ZLOČINAČKI UM

REDATELJ: Ariel Vromen
GLAVNE ULOGE: Kevin Costner, Gary Oldman, Gal Gadot, Ryan Reynolds, Tommy Lee Jones, Scott Adkins
TRAJANJE: 113 minuta
NAZIV ORIGINALA: Criminal

“Povrijedi me….I ja ću tebe još gore povrijediti.” – Jericho Stewart

Agent CIAe Billy Pope je u problemima. Saznao je važne informacije o terorističkim napadima (dečki se ne šale, spremni su na nuklaerne napade) i postao je meta. Nalazi se u Londonu i želi se što prije sakriti u bazu. Nažalost, teroristi su bili brži, Pope je pretučen i spržen strujnim udarima. Pomoć dolazi prekasno i Pope postaje biljka. Zbog važnosti podataka Agencija održava njegovu moždanu funkciju. Popeov šef, Quaker Wells želi pod svaku cijenu saznati informacije koje su u agentovoj glavi. Jedina nada je znananstvenik, neurolog Dr. Franks (Tommy Lee Jones). Franks godinama istražuje transferiranje svijeti, sjećanja. Iako doktorovo istraživanje nikada nije testirano na ljudima očajni Wells nema izbora. Popeovu svijest usadit će u novo tijelu. Primatelj? Bezosjećajni, brutalni kriminalac Jericho Stewart (Kevin Costner)…..

 

“Criminal” iliti “Zločinački um” sramežljivo se ušuljao u domaće kino dvorane. Obzirom da su reklamne kampanje te interes gledatelja pretežno fokusirani na obračune superjunaka, filmovi poput “Zločinačkog uma” nisu u prvom planu. Bez obzira što se ne radi o nezaboravnom projektu film redatelja Ariela Vormana ima vrlo jake glumačke adute. Za sve generacije. Mlađi članovi glumačke ekipe ovogodišnje su superjunačke uzdanice (Ryan “Deadpool” Reynolds i Gal “Wonder Woman” Gadot”). Reynolds i Gadot samo su pratnja trojici velikana – Kevinu Costneru, Garyu Oldmanu i Tommy Lee Jonesu. Redatelj odnosno priča filma nisu na visokoj razini, ali glumačka imena i nekoliko atraktivnih scena čine “Zločinački um” vrijednim gledanja.

 

Ryan Reynolds nastupio je prošle godine u filmu Izvan sebe (Self/Less). Projekt slične tematike kao i “Zločinački um” ostavio je slab dojam kod kritike i publike. Ovogodišnja Reynoldsova transplatacija svijesti nešto je uspjelija nego prošlogodišnja. Za razliku od prošlogodišnjeg filma, “Zločinački um” je akcioni triler uz dozu akcije i humora. Zaplet nije pretjerano originalan i uvjerljiv, ali stvar spašavaju glumci, prvenstveno stara garda. Iako su Tommy Lee Jones i Gary Oldman daleko od najboljih izdanja uvijek ih je zanimljivo gledati u zajedničkom filmu. Dr. Franks. lik kojeg tumači T.L. Jones umoran je i pomalo samozatajan znanstvenik (bit’ će da filmski znanstvenici moraju biti pomalo umorni i razočarani kako bi njihov rad dobio na važnosti) dok je Gary Oldman odnosno Quaker Wells histeričan, panici sklon obavještajni šef. Oldman i i Tommy Lee Jones izvukli su najbolje iz likova, rutinski odradili posao. Glumački najraspoloženiji (to treba zahvaliti i činjenici da je njegov lik najzanimljiviji) je Kevin Costner. Costner je uvjerljiv i iznimno zabavan u ulozi psihotičnog, bipolarnog (anti)junaka. Jericho Stewart bezosjećajan je, nemilosrdan i brutalan kriminalac koji će spletom okolnosti po prvi puta upoznati emocije.

 

Glavni (ne i jedini) problem filma je slabašni i nedefinirani negativac. Saznajemo da je anarhist i da želi promjene. Kakve promjene, protiv koga su uperene njegove akcije…O tome ne znamo ništa. U redu, rušenje sistema možda i može nešto objasniti, ali pod krinkom anarhizma težiti za aktiviranjem nuklearnog oružja izgleda maaalo nategnuto. Šteta za negativca, lik poput Jericha zaslužuje dostojnog protivnika.
“Zločinački um” ne spada u vrh recentne kino ponude. Zapravo riječ je o filmu koji ne nudi ništa novo i nezaboravno. Ipak, obzirom na glumačku ekipu, malo je ljubitelja filma koji će zaobići ovaj naslov.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)