ISTJERIVAČI DUHOVA

REDATELJ: Paul Feig
GLAVNE ULOGE: Kristen Wiig, Mellissa McCarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones, Chris Hemsworth. Bill Murray, Charles Dance
TRAJANJE: 116 minuta
NAZIV ORIGINALA: Ghostbusters

U moru remakeova i rebootova koji su preplavili svjetska kina posljednjih godina red je došao na “Istjerivače duhova”. Film redatelja Ivana Reitmana iz 1984 godine jedan je od najzabavnijih filmova nastalih u osamdesetim godinama dvadesetoga stoljeća i očekivalo se da će se netko od filmaša zainteresirati za obradu priče o dr.Venkmanu i ekipi lovaca na duhove. Taj netko zove se Paul Feig. Feig je novim “Istjerivačima duhova” želio nastaviti uspješnu suradnju s Mellisom McCarthy. Prethodne dvije suradnje (“Špijunka”, “Specijalne agentice”) donijele su zaradu od skoro 500 milijuna dolara (filmovi su koštali nešto više od 100 milijuna) što je redateljsko-glumačkoj suradnji dalo vjetar u leđa vrijedan 150 milijuna dolara koliko iznosi budžet “Istjerivača duhova”. Feig (uz režiju s Katie Dippold napisao je i scenarij filma) je  feminizirao film, Istjerivači duhova postali su istjerivačice. Feminiziranje i potraga za snažnim ženskim likovima pokazala se odličnom u novim Ratovima zvijezda (Ray) i Mad Maxu (Furiosa) no istjerivačice duhova nisu nezaboravno filmsko iskustvo…

 

Film počinje u trenutku kada se Erin Gilbert (Kristen Wiig) priprema za predavanje. Kristen je prednost dala racionalnom ispred paranormalno. Nekada je Kristen istraživala i pokušala dokazati postojanje duhova, ali je odustala. Posao profesorice nudi sigurniju budućnost. Tijekom pripreme Kristen saznaje da se na internetu pojavila njena knjiga o istraživanjima duhova. Postojanje knjige nije najbolja preporuka za sadašnji posao i Kristen odlazi Abby i Kate bivše suradnice, sestre u istraživanjima. Abby je, naime, postavila knjigu na internet i Kristen želi da se ukloni. Spletom okolnosti Kristen se pridružuje Abby i Kate na intervenciji. Cure su pozvane da istjeraju duha. Duh se ukazuje, uspijeva im pobjeći, ali ekipa ima dokaz da postoji. Kristen dobiva otkaz i vraća se starim navikama. Istjerivanju, hvatanju duhova

 

U odnosu na original, film iz 1984 godine, radnja nije doživjela velike promjene. Početak filma sugerira, najavljuje da bi film mogao imati snažniji hororski podtekst no to se nije dogodilo. Priča se u većini minuta oslanja na original. One istjeruju duhove, isprva im se ne vjeruje, zatim ih se želi ušutkati da bi u finalu filma istjerivačice postale spasiteljice New Yorka. Feig je posvetio previše minuta detaljima koji nisu pretjerano zanimljivi (kako je nastao Ghostbusters logo naprimjer) te je maksimalno nabrijao završni obračun. Kraj filma je pokazivanje mišića točnije razmetanje efektima kako bi se pokazalo da se novi “Istjerivači duhova” mogu nositi s recentnim blockbusterima. Kolika je privlačnost CGI zelenila prosudite sami no sve navedeno zapravo je na neki način očekivano. Ono što je manje očekivano je potpuna inferiornost novih likova u odnosu na stare te neduhovitost filma.

 

Reitmanov film, prije svega, bio je i ostao vrijedan i zabavan komad komedije. Prepun uspjelih, duhovitih dijaloga i aristokratskog cinizma glavnih junaka (prije svega sjajnog Billa Murraya u ulozi dr. Venkmana, on je prvi među jednakima, Murray se pojavljuje u sporednoj ulozi u novom filmu). Cinizma i uspjelog humora u novom “Istjerivaču duhova” gotovo da i nema. Nije problem u ženskim likovima; problem je u lošim, jeftino napisanim dijalozima pomoću kojih glavne protagonistice pokušavaju izvući duhovitost.Rezultat je (većim dijelom) napadno, često i iritantno prenemaganje. Šarm i cinizam originala pokušava se dostići humorom blago natopljenim seksualnim aluzijama. Potpuno promašeno; ne zato što seksualnim doskočicama nije mjestu u “Istjerivačima duhova” već iz razloga jer nisu duhovite.
I dok stari “Istjerivači duhova” kao najvažniju protagonistkinju (ako izuzmemo “Ghostbusters” družinu) imaju Danu Barrett odnosno Sigourney Weaver novi promoviraju Kevina odnosno Chrisa Hemswotha. Kevin postaje pomoćnik istjerivačicama iako je riječ o idiotu koji gotovo malo toga razumije. Razlog zapošljavanja je Kevinov fizički izgled pred kojim Erin uzdiše kao napaljena tinejdžerica. Bilo bi zanimljivo vidjeti reakciju feministkinja da je na Kevinovom mjestu praznoglava ljepotica koju su muški istjerivači zaposlili isključivo zbog fizičkog izgleda.
Film je ispunjen brojnim posvetama filmovima iz prošlosti. Citiraju se hitovi poput “Ralja” i “Lica s ožiljkom”. Svakako zanimljiviji trenuci filma.
“Istjerivači duhova” spada u društvo nepotrebnih, neuspjelih remakeova. Dobra je vijest da nastavka biti neće. Slabi rezultati na svjetskim kino blagajnama završili su priču o istjerivačicama duhova .

OCJENA: 5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)