Naslovnica Akcija PAKLENI VAL (2015)

PAKLENI VAL (2015)

2377
Photo: Reiner Bayo/Warner Brothers

REDATELJ: Ericson Core
GLAVNE ULOGE: Edgar Ramirez, Luke Bracey, Teresa Palmer, Ray Winstone, Delroy Lindo, Matias Varela
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Point Break (2015)

“Priroda uvijek pronađe način da te učini malim.” – Samsara

Nakon tragedije u kojoj je izgubio prijatelja, Johnny Utah (Luke Bracey) odlučio se baviti policijskim poslom. Prijavio se u FBI i uspješno završava zahtjevnu obuku. Johnny je ljubitelj ekstremnih sportova i dolazak u FBI je izazov, put prema iskupljenju. Nakon završetka obuke Utah odlazi na prvi zadatak. Cilj istrage je pronaći grupu koja je izvela spektakularne pljačke na različitim stranama svijeta…
Prije nego je redateljski talent posvetila vojno-političkim temama američka redateljica, oskarovka Kathryn Bigelow (“Zero Dark Thirty”, “The Hurt Locker”) imala je u filmografiji nekoliko zanimljivih naslova. “Plavi čelik” i “Čudni dani” prema ocjenama mnogih ljubitelja filma spadaju u vrh filmografije Kathryn Bigelow. Film koji i danas ima kultni status kod filmofila (ne samo zbog redateljice) je “Pakleni val”, akcioni triler u kojem su glavne uloge tumačili Keanu Reeves i pokojni Patrick Swayze. S obzirom na hollywoodske trendove posljednjih godina bilo je pitanje vremena kada će “Point Break” dobiti remake. Nakon dva i pol desetljeća ponovo gledamo Bodhija i Johnnyja Utaha, ovoga puta u interpretaciji Lukea Braceya i Edgara Ramireza….

Originalni film bio je vrlo dobro izveden spoj akcijskog trilera i preispitivanja prijateljstva, moralnih dvojbi glavnih protagonista filma. Bodhijeva ekipa pljačkaša (“Ex Presidents”) neuhvatljiva je lokalnoj policiji, ali stvari se mijenjaju kada se policajac Johnny Utah uspije infiltrirati u surfersku zajednicu i postati blizak Bodhiju. Ljubav prema surfanju, valovima i moru zajednička je strast i opsesija policajca i lopova. Uz sve navedeno “Pakleni val” iz 1991 godine bio je diskretna posveta “Danu velikih valova” (originalni naziv “Big Wednesday”) filmu redatelja Johna Milliusa. Kathryn Bigelow spojila je Patricka Swayzeja i Keanu Reevesa u filmu koji je i danas rado gledano filmsko štivo. Što je u remakeu ostalo od stila i sadržaja originala? Malo, vrlo malo. Gotovo ništa.

Premijera novog “Paklenog vala” bila je u vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana. Neobičan termin za ovakav projekt no pretpostavka je bila da bi film mogao u kina privući ljubitelje akcije u danima kada su box officeom dominirali filmovi nominirani za Oscara, poneka komedija i sedma priča iz udaljene galaksije. Procjene nisu bile točne pa je više od 100 milijuna težak projekt prošao vrlo slabo u kinima. Nije sve u terminu prikazivanja, ima nešto i u izgledu, kvaliteti konačnog proizvoda.

Redatelj filma Ericson Core (solidna sportska biografska drama “Invincible” njegov je redateljski prvijenac) nije pretjerano vješt (ili mu možda nije važno) u prikazu odnosa Utaha i Bodhija. Film je zamišljen kao demonstracija akcijskih scena, ponekad sliči na reklamu za ekstremne sportove. Nekoliko akcijskih scena doista su spektakularno snimljene, ali kako film odmiče postaju zamorne, preduge da bi se u finalu filma potpuno utopile u lošim kompjuterskim efektima. Akcijašenje (uz sve nedostatke) i testiranje fizičkih granica glavnih protagonista zaslužuju prolaznu ocjenu. Problema je previše u priči i glumačkim izvedbama….

U odnosu na original u kojem su Bodhi i ekipa bili surferi, pljačkaši novi film pokušava glavnim likovima dati dodatnu dimenziju, ali izaziva kaos i konfuziju u priči filma. Bodhi i ekipa nisu obični pljačkaši oni su kombinacija ekologa, anarhista, čuvara planeta, borca protiv bogatih…. Da bi pred završetak filma postali pljačkaši. Oni nastoje ispuniti tzv. Ozakijev izazov koji se sastoji od osam teških, po život opasnih izazova. Zašto? Zato da bi odali počast Zemlji, spasili što se spasiti može od umirućeg nam planeta. Prve akcije Bodhijeve družbe su pljačka dijamanata (milijune u dragom kamenju podijelili su siromašnima što je vrlo zanimljiva akrobacija) i bacanje u vjetar ogromne količine novca iznad Meksika (Ozakijevi izazovi ovdje imaju i određenu humanitarno-socijalnu notu). Nakon navedenih akcija Johnny otkriva tko bi mogao biti odgovoran i kreće na zadatak. Johnny otkriva Bodhijeve namjere, zadatke koje bi trebao izvršiti da bi ga nakon nekoliko minuta filma šef obavijestio da “krene u akciju i otkrije Bodhijeve motive ??? !!!”. Sličnih situacija, koje su zapravo smiješne do suza,  (sumnjam da je redateljeva namjera bila da toliko nasmije gledatelja) ne nedostaje u Coreovom filmu. Bodhijevu ekipu financira Al Fariq, a kada novca nestane Bodhi kreće u pljačku banke. Nije ih teško pronaći; odlučili su opljačkati jedinu banku koja radi subotom a nalazi se na lokaciji s koje se teško može pobjeći. Trebalo je pričekati ponedjeljak, izbor bi bio puno bolji.

Za razliku od Patricka Swayzea i Keanu Reevesa, Edgar Ramirez i Luke Bracey nisu uspjeli ostvariti povezanost glavnih protagonista i pridobiti reakciju gledatelja. Bodhi i Johnny Utah 2015 godine prilično su bezlični likovi. No nije to samo “zasluga” glavnih glumaca. Cijela priča filma ionako je podređena akcijskim scenama, brzim i žestokim momcima koji su trebali zajahati pakleni val. Operacija nije uspjela i još jedan promašeni remake je ugledao svjetla pozornice. I ubrzo nakon premijere otišao u zaborav…

OCJENA: 4

 

Prethodni članakDAREDEVIL – SEZONA 2
Sljedeći članakDR. STRANGELOVE
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.