o vrhunski obučenom agentu CIAe koji se bori protiv amnezije i bivših poslodavaca donijela je neočekivani dodatak Damonovoj karijeri. Bourne je otkrio da se Damon izvrsno snalazi u ulozi akcijskog (anti)junaka, čovjeka koji je u sukobu sa sustavom odnosno najmoćnijom obavještajnom službom na svijetu. Ne, Bourne nije terorist ili anarhist; on je crna operacija koja eksplodira agenciji u lice. Borba za preživljavanjem otkriva paralelne linije zapovijedanja i tajne operacije agencijinih dužnosnika. Bourne ne želi mijenjati sustav, on želi preživjeti.
Bourne je, obzirom na životnu priču, podjednako dramski i akcijski protagonist. Damon se pokazao kao pravi izbor; dramske uloge glumcu nikada nisu predstavljale problem dok je upravo ulogom Jasona Bournea dokazao da se vrlo dobro snalazi u akcijskim scenama. Iako je nakon prikazivanja “Bourneovog ultimatuma” 2007 godine Damon pričao da je to njegov vjerojatni rastanak sa serijalom, povratak se ipak dogodio. Bourne je ponovo u akciji….

 

Nakon što se povukao iz špijunskih igara Bournea susrećemo na grčko-albanskoj granici. Prašina i sunce okruženje su u kojem bivši operativac provodi dane. Daleko od obavještajnih igara i nasilja, tek ponekad nokautira protivnika u slobodnoj borbi (nešto kao John Rambo na početku trećeg filma serijala). Istodobno na Islandu, Nicky Parsons (Julia Stiles) dolazi do podataka koji pokazuju da je CIA pokrenula novi projekt regrutiranja i obuke tajnih agenata. Brutalniji i opasniji od operacije Treadstone. Uz detalje o novom, tajnom projektu Nicky dolazi i do novih saznanja o Jasonu Bourneu. Iako se činilo da je razotkrio sve tajne prošlosti ostali su važni detalji koji otkrivaju obiteljske tajne bivšeg agenta. Dogovoren je sastanak u užarenoj Ateni. Događaji koji slijede vraćaju Bournea u akciju….

 

Površinski, na prvu, “Jason Bourne” izgleda kao reciklaža prethodnih filmova. Bournea ponovo proganja prošlost, ponovo je u sukobu s obavještajnom službom koja ga je stvorila, ponovo je otkrivanje njegovih tajni povezano sa smrću dragih mu osoba (Bourneovi postupci su, dakle, motivirani i osvetom), iako se prisjetio većine stvari iz prošlosti ključni događaj filma ponovo je prekriven amnezijom… Međutim, redatelj Greengrass uspio je već viđene detalje iz prethodnih filmova prigušiti potpuno, za serijal, novim trenucima. “Jason Bourne” aktualniji je od prethodnih filmova. Radnja filma se dotiče mnogih recentnih političko-ekonomskih događanja. Jurnjava Atenom događa se u vrijeme demonstracija, spominje se slučaj Snowden, Sirija…. Najzanimljivija novost (ujedno i važan dio radnje) je Aaron Kalloor (tumači ga Riz Ahmen). Kalloor je internetski mag (Zuckerberg ?), inovator, osnivač društvene mreže koja postaje zanimljiva Robertu Deweyu, šefu CIAe. Zašto? Društvene mreže idealno su mjesto za nadzor korisnika. Na jednom mjestu može se pratiti milijuni ljudi, njihove navike i komunikacija. Ne samo da Dewey želi kontrolirati društvenu mrežu nego se i indirektno spominje da CIA potiče njihovo stvaranje. Uz prikaz povezanosti obavještajne agencije s društvenim mrežama redatelj detaljno prikazuje kako funkcionira globalni nadzor gradova, praćenje mobitela i računala. Intrigantan je, provokativan i kontroverzan prikaz naše svakodnevice u kojoj, obzirom na prikazano, privatnost gotovo da i ne postoji. Svaki korak je snimljen, razgovor prisluškivan. Cijeli sustav pod kontrolom je malog broja ljudi čije namjere nisu uvijek sigurnost i zaštita već potpuna kontrola, oduzimanje privatnosti. Da, “Jason Bourne” otvorio je, za serijal, potpuno novu temu.

 

Damonova trilogija o Jasonu Bourneu kombinacija je žanrova. Akcijski triler sa snažnim špijunskim dodatkom. “Jason Bourne” je špijunski triler u kojem dominira akcija. Atena, London i Las Vegas pozornice su na kojima Bourne istjeruje pravdu. Akcijske scene su intenzivne, nabrijane i napete. Finale filma, jurnjava ulicama Las Vegasa te Bourneov obračun s Assetom spada u impresivnije filmske akcijske trenutke viđene posljednjih godina. Ako bi tražili zamjerku Greengrassovom akcijskom planu to bi bila predugo trajanje akcijskih dijelova filma. Ništa zabrinjavajuće tek poneka minuta previše.
Redatelj uvodi nove protagoniste priče o Bourneu. Čovjek za prljave poslove Asset (rezervirani Vincent Cassel) i Robert Dewey (pomalo umorni rutiner Tommy Lee Jones) slični su likovima koje smo imali gledati u prethodnim filmovima serijala. Operativka CIAe Heather Lee (ponovo dojmljiva Alicia Vikander) pravo je osvježenje serijala. Isprva se čini da je Heather nova Nicky Parsons no kako minute filma odmiču analitičarka pokazuje pravo lice. Riječ je o sposobnoj i vrlo lukavoj karijeristici koja pod svaku cijenu želi na vrh.
Damonov povratak Jasonu Bourneu je uspio. Iako nema originalnost i svježinu prethodnih filmova “Jason Bourne” korektan je i atraktivan špijunski triler nabildan vrlo dobrim akcijskim scenama i intrigantnom tematikom.

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)