Naslovnica Animirani POTRAGA ZA DOROM

POTRAGA ZA DOROM

1268
0

REDATELJ: Andrew Stanton, Angus MacLane
GLASOVI: Suzana Nikolić, Goran Navojec, Jasna Bilušić, Đelo Hadžiselimović, Ksenija Pajić, Hana Hegedušić, Ranko Zidarić, Filip Šovagović
TRAJANJE: 103 minute
NAZIV ORIGINALA: Finding Dory

“Znam samo da mi nedostaju.” – Dora

Godinu dana nakon velike pustolovine Nemo, Merlin i Dora našli su mir na podvodnom grebenu. Harmoniju dinamične trojke remeti tek Dorin problem s pamćenjem. Nakon nezgode “u prometu” Dora se počinje prisjećati djetinjstva. Uspomene na obitelj postaju sve češće i Dora kreće u potragu za majkom i ocem. Trag sjećanja vodi na drugi kraj oceana, institut za podmorska istraživanja, mjesto na kojem ljudi pomažu bolesnim, ozlijeđenim životinjama. Dora kreće na put, ali nije sama. Nemo i Merlin učiniti će sve da pomognu zaboravnoj prijateljici….
U vremenima kada filmske kompanije histerično snimaju sequele i prequele teško je povjerovati da je “Potraga za Nemom” tek nakon 12 godina dobila nastavak. Film je 2003 godine postigao ogroman financijski uspjeh (više od 900 milijuna dolara zarade na svjetskim kino blagajnama), kritičari su složno pisali hvalospjeve, film je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma. Nemo, Merlin i Dora postali su zaštitni znak “Pixara”, kompanije koja vrlo rijetko griješi. “Pixarovi” projekti su u najgorem slučaju “samo” dobri (izuzetak koji potvrđuje pravilo su “Auti 2”). Nakon Nema studio je stvario niz hitova (“Nebesa”, “Izvrnuto, obrnuto”, “Wall-E”, “Izbavitelji”….), a nije imao problema niti sa nastavcima (nastavci “Priče o igračkama” jednako su vrijedni kao i prvi film). “Potraga za Dorom” još je jedan Pixarov pogodak u sridu, nastavak animirane čarolije….

 

Redatelji odnosno scenaristi filma nisu mijenjali dobitnu kombinaciju. Kao i u prvom filmu gledamo potragu, pokušaj okupljanja obitelji. Potraga je Dorinim roditeljima zabavna je, duhovita, ponekad i opasna, ispunjena emocijama. Dori pomažu Merlin i Nemo i cijela priča (ponovo) je ispunjena porukama o važnosti prijateljstva i obiteljskim vrijednostima. Dorino “Plivajmo, plivajmo” zapravo je moto, poruka optimizma i način kako se nositi sa svakodnevicom kada nam morske, pardon, životne struje nisu sklone. Plivajmo, plivajmo… Živimo, živimo..  Doći će bolja vremena,,,,
Poruke koje redatelji šalju diskretne su i niti jednog trenutka pretjerane, naporne za gledanje. No “Potraga za Dorom” nije kopija, reckliranje već viđenoga, Flm sadrži niz novih zanimljivih detalja. Ozbiljnih i duhovitih.
Veći dio radnje odigrava se u institutu za podmorska istraživanja. Mjesto je to na kojem, između ostalog, bolesne i nemoćne životinje dobijaju pomoć. Suprotno velikom broju više ili manje ozbiljnih filmova u kojima su predstavnici ljudske vrste predatori i destruktivci prema prirodi i životinjama (što nažalost nije pogrešno), “Potraga za Dorom” spominje i ljude koji pomažu životinjama. Postoje na svim krajevima svijeta i u tišini odrađuju veliki posao. Ne žele priznanja i publicitet jer posao odrađuju iz uvjerenja. Lijepo ih se, barem neizravno, ponekad prisjetiti. No, dosta o ozbiljnim temama; “Potraga za Dorom” prepuna je zabavnih, duhovitih i vizualno predivnih trenutaka….

Uz stare, dobro nam poznate likove “Potraga za Dorom” predstavlja nam i neke nove morske protagoniste. Apsolutni pobjednik je Boško kojeg Dora upoznaje u institutu. Boško je hobotnica, “zločesti dečko” koji stalno bježi i traži način kako otići u Cleveland. Boško je sjajno napravljen, akcijski je junak koji ima veliko srce. Pojava Boška iskorištena je kako bi se dijelovi radnje prebacili na kopno. Nije sve u moru i bazenima. Boško će sigurno dobiti prostora u budućim filmovima o Nemu i Dori. Možda i vlastiti film…
Novi likovi su i otkačena družba morskih lavova, ptica čudnog izgleda i još čudnijeg načina ponašanja, bijeli kit sa problemima eholokacijskog sustava…. Uz sve njih u filmu možemo čuti i glas čovjeka koji zna izabrati najbolje. Da, “Potraga za Dorom” ugostila je i Đelu Hadžiselimovića. Svi spomenuti likovi imaju svoju ulogu u mozaiku filma. Veću ili manju, ali uvijek zabavnu.
Bez obzira što je, kao i u slučaju “Potrage za Nemom”, sinkronizacija vrlo dobro odrađena film treba pogledati i sa originalnim glasovima. Tamo se mogu pronaći Ed O’Neill, Eugene Levy i Idris Elba… Uz sjajnu Ellen DeGeneres koja posuđuje glas Dory….

 

“Potraga za Dorom” sadrži više akcije od prethodnog filma. Akcijske scene su atraktivne, maštovito osmišljene (vrhunac je pad autobusa u more, snimljen s puno slow motiona, humora i uz “What a Wonderful World” Louisa Armstronga). Dio akcijskih ludorija, kako je i spomenuto u tekstu, prebačeno na kopno. Na suhom glavni je meštar Boško koji krakovima rješava i najkompliciranije situacije.
Prije početka filma Pixar gledatelje časti sa kratkim filmom o ptičici koja se susreće s morskim valovima. Uvod je to u fascinantnu vizualnu raskoš filma. “Potraga za Dorom” festival je boja, detalja i savršene animacije. Kino dvorana idealno je mjesto za ponovni susret s Nemom i Dorom. Film sam pogledao u 3D i doista je riječ o sjajnom filmskom iskustvu. Ne mogu reći neponovljivom ili neviđenom jer riječ je o nastavku, a Pixar godinama drži visoke standarde u animiranim čarolijama.
“Potraga za Dorom” šarmantan je, emotivan, duhovit i beskrajno zabavan povratak u morske dubine. Dostojan nastavak jednog od najboljih animiranih filmova u povijesti, izvrstan razlog za odlazak u kino.

OCJENA: 8

 

Prethodni članakPAKLENA NARANČA
Sljedeći članakDAN NEZAVISNOSTI: NOVA PRIJETNJA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime